Mesec dana pre premijere megahit igre Elden Ring, fanovi Dark Souls igara na PC-u so doživeli pravi šok kada je specijalni online exploit doveo do zatvaranja online servera za sve tri igre iz ove franšize. Ovaj eksploit je omogućio zlonamernim igračima da tokom online igranja ostvare RCE (remote code execution) efekat kod nedužnih coop ili PvP igrača, to jest mogućnost da na pokrenu bilo koji program na njihovom kompjuteru. Iako nije bilo dokaza da je ovaj eksploit ikada bio upotrebljen u javnosti, izdavač igre nije hteo da rizikuje.

Bandai Namco je 23. januara ugasio sve servere za Dark Souls 1, 2, 3 i Dark Souls Remastered na PC-u, sa vešću da će detaljno ispitati izveštaje o ovom eksploitu.

Od tada je prošlo više od 100 dana, bez ikakvih vesti kada će serveri biti vraćeni!

Svi igrači ovih igara su naterani da je igraju potpuno offline, bez opcija da iskoriste bilo koji online servis koje su ove igre učinile tako unikatnim – PvP invazije, Coop ispomoć, deljenje poruka i dinamična generacija lokvi (poslednjih trenutaka pre smrti igrača). A da bi stvare bile još gore, sami fanovi su odavno našli rešenje kako da spreče ovaj eksploit, sa homebrew modom koji omogućava lagodno igranje online.

Bandai Namco i FROM Software se i posle tri meseca nisu oglasili povodom ovakvog stanja njihovih igara na PC-u. Kao so na ranu, izdavač je sa oficijelnih stranica igara na Steamu skinuo sve online tagove, promovišući ih za sada kao potpuno offline igre.