Dok nam se približava premijera RTX 3090Ti, najjače Nvidija grafičke kartice iz ove generacije GPU-va, stižu nam najzad i prve informacije o sledećem šampionu koji će pokušati da istopi naša PC kućišta.

Popularna (i dalje veoma skupa) RTX30 serija je podigla potrošnju struje na najveći nivo u istoriji PC hardvera, sa RTX 3080 grafičkama koje lagano troše iznad 350W, a najnoviji RTX 3090Ti će čak dostići 450W.  Buduća generacija grafičkih koja će nositi kodno ime “Lovelace” će ciljati da nadmaši performanse od RTX 3090 za čak do 100%, ali će taj top model po svim najavama zahtevati čak 600W struje!

Ovako velika potrošnja će zahtevati nesvakidašnje jako hlađenje, koje će doći u formi hladnjaka koji će zauzeti više od tri PCIE otvora na pozadini kućišta. Ovako velika grafička će sigurno biti i veoma teška, što će zahtevati da u paketu sa njom dođu i potporne šipke koje će obezbediti da se grafička ne iskrivi i pokida PCIE slot u koji je ubodena.

Lovelace” će biti poslednja Nvidijina grafička arhitektura koja će koristiti velike čipove. Njihov najveći konkurent AMD će ove godine sa RDNA3 arhitekturom preći na “chiplet” dizajn koji će upariti više manjih GPU čipova u jedan veliki processing skup koji će po ranim najavama biti ne samo možda brži od Nvidije, već će i trošiti dosta manje struje.

RTX40 i RDNA3 Radeon serije grafičkih od Nvidije i AMD-a će stiči u prodaju pre kraja ove godine. U međuvremenu, pre premijere ovih grafičkih će nam stići i prva ozbiljan grafička karta od Intela za PC računare u sklopu Arc Alchemist serije.