Ryu Ga Gotoku Studio majstori Yakuza igara, pre nego što su sasvim slučajno ušli i u JRPG vode i napravili haos sa Like a Dragon, nedavno su imali i jedan malo drugačiji naslov napravljen po tradicionalnom receptu njihovog popularnog serijala.

Judgment je stigao 2018. u Japan, a 2019. u ostatak sveta samo za PlayStation 4. Tada sam normalno skucao bar nekih 70 sati u igru za koju sam tom prilikom u recenziji rekao da bi zbog svojih kvaliteta mogla da bude i PlayStation 5 launch naslov. Naravno u trenutku te izjave nova konzola nije bila ni najavljena, ali evo ispada da nisam mnogo pogrešio. Judgment je sada dostupan u novoj next-gen doteranoj verziji za PlayStation 5 ali i Xbox koji polako ali sigurno zajedno sa PC platformom postaje sasvim dobro mesto za igranje Yakuza igara. Prave PC verzije Judgmenta, doduše, još uvek nema, ali u svom novom izdanju dodat je i na Stadia servis.

Kako Ryu Ga Gotoku igre postaju dostupnije i širem broju igrača, uvek se postavlja pitanje odakle uopšte početi sa ovim ogromnim serijalom, ima tu rimejkova, remastera, skroz novih igara… Na ovo pitanje smo odgovorili u editorijalu prošle godine gde smo analizirali kojom Yakuza igrom je najbolje početi. Ipak, sve ovo može biti i previše za nekoga ko bi samo želeo da vidi kakve su to igre uopšte, bez da se upliće u narativ koji se razvlači preko osam nastavaka. U tom slučaju mislim da nema boljeg saveta od – počnite sa Judgmentom! Zbog čega? Evo nekih od glavnih razloga:

Ne treba vam predznanje

Sada nakon završetka sedmog dela Yakuze, veoma je jasno da se po timeline-u Judgment nikako ne uklapa u glavni Yakuza univerzum. Detektivska akcija samo deli lokaciju s njim, uz prepoznatljiv Ryu Ga Gotoku način igranja i još neke elemente, ali kada je priča u pitanju, možete kompletno da zaboravite na sve ostale Yakuza igre i da pristupite Judgmentu kao skroz nezavisnom iskustvu.

Kamurocho izgleda najbolje ovde

Većina Yakuza igara dešava se u prošlosti, čak i poslednji nastavak koji završava Kiryu priču odvija se u 2016. godini. Priča Judgmenta smeštena u 2019. godinu i Kamurocho izgleda nikada bolje. Autori su hteli da ista legendarna lokacija iz svih prethodnih Yakuza igara ovde izgleda malo drugačije. Ipak, kolorit i detalji su podešeni tako da veoma poznate ulice ovog kvarta sada deluju realnije, poput pravih snimaka šetnji Kabukichom, kvartom u Tokiju na kome je i zasnovan. Nije da grafici u novim Yakuza igrama, koje takođe koriste Dragon Engine, nešto nedostaje, ali estetika u Judgmentu, posebno noću, je takva da sve deluje mnogo dramatičnije. Sada u next-gen verziji sa novim efektima osvetljenja sve je to otišlo na još veći nivo, tako da trenutno ne postoji grafički impresivnije prikazan Kamurocho nego upravo u ovoj igri.

Najbrži sistem borbe, a i nije JRPG

Borbe u Ryu Ga Gotoku igrama su uvek bile zabavne u stilu arkadnih tabačina. Ipak samo preletanjem preko brojnih Yakuza igara iz ovog dugovečnog serijala, jasno možete videti da nisu sve igre podjednako dobro ostarile kada je ovaj aspekt u pitanju. Yakuza 3-5 remasteri će vas posebno neprijatno podsetiti na to, a sa druge strane borbeni sistem u poslednjem nastavku – Yakuza 6, i nije bio toliko sjajan. Najveća brzina izvođenja i raznovrsnost stilova ipak je bila u Kiwami rimejku kao i naravno Yakuzi Zero, koje je još uvek pokretao stari PS3 endžin. Judgment je za sada jedina igra u novom endžinu koja ima jedan od najboljih borbenih sistema u serijalu. Takayuki Yagami je bar duplo brži od ostalih Yakuza likova, a njegova dva stila jednostavna za kapiranje definitivno su i najimpresivnija u serijalu. Brzo trčanje i sada sočne akcije u 60fps neće vam dopustiti da osetite da se igra razvlači, posebno kada su borbe u pitanju.

Suludi sporedni questovi i gomila mini igara

U duhu prave Ryu Ga Gotoku igre i Judgment ima gomile sporednih zanimacija. Baš kao i u Yakuza igrama, dok su glavne priče tu i tamo ozbiljne, pravo japansko ludilo se krije u sporednim sadržajima. Glavni narativ Judgmenta je u odnosu na druge Yakuza igre još više down to earth, ali to ne znači da ćete ostati uskraćeni za njihov tipičan humor i boleštine koje se kriju u side questovima. Kada ne rešavate glavni slučaj, ratovaćete sa ekipom super-perverznjaka koji terorišu žene u Kamurochou, učiti o feminizmu u modernom Japanu na slučaju sekretarice koja lažno prijavljuje seksualno uznemiravanje, slikati preljubnike ispred hotela, igrati pikado sa likom koji je istripovao da je nindža iz Shinobija, izlaziti na dejtove sa tipičnim japanskim devojkama (koje ovog puta nisu hostese!) i… mogao bi da nabrajam do sutra, but you get the picture. Tu su naravno i brojne druge zanimacije kao i SEGA arkadne igre koje je moguće igrati.

Engleski voice-over uopšte nije loš

Yakuza Like a Dragon i Judgment su jedine igre Ryu Ga Gotoku studija do sada koje zapravo pored osnovne japanske glasovne glume imaju opciju i za engleski dub. Iako za mnoge fanove serijala ovo predstavlja svetogrđe, ovi voice-overi su sasvim solidni, daleko od onoga što biste očekivali u nekim “anime igrama”. Glasovi i gluma su skroz ok i mogu olakšati igranje i praćenje priče i onim igračima koji manje cene kompletan japanski doživljaj.