Dolazi nam Leto, toplo vreme i dok svi normalni idu na more, neki od nas neće jer izlaze nove letnje Nintendo Switch igre. Ček zapravo, većina ovih igara izlazi pred kraj godine. Ništa, hoćemo ipak na more?

Šala na stranu, ovo je jedan skroz dobar Nintendo Direct. Nije bilo nikakvih najava za novu konzolu ali milo je dosta novih igara, naročito za Mario ljubitelje.

Ukupno je bilo 30 najava.

Pokemon Scarlet & Violet: Hidden Treasure of Area Zero DLC

Nintendo je odlučio da krene s ovim direktom sa najavom za fanove koji nemaju standarde. Umesto da se svima izvine zato što nove Pokemon igre još uvek rade u 15 FPS-a, oni se pretvaraju da je sve u redu i broje pare sa strane. A dok broje pare od glavne igre, evo i prvi talas DLC-eva. Ne ovi, DLC-evi neće popraviti odvratan framerate u Pokemon Scarlet and Violet ali će zato dodati nove zone i nove pokemone. Prvi DLC: The Teal Mask izlazi na Jesen a drugi, The Indigo Disk, na zimu ove godine. Ako mrzite svoje oči i ne smeta vam framerate od 15 FPS-a eto vam još malo Pokemona.

Sonic Superstars

Iako je već najavljena, Nintendo nas podseća da nam uskoro stiže nova 2D Sonic avantura. Ovo je jedna prelepa igra koja je namenjena kako za stare fanove tako i za nove ljubitelje plavog ježa. Do 4 igrača će moći da igraju u localnom co-op-u novu Sonic-ovu avanturu. Sonic Superstars nam dolazi na Jesen 2023.

Palia

U pitanju je unikatan MMORPG koji je već duže vreme u razvoju. Za razliku od WoW-like MMO-ova, Palia više vuče na Stardew Valley ili Story of Seasons igre sa vrlo malo borbi.
Ako ste za jedan mirniji MMORPG, Palia izlazi za praznike (pred novu godinu?) 2023.

Persona 5 Tactica

Još jedna igra za koju smo već znali. Ako želite još više Persona 5, imate taktički RPG koji dosta podseća na Mario+Rabbids. Kontrolišite svakog lika, napadajte neprijatelje i napredujte kroz ovu zasebnu priču iz Persona 5 univerzuma. Persona 5 tactica izlazi 17 Novembra 2023.

MythForce

Ova co-op FPS igra izlazi uskoro za sve platforme, uključujući i Nintendo Switch. U pitanju je igra nalik Left4Dead gde zajedno sa timom prelazite nivoe ili preživljavate najezdu neprijatelja u Gauntlet stilu.
Glavni adut MythForce-a je unikatan stil koji podseća na crtane filmove iz 90-ih naročito na He-Man-a ili Thundercats. MythForce izlazi uskoro u 2023. a vi možete skinuti demo na PC-u u međuvremenu.

Splatoon 3 – NIJE NOVI DLC nego samo najava za novi Splatfest

Ne, ne, ovo je samo novi splatfest koji će se održati tokom sledećeg meseca. Ovoga puta glasate koji vam je omiljeni sladoled i onda se borite za svoj omiljen ukus protiv ostalih (ukusa).

Detective Pikachu Returns

E, evo već nešto jako lepo. Iako se već dugo šuškalo da ćemo dobiti novu Detective Pikachu igru, Nintendo je konačno potvrdio glasine. Baš kao i u prvoj igri, vi igrate kao agent koji zajedno sa Pikachu-0m koji priča rešavate misterije. Ne, ovo nije tradicionalna pokemon igra, već exploration visual novela sa malo zagonetki. Ako vam se novi Pokemoni gade, možda vam ovo pomogne da ih ponovo zavolite. Detective Pikachu Returns izlazi 6. Oktobra 2023.

Super Mario RPG (REMAKE)

Jedno od najlepših iznenađenja na ovom direktu. Kada je trailer počeo, ja sam se lično obradovao jer sam mislio da dobijamo Super Mario RPG za SNES kolekciju. Međutim, kako se trailer odvijao (i grafika poboljšala) shvatio sam da je u pitanju REMAKE. Ako nikada niste igrali ovu voljenu igru na SNES-u ili želite ponovo da je odigrate, evo vam sjajna prilika. Osim originalne igre, imate i poseban mod gde samo igrate kao Princeza Peach. Super Mario RPG (Remake) izlazi 17. Novembra 2023.

