Metal Gear Solid V: Ground Zeroes pojavio se za stare i nove konzole još u martu 2014. a evo sada devet meseci kasnije stiže i na PC preko Steam-a što u našim domaćim naopakim uslovima znači da će tek sada dobiti značajno veću publiku na našoj gaming sceni kojom i dalje dominira PC. Ako ne računamo Metal Gear Rising iz 2013. koji se na PC-u pojavio ove godine, PC igrači su se poslednji put sreli sa glavnom Metal Gear Solid serijom davne 2002. godine u ne toliko sjajnom portu Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Kako je ovaj čuveni serijal na konzolama izlazio i napredovao u međuvremenu domaći igrači koji su uspeli da uprkos svemu preskoče sve to mogu biti itekako zbunjeni komplikovanom pričom i mitologijom Metal Gear univerzuma… a kako je Metal Gear Solid V Phanom Pain najavljen i za PC ne bi bilo loše edukovati sve nove fanove o istoriji ovog serijala, priči i likovima koji će svakako imati uticaja na poslednji nastavak koji nas sve očekuje negde u 2015.

MGS - Metal GearsHajde prvo da se upoznamo sa Metal Gear serijalom igara od samog početka i vidimo kada su i kako nastavci izlazili za šta…

1987  – Hideo Kojima u rodnom Japanu a i Evropi objavljuje prvi Metal Gear (nije Solid, samo Metal Gear) za MSX2 kompjuter… dok drugi tim radi na veoma izmenjenoj verziji za daleko popularniji NES… ta verzija izlazi kasnije iste godine u Japanu, Evropi ali i Americi. Opis prvog Metal Geara u verziji za NES (sramota da nas bude što nemamo MSX opis još uvek) možete pročitati ovde.

Metal Gear I FEEL ASLEEP
Lokalizacija legendarno odrađena

1990 – Konami objavljuje nastavak NES naslova pod imenom Snake’s Revenge u kome Hideo Kojima opet nije imao nikakvog udela, igra izlazi samo u Americi i Evropi i generalno se danas ne smatra zvaničnim nastavkom. Ipak iste godine jedan od dizajnera spomenutog naslova upoznao se sa Kojimom i tražio mu da napravi pravi nastavak Metal Geara… što Kojima i čini pa tako imamo iste godine i Metal Gear 2: Solid Snake objavljen samo u Japanu za MSX2. Oba naslova su poprilično retka i priliku da ih odigramo smo dobrili tek u kasnijim kompilacijama i reizdanjima, ili uz pomoć emulatora.

1998 – Nakon svojih Metal Gear igara za MSX Kojima se bavio drugim projektima pre nego što je započeo dug razvoj Metal Gear Solid-a za prvi Sony PlayStation. Igra se napokon pojavila 1998. godine i upravo je taj nastavak zahvaljujući neverovatnom uspehu započeo ovaj serijal igara kakvim ga znamo danas. Veoma detaljan opis prvog MGS-a možete pročitati ovde. Inače skromni PC port pojavio se dve godine kasnije.

2000 – Prvi spin-off naslov izlazi 2000. godine za Game Boy Color, Metal Gear: Ghost Babel koji kombinuje gameplay starih 2D naslova sa NES-a i MSX-a sa gameplay mehanikom novog Metal Gear Solida… Interesantan naslov u kome je Kojima donekle učestvovao, ali ne toliko bitan za serijal, na listi čisto da znate da postoji… i ako vam je neko tvrdio da je igrao MGS na Game Boy-u da znate da nije skroz odlepio.

2001 – Veoma očekivani nastavak Metal Gear Solida stigao je 2001. godine na skoro izašli PlayStation 2 i pomerio granice po pitanju… svega. Metal Gear Solid 2 Sons of Liberty je jedna od onih igara koje su bile ispred svog vremena a za detaljnu priču oko uticaja koji je MGS2 imao pročitajte text kolege Han Yolo-a ovde. Verzija sa nešto više dodatnih saržaja sa dodatkom Substance u imenu pojavila se godinu dana kasnije za prvi Xbox i PC.

