Cena novih igara se diže jednom u par generacija konzolnog hardvera. Posle dizanja cena sa 50 na 60 evra na samom početku PS3 generacije pre 15 godina, mnogi izdavači video igara su sada sa premijerom najnovijih konzola krajem 2020. godine digli cenu novih igara na 70€. Xbox je odolevao, pokušavajući da ugrabi što veći komad tržišta od PlayStation-a sa novim Series X i Series S konzolama i privlačnim Game Pass servisom koji svim korisnicima daje besplatan pristup svim internim igrama koje Xbox napravi. Ali došlo je vreme i da Xbox podigne cene.

Od 2023. godine, sve interne igre koje Xbox napravi za svoje Series X/S konzole će koštati 70 dolara/evra u prodaji. Za sada nema naznaka da će biti menjane cene za konzolni hardver i Game Pass pretplatu, mada samo vođstvo Xbox-a je pomenulo par puta da trenutna svetska recesija, problemi sa proizvodnjom i logistikom, kao i kretanje kursa itekako utiču na smanjenje zarade ovog Microsoft-ovog brenda.

Po svemu sudeći, Game Pass će i dalje nastaviti da bude dom svih novih internih Xbox igara, čineći ovu pretplatu najboljim načinom da se iskuse mnogi naslovi koje Xbox dugo pravi. Nažalost, 2022. godina je bila veoma suva što se tiče 1st party Xbox igara, sa nijednim velikim AAA naslovom i samo par manjih projekata (Grounded i Pentament) koji su stigli do ruku igrača. To će se sigurno promeniti sledeće godine kada bi u prodaju trebali stići ambicioznije igre kao što su Redfall, Forza Motosport, Hellblade i Starfield.