Davne 1982. godine, vlasnici kućnog kompjutera Atari 2600 su na svojim televizorima dobili priliku da odigraju prve igre zasnovane na Marvel superheroju (a tri godine ranije, prva ikad superherojska video igra je naravno bila ona posvećena Supermenu). Ova jednostavna Spider-Man igra koju je u potpunosti kodirala programerka Laura Nikolić (i uz pomoć kompozitora David Lamkins-a) je od igrača tražila da se popnu na visoku zgradu koju je zaposeo njegov najveći protivnik Zeleni Goblin, onesposobe bombaše koji se pojavljuju na prozorima i glavnu “super bombu” na samom vrhu zgrade.

U decenijama posle ove igre, prijateljski komšija Spider-Man se pojavio u desetinama novih igara od kojih su mnoge bile side-scrolling beat-em-up platformeri, a posle dolaska prve PlayStationa konzole, Spider-Man igre su prešle u okruženje koje su fanovi čekali dugo – open world ludorije u 3D modelovanoj verziji New York-a. Od ovih ranih 3D naslova najbolje je ostao zapamćen fluidni i jako zabavan za igranje Spider-Man 2, Treyarch-ova PS2 igra iz 2004. godine napravljena za potrebe promocije drugog Spider-Man holivudskog filma Sam Raimi-a.

Posle dugačkog perioda ispod prosečnih superherojskih igara, industrija video igara je doživela pravi šok kada je engleski studio Rocksteady uspeo da osvoji mnogobrojne nagrade za „igru godine“ za njihovo remek delo Batman: Arkham Asylum (2009). Nekoliko nastavaka kasnije, oni su usavršili open-world gameplay koji je u potpunosti ispoštovao ne samo moderne gaming trendove već i stripsku tradiciju, a gaming divizija Marvel-a je odlučila da je vreme da i oni dobiju mega-hit kojeg nisu imali decenijama. Obratili su se Sony-u sa željom da se napravi igra koje će dobiti svu pažnju, budžet i marketing koje dobijaju druge popularne singleplayer igre ovog giganta. Izbor je pao na Insomniac Games koji je sam odabrao heroja kojem žele da se posvete. Od svih Marvel heroja, oni su naravno izabrali Spajdermena.

Marvel’s Spider-Man je open-world akciona avantura smeštena u fantastično realizovani New York, i ona se po prvi put u istoriji Spajdermen igara posvećuje ne samo superherojskim avanturama Peter Parkera, već se i dosta fokusira na dogodovštine i prijatelje iz njegovog privatnog života koji svi dosta utiču na njegove avanture. Vešto kombinujući svo svoje znanje koje su sakupili u Ratchet & Clank nastavcima kao i u open world ostvarenju Sunset Overdrive, Insomniac-ova nova Spider-Man igra predstavlja ubedljivo najbolju i najkompletniju igru koju je ovaj studio ikad napravio. No, krenimo redom.

Igra počinje osam godina posle trenutka kada je mladi Peter Parker dobio moći Spajdermena. Tokom tog perioda, Parker je prošao svoje srednjoškolske i studentske dane, očistio je grad od većine super-negativaca, zaposlio se i dao otkaz u časopisu Daily Bugle, i prošao kroz sito i rešeto i u svom superherojskom i u svom privatnom životu. Ovakva postavka priče nam daje šansu da vidimo Spajdermena kojeg smo retko viđali do sada, iskusnog, dobro istreniranog, i bez potrebe da prolazimo kroz njegov dugačak (i dobro poznat) origin story u kojem on dobija supermoći, ne uspeva da spasi svoga ujaka Ben-a i svojevoljno kreće u težak posao pomaganja svima oko sebe na uštrb svoje lične sreće i zarade.

Po pokretanju igre saznajemo da je njegov poslednji veliki negativac Kingpin spreman za hapšenje, oblačimo odelo i iskačemo iz zapuštenog stana u oblakodere New York-a gde nas dočekuje prvi kratki tutorijal o korišćenju web konopaca. Od tog trenutka kreće vaše upoznavanje sa sistemom kretanje po gradu, koje je urađeno na nesvakidašnje dobar način. Spajdermen može da koristi svoje web konopce da se sa njima ljulja kao na lijanama (ali samo ako u okolini zaista može da dohvati obližnje zgrade ili objekte), da se kreće direktno unapred kratkim potezom konopca, ili da iskoristi konopce sa obe ruke da se približi specifičnoj lokaciji na objektima. Kretanje je brzo, fluidno i veoma atraktivno.

