PlayStation 5 konzola će uskoro proslaviti pola godine prisustva na tržištu, ali pošto i dalje mnogi igrači nisu uspeli da ugrabe svoj primerak, postoji širok spektar mnogih novih OS opcija i mogućnosti hardvera sa kojima javnost još uvek nije upoznata. Iako mnogi igrači koji su upoznati sa PS4 konzolom neće imati puno problema da nauče kako da upravljaju sa najvećom izmenom u PS5 OS-u (Command Centre overlay koji se priziva jednim pritiskom na PS dugme gamepada), mnogi noviteti su zakopani dublje unutar OS-a ili su čak toliko skriveni da ih OS uopšte ne spominje.

Automatsko logovanje na nalog

PlayStation 5 OS je podešen da pri svakom uključivanju konzole (bilo sveže uključivanje ili iz rest mode-a) pita igrača koji nalog treba da se učita. Ovo može postati iritantno posle nekog vremena, ali unutar OS-a se nalazi spas. Korisnici mogu u podešavanjima konzole da aktiviraju opciju da se uvek pri uključivanju sistema učita nalog koji je bio aktivan tokom gašenja konzole, što je i način rada na koji su svi PS4 igrači već navikli.

Mikrofon u DualSense gamepadu

Pored zvučnika koji se takođe nalazio u starom DualShock 4, novi DualSense gamepad u sebi ima i mikrofon sa propratnim Mute dugmetom. Ova novina omogućava apsolutno svim PS5 igračima da budu spremni za online chat bilo u MP igrama ili Party sobama sa svojim prijateljima, bez potrebe da se petljaju sa žičanim slušalicama.

Gamepad Mute button

Kad smo već kod DualSense mikrofona, on dolazi zajedno sa Mute dugmetom koje u sebi krije jednu korisnu skrivenu funkciju. Dok jednostavni pritisak na ovo dugme pali i gasi rad mikrofona, duži pritisak na njega će ugasiti apsolutno sve zvukove koji konzola šalje –  audio sa TV-a ili zvučne linije, DualSense zučnika i chat audio. Ova opcija je veoma korisna kada igrač hoće da veoma brzo eliminiše zvuk iz igre da bi čuo nešto oko sebe.

Biranje Performance profila za igre

Otkako je PS4 Pro stigao u prodaju pre par godina i sada još više sa premijerom PS5 konzole, mnogi developeri odlučuju da u svojim igrama ponude više od jednog rendering moda među kojima prednjače „high  resolution“ mod koji radi u 30fps i „performance“ mod koji cilja da renderuje igre u 60fps. Mnoge nextgen igre nude tu opciju, a da bi igračima olakšali igranje, PS5 omogućava da se direktno u OS-u izabere koji rendering profil preferirate u igrama. Ova podešavanja se mogu naći u „Game Presets“ tabu.

Prečica za brži skok do Settings menija

Dug pritisak PS dugmeta baca igrače na glavni meni PlayStation 5 konzole, ali na tom ekranu postoji jedna korisna opcija za brzi skok u gornji desni ugao ekrana gde se kriju prečice za Settings i User Profile menije. Naime, kada god ste na glavnom ekranu konzole, pritisak na dugme Trougao će vas baciti na taj deo ekrana. Ovo može drastično da ubrza rad sa konzolom, pogotovo u trenucima kada igrač više puta hoće brzo da skokne do Settings menija i promeni nešto u radu PS5 OS-a.

3D Audio podrška

Pre premijere PlayStation 5 konzole smo saznali da ona u sebi ima poseban hardver koji developeri mogu da iskoriste da igračima omoguće veoma dopadljivu i preciznu audio prezentaciju. Ova opcija je automatski aktivirana na svakoj konzoli, ali veoma važno, dostupna je samo igračima koji igraju igre preko slušalica. Znači, 3D audio se šalje do igrača samo preko 3,5mm audio priključka na DualSense gamepad-u ili bežičnih slušalica kao što je novi Pulse 3D headset. Igrači koji šalju zvuk do TV-a ili AVR zvučne linije imaju opciju da dođu do 3D zvuka preko audio formata koji su dostupni na njihovim uređajima kao što su Dolby Digital ili Dolby DTS.

USB HDD opcije

PlaySation 5 u sebi ima veoma brz SSD disk sa samo 667GB slobodnih za instalaciju video igara, savegame pozicije i snimanje medija tokom igranja (screenshotovi i video igre). Jedina opcija za proširenje ovog prostora za sada dolazi u vidu eksternih USB hard diskova koji se mogu prikačiti na konzolu preko jednog od tri USB porta na samoj konzoli (četvrti je ostavljen samo za punjenje DualSense-a). Na eksterni hard disk je mnoguće prebaciti sve PS4 igre koje se mogu pokretati i igrati sa te lokacije, dok se PS5 igre mogu samo arhivirati. Ovo znači da će arhivirane PS5 igre na USB hard disku postati igrive tek kada ih prekopirate nazad na interni PS5 SSD.

PlayStation 5 u sebi ima M.2 koji će proširiti kapacitet brze SSD memorije za PS5 igre, ali ta opcija još uvek nije aktivirana u samom OS-u.

Video snimci hvatanja Trofeja

PS4 igrači su već odavno navikli na sistem Trofeja i opciju u OS-u da konzola uhvati sliku momenta kada je iskočio svaki trofej. PS5 nadograđuje ovaj servis sa opcijom da se ovakvi momenti ovekoveče ne samo sa screenshotom već i kraktim video snimkom! A da ne biste prepunili vaš hard disk sa ovakvim snimcima, OS nudi opciju da se video snimci trofeja sačuvaju samo kod hvatanja određenih nivoa trofeja (svi, bronzani, srebrni, zlatni ili platine).

Možete videti koliko ste vremena proveli u igrama

Operativni sistem PlayStation 5 konzole je najzad dodao jednu opciju koji su mnogi igrači dugo čekali. Odlaskom u Profile ekran i Game tab, svaki igrač sada može da vidi koliko je tačno vremena proveo uz  svaku igru. Igre su poređane po rasporedu igranja, i za sada ne postoji opcija da se one sortiraju po vremenu igranja. Ono što je posebno interesantno je što ćete ovde sada moći da vidite i koliko ste vremena proveli sa PS4 igrama tokom prošle generacije.

Mobilna aplikacija je sada veoma dobra!

PlayStation 5 može lakše da se koristi u nekim situacijama ako uz sebe imate mobilni telefon. Oficijelna mobilna aplikacija u sebi ima pristup listi prijatelja, trofejima i PSN radnji, ali tu su i naprednije opcije kao što su pregled stanja hard diska konzole (za sada je omogućeno samo da se igre brišu, a ne i da se prebace na eksterni HDD), puštanje download-a igara sa PSN-a, i prihvatanje Party pozivnica i invajtova za online meceve.


Da li ste nabavili PlayStation 5? Da li planirate? Podsetite se kako je izgledao prvi susret EmuGlx redakcije sa novom konzolom u novembru 2020. kada je Nick na EmuGlx YouTube kanalu odradio unboxing i prezentaciju PlayStation 5 sistema samo par dana nakon puštanja u prodaju.