Kada je pre malo više od godinu dana Nintendo objavio da će se najzad posvetiti pravljenju igara za mobilne Android i iOS platforme, takođe su spomenuli da ne odustaju od tradicionalnog gaminga i da spremaju novu konzolu pod kodnim imenom NX. Svetska javnost, igrači i gaming novinari su od tog trenutka krenuli da spekulišu u mogućem nasledniku posrnule Wii U konzole i nasledniku 3DS handheld-a koji je i pored dosta uspeha bio ipak prodan više nego duplo manje od svog prethodnika DS-a.

Sada kada se nesrećni životni vek Wii U-a bliži kraju (ova konzola trenutno ima najavljeno svega par novih igara, među kojima prednjači nova open-world Zelda: The Breath of the Wild), preko izveštaja sajta Eurogamer smo najzad saznali prve detalje o NX konzoli koja bi trebala biti puštena prodaju ili krajem ove ili početkom sledeće godine:

NX sketch

  • NX je prenosna konzola zasnovana na modernoj ARM CPU arhitekturi i Tegra grafičkom sekcijom koju dizajnira Nvidija.
  • Pored rada u portable modu, NX će moći da se nakači na kućnu stanicu koja će proslediti gameplay snimak sa konzole na TV. Izveštaj govori da će „centralni mozak“ biti u prenosnom delu konzole, što znači da kućna stanica (dock) neće poboljšati performanse sa dodatnim hardverom.
  • Na desnoj i levoj strani ekrana NX-a se nalaze kontrolna dugmad za gameplay, ali te sekcije konzole se mogu odvojiti od samog NX-a čime igrač dobija dva mala odvojena bežična gamepad-a za coop igranje.
  • Igre će biti prodavane preko ketridža koji će imati kapacitet do 32 GB.
  • NX će imati lokalnu memoriju na koju će moći da se skidaju igre direktno sa Nintendo radnje.
  • Za sada nema planova da NX podržava emulaciju ranijih Nintendo konzola i igara sa njih.
  • Operativni sistem NX-a neće biti običan Android OS.
  • NX neće biti dovoljno jak da po snazi prestigne moderne kućne konzole Playstation 4 i Xbox One, ali će imati veoma moderan mobilni hardver što će mu omogućiti da nadmaši Wii U.
  • Javna najava NX konzole bi trebalo da se desi tokom septembra.

Ako se sve ovo obistini, Nitendo će uspeti na tržište da izda gaming platformu napravljenu na najmodernijem i najjačem prenosnom hardveru koja će sa svojom potrošnjom od svega par vati uspeti na ekranu da prikaže itekako dobru grafiku koja će u mnogim slučajevima biti bolja od Wii U konzole. Naravno, za sada nepoznati detalji oko količine i brzine interne radne i video memorije, brzine rada memorije gde su smeštene igre, snage baterije, ergonomije, kvaliteta ekrana, marketinga, podrške od strane nezavisnih proizvođača video igara (koji su odavno digli ruke od Wii U-a), kao i cena će dosta uticati na popularnost i prodaju NX-a.

EmuGlx će nastaviti da vas obaveštava o novim detaljima vezanim za sve buduće gaming platforme koje spreamaju Nintendo, Microsoft i Sony.