Početkom ove godine smo počeli da dobijamo razne naznake da se PlayStation sprema da pretumba svoju online ponudu pretplatničkih sevisa tako što će spojiti popularni PlayStation Plus sa manje popularnim PlayStation Now. Mesec dana posle zadnjeg curenja glasina koje su maltene 100% tačno predvidele sve izmene, dobili smo i oficijelnu najavu nove generacije PlayStation Plus-a.

Ovog juna sa radom će početi novi PlayStation Plus koji će igračima biti ponuđen u tri nivoa pretplate, koji će obuhvatiti sve ranije pogodnosti PS+ i PSNow servisa po atraktivnoj ceni.

  • PlayStation Plus Essential ($60€ godišnje) – Početna pretplata koja u potpunosti emulira originalni PS+. Pogodnosti su online igranje, dve besplatne igre mesečno, cloud savegame sync i PSN popusti.
  • PlayStation Plus Extra ($100€ godišnje) – Sve iz Essential ponude, plus katalog od oko 400 popularnih PS4 i PS5 igara koje se sve mogu skinuti i lokalno igrati na konzoli.
  • PlayStation Plus Premium ($120€ godišnje) – Sve iz Essential i Extra ponuda, plus pristup ka još preko 300 igara iz bogate retro istorije PlayStation-a. Dok se PS1, PS2 i PSP naslovi mogu skinuti i lokalno igrati, PS3 igre se i dalje moraju streamovati preko cloud servera. Cloud Streaming je takođe aktiviran i za većinu igara iz ukupnog kataloga ponude (države koje nemaju streming će dobiti popust na pretplatu), a dostupni su i game trial demoi popularnih novih igara sa PSN-a.

Sve u svemu,  PlayStation ovim potezom planira da milionima igrača PS4 i PS5 konzola ponudi lagan pristup velikom broju novih i retro igara (više od 700!) prostim odabirom koji nivo pretplate žele da uzmu.

Da bi privukli više igrača, katalog dostupnih igara je obogaćen i širokim spiskom 1st party PlayStation igara kao što su God of War, Spider-Man, Spider-Man Miles Morales, i Returnal, ali bitno je napomenuti da ova nova verzija PS+ neće besplatno dodavati najnovije PlayStation igre čim se one pojave u prodaji. Ovo znači da novi PS+ nije direktni konkurent Game Pass-u koji je Microsoft brzo popularizovao kao najjednostavnije rešenje da se bez čekanja ugrabe svi naslovi koje Xbox proizvodi. Pun spisak nove forme PS+ možete pročitati ovde.