Akciona igra Returnal je oduševila PlayStation 5 igrače i medije širom sveta (naše pune utiske možete očekivati uskoro!), ali čak i posle početnog igranja mnogi delovi igre mogu da izgledaju komplikovano.

Svako ko kreće da igra ovaj naslov mora da zna da ovo nije “rogue lite” kao nedavni popularni indie hitovi Dead Cells i Hades. Umesto velikodušnih opcija za permanentno ojačavanje vašeg lika i oružja čak i ako ne uspete da pređete teške delove igre, ova igra neće imati milosti. Ona nudi napredak maltene samo preko ubijanja bossova koje do sada niste sreli ili porazili, a i tada njihov odstrel samo utključava nove “metroidvania” dodatke koji će vam pomoći da dođete do ranije nepristupačnih zona.

Sam napredak u svakom novom run-u (ciklusu) se dobija direktno na terenu, i najbolje što možete očekivati je se neki od ranije pronađenih artefakata ili otključanih weapon mod-ova spawnuje na vašem putu. A da bi ste pravino unapredili Selene, treba da se upoznate sa svim novim terminima vašeg odela, opreme na terenu, ili vanzemaljskih artefakata koji vas mogu spasti ili naškoditi.

 1. Adrenalin – Pet odvojenih “killstreak” bonusa za svaka tri ubijena protivnika koji prestaju da budu aktivni čim vas neko pogodi.
 2. Artifakti – Jako bitni itemi koji mogu drastično unaprede šanse za preživljavanje.
 3. Astronaut Artefact – Najbitniji artefakt igre koji se može naći na terenu ali i kupiti za par stotina Obolita. Oživljava Selene direktno na mestu gde je poginula.
 4. Consumables – Itemi koji se potroše radi dobijanja specijalnog efekta (na primer, brzo lečenje).
 5. Cthonos – Građevina koja se pojavljuje odmah na početku prvog nivoa, nudi jedan Artifakt za 3 Ether-a.
 6. Datacubes – Veoma retki objekti koji se posle ubijanja boss-a mogu uskladištiti i time otključati totalno nove Arfiakte (koji se do sada nisu pojavili) za pronalazak na terenu u sledećim životima.
 7. Ether – Specijalna valuta koja se ne briše posle smrti. Može da se koristi da ukloni Malignancy efekat sa objekata ili upali ugašene vanzemaljske mašine.
 8. Fabrikator – Item shop terminal za consumable iteme, nekad je pokvaren i nudi random item.
 9. Integrity – Zdravlje od Selene. HP skala se može proširiti uzimanjem “Silphium” health itema kada god vam skala puna.
 10. Malfunction – Aktivni negativni efekat koji se može ukloniti prateći opis na ekranu.
 11. Malignancy – Opasna osobina itema koji označava da će Selene dobiti negativni efekat ako ga pokupi.
 12. Obolite Repository – Specijalna mašina koja može da zameni Obolite za Ethere i obrnuto. Može i da dodeli igraču novi Artifakt.
 13. Obolites – Krediti za kupovinu opreme koji ispadaju posle smrti svakog protivnika. Ove pare se gube posle smrti.
 14. Overload – “Active Reload” opcija za brže punjenje oružja. Lvl1 Adrenaline boost proširuje tajming Overload-a.
 15. Parasites – Vanzemaljske živuljke koje vam daju po jedan pozitivni i negativni efekat. Selene može da nosi njih 5 odjednom.
 16. Proficiency – Možda i najbitniji stat u igri koji opisuje jačinu oružja koja se mogu pronaći na terenu. Ovaj stat raste svaki put kada ubijete protivnika ili upotrebite Calibrator item.
 17. Reclaimers – Zelena mašina leči i povećava HP skalu od Selene, dok crvena daje random Arfifakt ali i ima šansu da joj skine skoro svo zdravlje.
 18. Reconstructors – Specijalna vantemaljska mašina koja može da oživi Selene posle smrti. Košta 6 Ether-a i aktivna je samo za zonu u kojoj je mašina upaljena.
 19. Silphium Resin– Sakupljanje ovog specijalnog Resin itema omogućava povećanje cele HP skale.
 20. Suit Augments – Bonusi koji mogu da unaprede statistike od Selene (proširenje health skale, bolji profficiency i slično).

Srećno vam bilo istraživanje Atropos-a!