Kretanje po zemlji je brzo i puno automatskog parkour-a, a kada god se nalazite na vertikalnoj površini možete ili da se polako šunjate ili da trčite punom brzinom u svim pravcima, ostavivši samom Spajdermenu da se bori sa neravninama i preprekama koje će on vešto zaobilaziti. Da bi ste očuvali svoj momentum, vešto korišćenje dugmeta za skakanje ili izbegavanje vas može odbaciti napred ili iza ćoškova, što je odlična napredna tehnika koja će vam omogućiti da se krećete neverovatno brzo po gradu, mešajuči poteze kretanja i iskorišćavajući arhitekturu grada na razne načine. Štaviše, Spajdermenovo kretanje je toliko zanimljivo, da ćete sigurno često ignorisati ugrađenu fast travel opciju koja se otvara negde na sredini kampanje. Sjajno kretanje učiniće sakupljanje sporednih collectibles-a zabavnijim nego u mnogim drugim open world igrama.

Kada dođete do Kingpin-ove jazbine, tu ćete se i upoznati sa drugim najvažnijim gameplay sistemom u igri – borbom prsa u prsa. Iako na prvi pogled borbeni sistem igre podseća na onaj iz Arkham igara, Spajdermen je u bitkama ipak dosta brži i može da bolje iskoristi vertikalnost borbenih arena. Njegov „Spidey sense“ će vas obavestiti o nadolazećim bliskim i udaljenim napadima, a produženom borbom ćete sakupljati „fokus poene“ koje možete iskoristiti ili za lečenje ili za paljenje specijalnih finisher napada. Tu su i gadget-i, mnogobrojne šklopocije koje je Peter Parker sastavio tokom svojih nekoliko godina rada kao naučnik, i oni će vam veoma lako pomoći da se otarasite težih protivnika koje će igra redovno bacati na vas. Posle kratkog upoznavanja sa borbenim sistemom, veoma brzo će bitke postati veoma atraktivne i prepune raznoraznih načina da protivnike upetljate u vašu spider mrežu. Na svu sreću, posle nekoliko sati igranja borbe će postati itekako zahtevne i širok spektar borbenih napada (otključanih preko Skill poena o kojima ćemo pričati kasnije) i gadget-a će učiniti sukobe veoma zabavnim i nateraće vam da birate specifične taktike za uklanjanje protivnika sa raznim moćima (neki vam neće dati da ih dodirnete, neki da budete u vazduhu, i sl). Šunjanje i tiho uklanjanje protivnika je takođe jedna od podržanih opcija.

Prelazak glavnih misija, sporednih misija i borbe će vam davati XP poene koje ćete moći iskoristiti na otključavanje Skill-ova u tri različita drveta znanja. Po prelasku na novi nivo (do kraja igre ćete dostići nivo 50) dobijate povećanje zdravlja i jačine napada, kao i skill poene koji uglavnom otključavaju nove borbene poteze, ali par njih će biti fokusirani i na poboljšanje kretanja po gradu. Sve sporedne aktivnosti (koje su zaista raznovrsne – sakupljanje torbi, sprečavanje zločina po gradu, istraživačke stanice sa zabavnim mini-izazovima, čišćenje velikih baza protivnika i drugi) su tu da vam daju različite „tokene“ koji se mogu potrošiti za unapređenje vaše opreme, tj novih Spajdermen odela, modifikacija za odela i pojačanja rada vaših gadget-a. Ova nova odela su posebno zanimljiva, jer svako od prisutnih 20-tak odela koja su bazirana na raznim stripskim verzijama Spajdermena (ima i par onih iz Spiderman filmova!) sa sobom donose i specijalnu ofanzivno/defanzivnu moć koju možete upaliti jednom na svakih par minuta. Što je najbolje, kada otključate nova odela, sve otključane moći možete kombinovati sa bilo kojim odelom, tako da možete na primer zadržati početno odelo a koristiti moć od nekog drugog odela. Svako odelo se može nadograditi sa tri modifikacije koje mogu olakšati vaš specifični stil igranja. Svi ovi dodaci čine igranje zanimljivijim, što znači da će vas igra aktivno i veoma dobro nagrađivati ako se posvetite sporednim aktivnostima.

Centralna kampanja igre traje oko 15 sati (računajte da će vam trebati duplo više vremena ako hoćete da rešite sve sporedne aktivnosti), i za to vreme će vas upoznati ne samo samo sa velikim Spiderman avanturama, već i sa dosta sporednih likova koji su deo privatnog života Peter Parker-a. Napustivši posao novinara u Daily Bugle-u (gde sada radi njegova devojka Mary Jane Watson), on se posvetio naučničkom radu zajedno sa doktorom Oktavijusom, koji redovno kuburi sa nedostatkom resursa i problema koji sprečavaju rad njegovih inovativnih veštačkih udova. Ovakva zanimljiva i do sada neviđena postavka priče nam daje veći uvid u život jednog od tradicionalnih Spajdermenovih najvećih neprijatelja, što čini priču igre neizvesnom i zanimljivom.

