Prošlo je malo više od godinu dana od prve najave da se Microsoft sprema da kupi gaming giganta Activision za čak 68 milijarde dolara, ali ova velika saga i dalje nije blizu svog završetka. Zbog veličine ove transakcije i potencijalnog velikog uticaja na rad cele gaming industruje, ugovor za kupovinu je zahtevao da ova prodaja bude podržana od strane tri velike svetske regije (USA, UK i EU) ili bi u suprotnom Microsoft bio primoran da im plati nekoliko milijardi dolara za neuspelu prodaju. A sada posle više od pola godine lobiranja i pritiska predstavnika tržišnih inspekcija, stigla je prva zvanična državna odluka koja bi mogla odlučiti sudbinu ovog velikog korporativnog spajanja.

Britansko državno odeljenje za nadgledanje konkurencije CMA je posle nekoliko burnih meseci istrage donelo presudu da zabranjuju Microsoft-u da kupe Activision (koji pored Call of Duty franšize takođe imaju puno vlasništvo nad svim igrama Blizzard-a i mobilnog giganta King) zbog potencijalnog velikog uticaja na buduće tržište streaming servisa.

Uzimajući u obzir ponašanja drugih korporacija koji nisu ispunjavali svoja obećanja i aktivno urušavala slobodnu konkurenciju na tržištu preko agresivnih poteza i kupovina manjih konkurentnih firmi, CMA je odbila da uzme u obzir obećanja Microsoft-a o desetogodišnjem deljenju COD franšize svim mogućim konkurentnim gaming platformama, nisu poverovali da COD može lako da stigne na Nintendovu platformu, i čak nisu hteli da podrže Microsoft-ov predlog o formiranju nezavisne komisiji koja bi nadgledala njihov uticaj u streaming tržištu (gde Xbox streaming servis po rečima CMA već sada drži više od 60% tržišta u Velikoj Britaniji). Sa druge strane, Microsoft je odbio predlog CMA da iz kupovine Activision-a izbaci COD franšizu, da kupe samo Blizzard i King, ili da totalno odustanu od kupovine Activision-a.

Microsoft i Activision su najavili da će se žaliti na ovu odluku iz UK, ali ih u narednim nedeljama takođe čekaju presude iz nadležnih organa EU i USA koji su takođe imali veoma agresivan stav protiv ove transakcije.

Ako Microsoft odluči da odustane od kupovine, moraće da dostave Activision-u penal težak između 2 i 3 milijarde dolara.