Pre svega par meseci smo saznali da Sony već vredno radi na novoj generaciji PlayStation VR kacige za PlayStation 5 konzolu, a nedugo potom je izašao i opis novih ručnih kontrolera koji će najzad omogućiti igračima na konzolama da osete mnogo veći nivo imerzije u novim VR igrama. Ali sada kada su sami developeri počeli da dobijaju test hardver i zvanično se upoznali sa karakteristikama novog PSVR dev kita, na Internet su krenule da cure hardverske novine koje do sada nisu bile poznate.

Najveća nova vest su specifikacije glavnog ekrana koji ima mnogo veću rezoluciju od čak 4000×2040 piskela (prvi PSVR je imao jedan 1920×1080 ekran) što je više od maltene svih skupih VR sistema koji su danas dostupni na PC-u.

PSVR1 imao 960×1080 po oku, Oculus Quest 2 ima 1832×1080 po oku a veoma skupi Valve Index 1440×1600 po oku, a PSVR2 će imati 2000×2040 što će omogućiti veoma precizni prikaz slike i lako čitanje signot teksta (što je boljka mnogih ranih VR kaciga). Trenutno najbolji ekran koji se može naći u VR kacigi je prisutan u veoma skupom HP Reverb G2 headsetu (2160×2160 po oku). Kaciga će takođe imati sistem za podešavanje pozicije sočiva za oči, što će pomoći mnogim igračima sa širokom ili uskom razdaljinom očiju.

Drugi veliki dodatak je prisustvo internog “eye tracking” senzora koji će pratiti tačnu poziciju gde igrač trenutno gleda. Ovaj senzor će moći da se iskoristi ne samo da javi igri gde igrač trenutno gleda ili duže zadržava potez (što se može direktno iskoristiti za gameplay), već i da pomogne u renderingu igara preko sistema zvanog Foveated Rendering. Ako engine zna gde igrač trenutno gleda, delovi ekrana koji su u mutnoj periferiji mogu da se renderuju u nižem kvalitetu slike što igrač neće moći da primeti. A ova merenja pozicije očiju se vrše toliko brzo da čak i ako igrač brzo pogleda sa jedne strane ekrana na drugu, igra ima dovoljno vremena da renderuje sledeći frejm pravilno. Foveated rendering rešenja su testirana više puta u zadnjih nekoliko godina, i dokazano rade dobro i mogu da ublaže zahtevnost renderinga VR okruženja za više od 50%, ali nijedan VR sistem ga nije direktno implementirao u osnovno pakovanje do sada.

Pored ova dva velika hardverdska dodatka, takođe su stigle vesti da će ovaj VR sistem u sebi imati integrisanu naprednu haptic vibraciju (istu kao onu u DualSense i PSVR2 gamepadima).

Novi PlayStation VR za sada nema oficijelno ime i tajming premijere. Očekivanja mnogih su da će stići u prodaju u drugoj polovini sledeće godine.