Luigi’s Mansion 2

Nekako na brzinu, Nintendo je najavio da rade na Luigi’s Mansion 2 Dark Moon portu za Switch. Kao da ih je bilo stid da išta pokažu, a ne znam zašto? Nemamo nikakav release date/window za ovaj port.

Batman Arkham Trilogy

Nakon što se Nintendo Switch predstavio kao platforma za portove igara sa prošle generacije, jedan od najtraženijih portova bile su Batman Arkham igre. E pa, evo ih. Kolekcija sadrži Arkham Asylum, Arkham City i Arkham Knight i to sa svim DLC-evima. I samo da napomenem, Arkham kolekcija se redovno prodaje na novim platformama za oko $5, pa vi razmislite koliko vredi dati za ovaj Nintendo Switch port. Batman Arkham Trilogy izlazi na Jesen 2023.

Gloomhaven

Gloomhaven je taktička RPG igra, slična Dungeons and Dragons, gde vam je svaki potez bitan. Ja volim da igram Gloomhaven, al nažalost, često odustanem od igranja jer me mrzi da provedem sat vremena da postavim celu mapu, figure i karte. E pa, ako želite lakši, ali manje zabavan, način da igrate Gloomhaven, ovo digitalno izdanje izlazi i za Switch. Samo da napomenem, igra se baš nije najsjajnije pokazala na PC-u (čak je jednom i bila besplatna na Epic Games Store-u) tako da ne preporučujem da ovo kupite za punu cenu. A osim toga, iako mrzim da postavljam tablu, Gloomhaven je najzabavnije igrati u društvu. Gloomhaven za Nintendo Switch izlazi 18, Septembra 2023. 

Just Dance 2024.

Baš kao i Fifa, ni Just Dance ne može da dočeka da se godina završi pa unapred izdaje svoje igre. Još jedna godina, još jedna Just Dance igra. Ako kojim slučajem nemate dovoljno pesama, BEZ BRIGE, pošto imate i mesečnu pretplatu gde otključavate sve postojeće i nove pesme. Plešite dok mašete Joycon-ovima i pitajte se da li igra stvarno čita vaše pokrete ili vas samo nagrađuje poenima bez razloga. Just Dance 2024 izlazi 24. Oktobra 2023.

Silent Hope

Zanimljiv Rogue-lite akcioni RPG. U ovoj igri vi idete u tamnice gde sređujete neprijatelje i skupljate materijal. Onda se vraćate u bazu gde pravite ječu opremu koja će vam pomoći da zađete još dublje u tamnici. Kako zalazite dublje tako se i priča odvija. Dosta podseća na indie igru Moonlighter samo što je grafika mnogo lepša. Silent Hope izlazi 3. Oktobra 2023.

Fae Farm

Bolje bi bilo developerima Phoenix Labs, da Fae Farm bude najbolja igra na svetu, jer su skroz zapostavili moju bebu Dauntless da bi ovo napravili. Dok Dauntless trune i čeka da se serveri ugase, Phoenix Labs stalno pušta trailere i hvali Fae Farm. Ovaj life simulator/farming RPG stvarno lepo izgleda i gameplay je vrlo obećavajući. Ali, da li je vredelo žrtvovati Dauntless da bi se Fae Farm rodio? E to ćemo još da vidimo. Fae Farm izlazi 8. Septembra 2023. (Ima da ih prebijem ako ne bude dobra 😡).

Hot Wheels Unleashed 2

Ako vam je dosta realističnih trka, evo nešto malo drugačije. Hot Wheels Unleashed 2 vam daje da se trkate kao sićušni automobil po uskim stazama i zabavnim preprekama. Možete čak i napraviti svoje staze i unapređivati svoje automobilčiće. E sad, igra će biti live service, znači osim što treba da platite glavnu igru, spremite još malo para za Season Passove i mikrotranzakcije (Da, da). Hot Wheels Unleashed 2 izlazi 19. Oktobra 2023.

