Gaming sajtovi Eurogamer i VGC su upravo objavili vesti da su od svojih pouzdanih izvora čuli o specijalnoj tajnoj Gamecsom 2023 prezentaciji koju je Nintendo organizovao daleko od očiju javnosti za mali broj studija za razvoj zabavnog softvera. Naime, ovaj gigant iz Japana je po prvi put predstavio rani hardver za kojeg ciljaju da bude u nasledniku njihove veoma popularne konzole Nintendo Switch.

Ovaj hibridni hardver je 2013. godine omogućio igračima da biraju kako žele da uživaju u svojim igrama, ili na TV-u ili direkno na prenosnoj konzoli koja je ujedno imala i odvojive mini-gamepad kontrole. Njegov naslednik će po impresijama sa ove Gamescom prezentacije zadržati mogućnost igranja u prenosnoj formi.

Ali glavni adut nove konzole će naravno biti moderni hardver koji će omogućiti renderovanje mnogo ambicioznijih igara. Developeri su imali mogućnost da vide dva demoa – poboljšanu verziju igre The Legend of Zelda: Breath of the Wild koja je radila u većoj rezoluciji i sa boljim framerate-om, kao i impresivni Unreal Engine 5 demo The Matrix Awakens koji je prikazao sliku sličnu onoj koja je dostupna na modernim PlayStation 5/Xbox Series konzolama. Ovaj demo je u sebi imao raytracing efekte kao u unapređenu sliku koju je napajao Nvidijin sistem DLSS.

Ranije glasine su spominjale da je najveći kandidat za glavni čip od Switch naslednika zapravo Nvidijin low-power Tegra T239 čip iz Ampere generacije (RTX 30) koji će biti posebno optimizovan za Nintendove potrebe. U svojoj najjačoj konfiguraciji ovaj čip u sebi sadrži osam aktivnih ARM CPU core-ova kao i 2,048 CUDA GPU modula koji mogu da isporuče maksimum od 4 TFLOPs rendering snage, sto je ekvivalent Xbox Series S konzoli. Vremešni Nintendo Switch ima hardver koji može da isporuči samo 0,4 TFLOP uz pomoć svog starog grafičkog čipa. Ali za očekivati je da će CPU/GPU frekvencije i brzina RAM memorije u novoj konzoli biti optimizovani za što duži rad na bateriji i da će verovatno meta ovog hardvera biti dostizanje 720p rezolucije i poboljšanje slike uz DLSS.

Nintendo nije javno najavio Switch naslednika, ali mnogi analitičari predviđaju da bi ova konzola trebala stići u prodaju tokom sledeće godine.