Capcom je ove 2016. godine proslavio 20. godina svog slavnog Resident Evil serija. Iako tim povodom za sada nismo dobili ni jednu veliku igru (RE7 stiže tek sledeće godine) jubilej je između ostalog obeležen remasterima poslednja tri nastavka. Prvi nam je u martu stigao Resident Evil 6 HD doteran za nove konozole, o kome smo već pisali. A ako ste zaboravili zašto RE6 zapravo nije loš tu je i Han Yolo iz arhive da podseti.

Zatim nam je u nastavku obrnutog rasporeda objavljivanja tokom juna stigao Resident Evil 5 HD. Takođe kao u slučaju sa šesticom, rezolucija je podignuta na pravih 1080p a framerate zakucan na 60… i to bi bilo to što se tiče promena. Da, tu su i svi DLC sadržaji iz tkz Gold edicije poznate vlasnicima PS3 i Xbox 360 konzola. O petici smo takođe detaljno pisali ranije na stranicama EmuGlx-a tako da možete se podsetiti kompletnog, detaljnog, opisa ovde. Sveukupno RE5 se veoma dobro drži i danas, ako zanemarimo ogavni filtirani kolorit koji je bio popularan u “next gen” naslovima tih kasnih 2000ih. Igra je sa današnjeg stanovišta daleko konkretnija, igrivija a i pre svega normalnije dužine u poređenju sa suludo rastegnutim i razbacanim RE6. Cena na PSN-u, odnosno Xbox Live-u je krajnje popularna, pa ukoliko ste ovaj naslov propustili ili samo želite da izgradite RE kolekciju, go for it. Predstavlja možda i najsigurniji izbor od ova tri remastera ukoliko ste novi.

Verovatno niste svesni toga ali Resident Evil 4 ozbiljno preti Minecraftu po broju sistema na kojima je dostupan. Ova GameCube eksluziva iz 2005. godine je u prethodnih 11 godina imala skoro svake godine izdanje za po neki novi sistem. Nakon PlayStationa 2, PC-a, Wii-a, Zeebo-a, iOSa, Andorida, PlayStationa 3, Xboxa 360, Wii U-a i jos jednom PC-a četvorka stiže i na PlayStation 4 i Xbox One. Da li je ovaj nastavak toliko dobar da Capcom po svaku cenu želi da ga svako na svetu ima makar u dve verzije, ne znamo, ali svakako u svoje vreme igra je bila megahit i izmenila je Resident Evil koncept iz korena. Ono što nas najviše čudi je da je u ovaj remaster uloženo malo truda pored podizanja rezolucije i framerate-a, texture i 2D art su doterani i igra zaista izgleda baš kao što se sećamo i na novim konzolama. U suštini u pitanju je minimalno nalicnkan port Ultimate HD izdanja za PC iz 2014. samo što su tu ovoga puta i svi bonusi iz Wii i PS2 verzije.

Kontrole nisu menjane i možda zahtevaju malo više navikavanja danas u svetu gde se sve igre igraju na isti način, originalnost izvođenja koju je RE4 uveo je sada samo prepreka… ali ako preko iste uspešno pređete čeka vas dobra zabava. Leonovo napucavanje sa španskim seljanima, sektašima i sve boss borbe i momenti i dalje izgledaju epic kao i ranije, tu nema dileme… a kada na sve to dodamo faktor nostalgije igranje RE4 u 2016. godini na novoj konzoli je sjajno iskustvo. Sa druge strane ukoliko se prvi put srećete sa ovim nastavkom tek sada može biti problema pre svega zbog kontrolnog sistema i outdated grafike.

Ipak ovo je igra koja je preko 10 godina stara, now let that sink in… Setite se u 2000im ili 90im kako su izgledale 10 godina stare igre i shvatamo da smo prešli dalek put. Svakako vredno podsećanja i sigurni smo da ćemo RE4 moći da odigramo i za 10 godina na ekranu frižidera. Kompletan opis i analizu značaja RE4 na ceo serijal i industriju ostavljamo za neku drugu skorašnju priliku (Han Yolo return?).

re4-ps4-box