Kada je pre mesec dana, tokom Gamescom 2016 sajma, Konami najavio da trenutno radi na izgradnji novog Metal Gear naslova, fokusirane na kooperativno igranje, mnogi su mislili da ćemo dobiti samo klon MGS V igre sa par novih sistema igranja. Sudeći po prvom predstavljanju gameplay-a na Tokyo Games Show 2016 sajmu, to smo upravo i dobili. Metal Gear Survive je taktička kooperativna igra u kojoj će igrači morati da udruže snage dok istražuju i preživljavaju u čudnoj paralelnoj dimenziji, u kojoj su se našli po uništenju morske baze Big Boss-a na kraju igre Ground Zeroes. Ona je sačinjena od terena koje smo već videli u MGS V (Avganistan i Afrika), ali sa novim građevinama i objektima koje su dimenzioni portali usisali dok su bili otvoreni nad Zemljom.

Novine koje donosi Metal Gear Survive se najviše odnose na mogućnost pravljenja defanzivnih struktura, koje igrači moraju postaviti oko određenih zona mape kako bi se branili od hordi zombija. Misija prikazana na TGS 2016 prezentaciji, se svodi na taktičko i pažljivo čišćene terena od zombija, pravljenje odbrambenih objekata, craftovanje novog naoružanja i opreme, deljenje zaduženja između igrača (jedan da osmatra teren, drugi da sakuplja resurse, ostali da se brinu o zaštiti baze), postavljanje i zaštitu centralnog senzora koji zombiji napadaju u sve većim i agresivnijim grupama.

Iako sve ovo ne zvuči previše interesantno, centralni gameplay, koji je bio jedan od najvećih razloga zašto je MGSV ostvario svoj zapaženi uspeh, je prisutan i ovde, dajući igračima šansu da savršeno kontrolišu svog lika i na terenu koriste širok spektar oružja, opreme i često veoma zabavnih taktika koje će im olakšati borbu na terenu. Kreator Metal Gear franšize Hideo Kojima koji je prošle godine izbačen iz Konamija je sada na TGS 2016 sajmu potvrdio da nije imao nikakavog dodira sa novom igrom.

Metal Gear Survive stiže u prodaju 2017. godine na PC, PlayStation 4 i Xbox One platformama po ceni nižoj od punih cena drugih igara.