Ostali delovi privatnog života Peter-a su takođe dobro razrađeni. On će često posećivati svoju tektu May koja radi u centru za beskućnike (čiji vlasnik Martin Lee ima veću ulogu u igri nego što se vidi na prvi pogled), pokušavaće da ponovo osvoji Mary Jane koja je raskinula sa njim, redovno će pomagati policijskoj kapetanici Yuri Watanabe, a tokom igre će uspoznati i Miles Morales-a kojeg stripski čitaoci poznaju kao dečaka koji je takođe preko paukovog ujeda dobio moći spajdermena (upravo njega ćemo moći da vidimo ove zime u glavnoj ulozi animiranog Holivudskog filma „Spider-Man: Into the Spider-Verse“). Povezanost ovih likova sa centralnom kampanjom igre će biti tolika da će oni čak na kratko i preuzeti ulogu igrivog lika – u nekoliko situacija Marry Jane će biti igriva, dajući vam šansu da se na par minuta šunjate po nivoima i jednostavnim načinima manipulišete protivnicima da bi ste otvorili nove rute za šunjanje. Ako vam se ove deonice ne sviđaju, makar znajte da ih nema puno i svaka od njih uglavnom traje veoma kratko (samo jedna je primetno duža, ali tokom te misije se saznaje dosta veoma zanimljivih informacija o centralnoj priči kampanje, tako da je vredna igranja).

Protivnički likovi su takođe dobro realizovani, što uključuje i antagoniste za koje Spiderman još uvek ne zna da će mu oni u budućnosti davati probleme, kao i punokrvnih negativaca koji otvoreno napadaju New York. Gluma i glasovna podloga svih likova igre su na veoma velikom nivou (famozni J. Jonah Jamenson će često vikati na vas preko podcast-a kojeg Peter redovno sluša), a završnica igre je veoma efektivna, emotivna, maestralno odglumljena i ostavlja nekoliko otvorenih pravaca za nove priče koje mogu biti prikazane u nastavcima.

Ako to do sada niste primetili, novi Spider-man je audio-vizuelno remek-delo. Ogromni New York (preciznije samo Manhattan) je realizovan na neverovatno detaljan način, sa skoro vernom reprodukcijom svih delova grada, arhitekture i poznatih zgrada i lokacija. Za razliku od Arkham igara, ovaj prelepo renderovani grad je takođe i pun automobila i pešaka (koje možete pozdravljati kad se šetate po trotoarima), što čini okruženje mnogo življim i dopadljivim. Vremenski uslovi se takođe menjaju (ali ne dinamički, nego samo posle prelaska specifičnih story misija) što zna totalno transformisati izgled grada – od sunčanog dana, do zalaska sunca, noći, kiše i oluje. Bilo da igrate igru na bazičnoj PS4 konzoli ili na moćnijem PS4 Pro-u sa novim 4K HDR ekranom, čeka vas igra koja će vas oboriti sa nogu i ponuditi ne samo vizuelni već i gameplay ugođaj koji uspeva da nadmaši čak i ovogodišnji God of War spektakl.

Temelj audio podloge igre su orkestralne kompozicije koje je komponovao John Paesano (koji je pisao muziku za Netflix-ov Daredevil i Markus-ove kompozicije u igri Detroit: Become Human), ali sam grad je takođe prepun raznoraznih audio efekata koji čine grad veoma živim. Posebna pohvala naravno mora ići i Yuri Lowenthal-u koji je maestralno odglumio Peter Parker-a koji je u igri opisan zaista stripski – uvek spreman da pomogne, uvek spreman da se odrekne, uvek spašava svakoga, konstantno tovari protivnike sa svojim šalama u sred bitaka, i maltene svaki svoj momenat iskorišćava da pomogne drugima bilo da je u odelu heroja, civila ili naučnika (što zaista predstavlja dašak svežeg vazduha posle nekoliko Arkham igara gde smo uvek pratili namrštenog i sumornog Bruce Wayne-a).

Marvel’s Spider-Man je uspeo da pogodi srž stripova – nudi nam ne samo ludo avanturisanje već i dobar pogled na život samog Peter Parkera, i sve to u odličnom miksu open world gameplay-a, nesvakidašnjeg dobrog kretanja po gradu i fantastične vizuelne produkcije.

Učinite sebi uslugu i što pre odigrajte ovu najbolju superherojsku igru ikada napravljenu.