Vremešna prenosna konzola PlayStation Vita je već nekoliko godina bila na meti hakera koji su pokušavali da slome softversku zaštitu i omoguće korisnicima da učitavaju homebrew aplikacije raznih vrsta kao što su multimedijalne aplikacije, portovi starih igara, emulatori i sl. Danas je bez puno najave na internetu osvanula vest da trenutno sve Vita konzole koje su u opticaju imaju mogućnost da se preko veoma lakog procesa prebace u homebrew mod koji omogućava paljenje aplikacije za koje Sony nije dao dozvolu za pokretanje.

Postupak paljenja homebrew podrške pod imenom “HENkaku” na Vita i VitaTV sistemima je veoma lak – proverite da li imate firmware 3,60 (samo na njemu radi ovah hack!), makar 10 MB prostora na memorijskoj kartici i sa browserom konzole odete na sajt https://henkaku.xyz i kliknete na dugme Install (taj proces se mora ponoviti posle svakog punog reseta konzole). To je to, posle kratkog rada Vita će biti spremna za homebrew i nova aplikacija “molecularShell” će se pojaviti na osnovom ekranu konzole. Preko nje možete ostvariti bežičnu FTP konekciju sa vašim PC-om odakle možete na konzolu prebaciti homebrew aplikacije.

Broj homebrew aplikacija za Vitu je trenutno veoma mali, ali ta brojka će se sigurno povećati u narednom periodu. Mogućnosti HENkaku-a ili sličnih budućih rešenja će se takođe proširavati, jer trenutno na primer nije moguće pokretati nove PS1 i PSP romove za koje Vita ima interne emulatore kao ni piratizovane Vita igre.

Više detalja o tačnim procedurama rada sa HENkaku homebrew exploit-om potražite na sajtu https://henkaku.xyz