Manic Mechanics

Pre koju nedelju dobili smo sličnu igru pod nazivom Speed Crew. U ovoj igri vi radite sami ili sa ostalim igračima da što pre popravite automobil. Manic Mechanics ima isti gameplay ali izgleda mnogo zabavnije nego speed crew. Ako ste ljubitelj Overcooked serijala a voleli biste da i poravljate automobile na sličan način, Manic Mechanics je igra za vas. Manic Mechanics izlazi 13. Jula 2023.

Mario+Rabbids: Sparks of Hope DLC 2

Drugi DLC za, već zaboravljeni, Mario+Rabbids. Ako vać niste imali priliku da oprobate novu avanturu Marija i šašavih zečeva,  šta čekate? Igra je izuzetno zabavna, često je na rasprodaji i evo sad dobija već drugi DLC. Drugi DLC, The Last Spark Hunter je već izašao na Nintendo eShopu i možete ga odmah igrati.

Dragon Quest Monsters the Dark Prince

Nova Dragon Quest Monsters igra! Imali smo nekoliko ovakvih igara u prošlosti ali nikada se nisu proslavile kao glavne Dragon Quest igre (bar ne van Japana). U pitanju je potezni RPG, sličan Pokemonima, gde skupljate monstrume iz Dragon Quest sveta, ukrštate ih i, naravno, koristite ih u borbama. Ovoga puta igrate kao mračni princ. Videćemo hoće li ova igra bolje proći nego, ne toliko popularna, Dragon Quest Treasures.

Pikmin 4

Još jedan podsetnik da uskoro izlazi Pikmin 4. Ali, bar smo saznali još neke stvari. Igra će osim površinskog dela imati i podzemni deo. I prvu put u Pikmin istoriji, moći će te da istražujete noću gde imate čak i specijalne noćne pikmine. Spremiti se da ponovo komandujete armiju slatkih pikmina dok skupljate zemaljske stvari i vraćate ih na svemirski brod. Pikmin 4 izlazi 21. Jula 2023. (tačno za mesec dana od ovog Nintendo Direkta).

Pikmin 1 + 2

Ukoliko niste imali priliku da odigrate prve dve Pikmin igre, evo vam prilika. Mada… Nintendo kao da se stideo ove najave jer nisu pokazali ni sekund gameplay-a na directu. Zašto? Verovatno zato što ova dva naslova nisu dobili tretman kao Metroid Prime Remake? Srećom, pravi trailer je kasnije pušten na njihovom kanalu i baš taj sam zakačio ovde dole (nema na čemu 😜) Kako god, već danas možete da kupite Pikmin 1 + 2 (Zajedno ili svaku igru zasebno) na Nintendo eShop-u.

Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1

Evo nešto lepo. Prve tri Metal Gear Solid igre (kao i starije MGS igre sa ZX Spectrum-a i NES) dolaze u jednoj zgodnoj kolekciji za Nintendo Switch. Dok čekamo da vidimo šta li će Konami uraditi sa sledećom Metal Gear Solid igrom, i dok se pitamo da li ćemo ikada više videti Metal Gear Solid 4, imamo ovu lepu kolekciju. Nisu u pitanju rimejci, samo lepi portovi. Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 izlazi 24. Oktobra 2023.

Vampire Survivors

MOJA BEBA!!!! Vampire Survivors dolazi za Switch! Ako već niste imali zadovoljstvo da odigrate ovu igru koja je započela nov žanr, sada vam je prilika. Samo pomerajte svog lika koristeći analog a igra će sve ostalo raditi za vas. Užasno je jednostavno i još više zabavno. A jesam li pomenuo da košta manje od ručka u jednom fast food-u? A da, igra će takođe dobiti i local co-op za do 4 igrača! GOTY 2022 by MisterGrinch. Vampire Survivors dolazi na Nintendo Switch 17. Avgusta 2023.

