Posle upečatljive prve najave krajem proleća 2020. godine, dugo čekani Unreal Engine 5 je najzad stigao u ruke igrača unutar ne raznih test demoa, već punokrvne video igre u kojoj mogu provesti stotine sati. Kao i što je bilo najavljivano, UE5 je prvo stigao u Epic-ov popularni battle royale  naslov Fortnite (zajedno sa svim novim Chapter 4 dodatcima kao što su novo ostrvo i heroji Hulk, Doomslayer i Geralt od Rivije!), donoseći sa sobom širok spektar tehničkih poboljšanja koji će uskoro omogućiti novim video igrama da drastično poboljšaju kvalitet grafike, realističnog osvetljenja, i mnogih drugih bitnih efekata koji utiči ne samo na finalni prikaz slike na ekranu već i pojednostavljuju razvoj zabavnog softvera u gaming studijima širom sveta.

Među tehničkim poboljšanjima naravno prednjači sistem za virtuelizaciju geometrije Nanite (koji odbacuje tradicionalni pristup učitavanja svih geometrijskih modela objekata u grafičku karticu, već ispituje samo koji poligon je bitan za svaki piksel ekrana), real-time osvetljenje Lumen (koje u potpunosti transformiše izgled igara odbacujući stara statična svetla i pre-izračunate svetlostne zone), a tu su i novi sistemi za uništenje objekata, dinamično širenje vatre, poboljšane senke, i još mnogo toga.

Svi ovi Unreal Engine 5 noviteti su dostupni ne samo na PC konfiguracijama već i novim  PlayStation 5 i Xbox Series X/S konzolama, gde igrači samo trebaju da isključe 120fps mod (ako im je aktivan) da bi se unutar igre upalili novi Nanite, Lumen i svi ostali novi rendering sistemi.

Tokom prethodnih godinu dana, mnogi developeri širom sveta su sa entuzijazmom najavili da će njihovi novi projekti u potpunosti iskoristiti sve novine koje je Unreal Engine 5 sada doneo u Fortnite, omogućivši novu eru realističnih igara koje neće biti ograničene nivoom detalja geometrijskih objekata ili kvaliteta osvetljenja. Neki od tih naslova su Senua’s Saga: Hellblade II, Ark 2, Awoved, Silent Hill 2 remake, nova Tomb Raider igra, Legend Of Ymir, Kingdom Hearts 4, State Of Decay 3, sve nedavno najavljene nove Witcher igre, i mnoge druge.