Headbangers Rhythm Royale

Jao ne još jedna Battle Royale igra!!! Ne, ne ne, samo ne to! A šta kažete? Nije u pitanju FPS? A nije čak ni poenta da ubijate druge? Slično Fallguys-u, Headbangers Rhythm Royale je igra gde se takmičite sa 30 igrača u nadi da će te ostati poslednji i osvojiti meč. Ovoga puta, u pitanju su ritmičke mini-igre. Tapkajte dugmiće u ritmu ili pomerajte analog na vreme dok igrate kao golub. Igra ća na launch-u imati 23 mini igre. Naravno, u pitanju je live service igra, znači očekujte mikrotranzakcije i battle passove. E sad, ako su developeri pametni, igra će odmah biti Free-to-play a ako nisu, bolje da sačekate dok ne bude…

Penny’s Big Breakaway

Ko je Penny? Nemamo pojma ali njena 3D platforma izgleda super. Igra podseća dosta na 3D Sonic igre gde je brzina bitna isto koliko i precizno skakanje. Zapravo developeri koji su radili na Sonic Mania su napravili ovu igru. Igra izgleda toliko zabavno i slatko da ne mogu dočekati da je oprobam. Penny’s Big Breakaway izlazi  rane 2024 (znači ima da se čeka).

Mario Kart 8 Wave 5

Peti talas novih trka stiže za sve one koji su kupili Booster Course Pass za Mario Kart 8 kao i za pretplatnike Nintendo Switch Online + Expansion Pass. Kao i uvek, dobijamo četiri nove staze ali čak i tri nova lika: Pitey Piranha, Wiggler i Kemek. Mario Kart 8 Wave 5 izlazi ovog leta.

Star Ocean: The Second Story R

Star Ocean: The Second Story R je rimejk druge Star Ocean igre koja je izašla 1998 za Playstation 1. Ovaj Remake je dobio tretman kao Octopath Traveler gde su svi likovi pikselizovani ali igra koristi realistično osvetljenje i dinamične borbe. U ovom JRPG-u borbe se akcione, likovi su zanimljivi a vaše odluke mogu uticati na likove koji će vam se pridružiti vašoj grupi. Star Ocean: The Second Story R izlazi 2. Novembra 2023. 

WarioWere: Move it!

Nova Wario Were igra. Ukoliko niste znali, u pitanju je kolekcija mikro-igara (koje traju samo par sekundi). Kako igrate, vi dobijate ove mikro igre gde je potrebno da pomerite Joycon-ove u određenom smeru kako biste ispunili zadatak. Zvuči glupavo, ali Wario Were igre su uvek prezabavne kako za nas matore dripce i decu, tako i za one koji nikada pre nisu igrali igre. WarioWare: Move it! izlazi 3. Novembra 2023.

Nintendo Live 2023 Seattle

Da li uskoro putujete za Seattle? I ja isto!!!! E pa, kad smo već tamo, hajde da posetimo Nintendo Live event. Održavaće se turniri u Mario Kartu, Splatoon-u, Super Smash Brothers-u i naravno, možete da se slikate sa Marijom. Da, ovo nije igra, i ne znam zašto su ovo najavili na globalnom Nintendo Direct-u kad će samo Amerikanci moći da posete ovaj događaj.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom nove AMIIBO figurice (Nije DLC)

Šta će vam već DLC, kontam da niste još sve istražili! Ajde, nazad u Hyrule i skupite onih par srca koje vam fale, da, da! E sad, dok istražujete Hyrule i pravite skalamerije, možete Nintendo da date još koju paru i da kupite specijalne Tears of the Kingdom Amiibo figurice. Imate Linka (koji je izašao zajedno sa igrom) i dve nove, Zeldu i Ganondorfa. Znam šta mislite? Zašto nismo dobili, našu kraljicu, Purah?  Da, da, ne može Purah ali zato je Ganondorf bez majice, vidim kako je! Ganondorf i Zelda Amiibo figurice izlaze za praznike 2023.

Super Mario Bros. Wonder

Nintendo je sačuvao najbolju najavu za sam kraj. Potpuno nova 2D Mario igra! Igrajte sami ili do 4 igrača i prelazite fenomenalne Mario nivoe. Nova mehanika su Wonder cvetovi. Kada pokupite jedan ovakav cvet, desiće se nešto. Cevi će se nakrivite, počeće stampedo neprijatelja ili će se Mario pretvoriti u slona (ne zezam se).  Iz onoga što smo videli, igra izgleda sjajno i jedva čekamo da je probamo. Super Mario Bros. Wonder izlazi 20. Oktobra 2023.

I to bi bilo to! Sasvim solidan event. Dosta stvari za koje smo već znali ali i dosta iznenađenja, naročito ako ste Mario fan. Iako bismo voleli da vidimo najavu nove Nintendove konzole uskoro, srećni smo jer znamo da Nintendo Switch ima još mnogo toga u 2023.