2004 – Ove godine imali smo čak tri Metal Gear naslova! Prvo je objavljen kompletni remake prvog Metal Gear Solida za Nintendov GameCube pod imenom Metal Gear Solid: Twin Snakes koji je i dan danas ekskluziva tog sistema… a zatim smo imali i još jedan spin-off za portable sistem, ovoga puta za Sony-ev PSP u vidu poteznog Metal Gear Acid-a. Ipak najbitnija stvar te 2004. bio je treći nastavak Solid serijala… Metal Gear Solid 3: Snake Eater za PlayStation 2. Ovaj nastavak je zapravo na neki način započeo i pod-serijal za sebe, jer umesto da nastavi priču nakon dogadjaja iz MGS2 radnja se odvijala daleko u prošlosti čak pre događaja iz prvih Metal Gear igara sa MSX-a i NES-a! Više o tome u detaljnom opisu ovde a MGS3 ostao je ekskluziva PS2 konzoli jako dugo, sve do MGS HD kolekcije iz 2011. kada je objavljen za PS3 i Xbox 360, nesto kasnije i za Vitu… kao i 3D izdanje za 3DS… a PC verzije ovog po mnogima i najboljeg nastavka u serijalu i dalje nema.

MGS3 (11)

2005 – PSP dobija nastavak spin-off potezne igre sa karticama… Metal Gear Acid 2. Priča ovih naslova nije u istom univerzumu zvaničnog serijala a obe igre su i dalje ekskluzivne samo PSP-u.

2006 –  Metal Gear Solid: Portable Ops donosi malo prave MGS akcije na PSP, u ovom nastavku priča se direktno nadovezuje na događaje iz MGS3 i za promenu gameplay je sada u realnom vremenu i sličniji standardnim MGS igrama. Ipak kao portable naslov gameplay je više skoncentrisan na kraće misije i sakupljanje vojnika i opreme tako da se može igrati malo po malo skoro u nedogled.

2007Metal Gear Solid: Portable Ops Plus ponovo samo za PSP, kao stand-alone ekspanzija donosi mnoge dodatke ali isključivo u vidu misija i itema dok je deo priče bitan za MGS sagu izbačen i zamenjen Infinity Misijom, tako da ako jurite sve deliće priče preskočite Plus izdanje i odigrajte (ili realnije odgledajte na YouTube-u animacije spojene u film) originalni Portable Ops. U svakom slučaju oba Portable Opsa su u svoje vreme bila sjajna zezalica na PSP-u, mnogo vise od neshvaćenih non-canon Acida, i ostali su do danas ekskluzivni PSP-u.

MGS PO2008 – Ove godine imali smo ekspanziju MGS-a na mobilne telefone… Oba Acida su izasla za mobilne kao Java igre, tu je bio i MGS Mobile za nesrecni Nokia N-Gage i slične telefone kasnije, pokrivao je priču izmedju prva dva MGS-a… ali ono što je definitivno obeležilo 2008. godinu bio je mamutski Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots za PlayStation 3. Dugo isčekivan i jedva realizovan na tada moćnom novom PlayStationu, u svojih 50GB na dvoslojnom BR disku spakovao je finale glavne priče Solid Snake-a koga smo pratili kroz MGS1 i MGS2… Za detaljan opis MGS4 bacite pogled ovde. MGS4 je i danas inače moguće igrati isključivo na PS3.

2010 – Dve godine kasnije, nakon završetka glavne MGS priče, Kojima se ponovo vraća PSP-u i nedovršenom drugom storyline-u iz prošlosti koji smo pratili uz Big Boss-a kroz MGS3 i Portable Ops. Metal Gear Solid: Peace Walker predstavlja napokon pravi klasični MGS nastavak na PSP-u sa pričom se nastavlja na kraj MGS3 odnosno Portable Opsa. Definitivno jedna od najambicioznijih igara ikada zamišljenih za džepnu konzolu, nešto kasnije dobija i HD verziju na PS3 odnosno Xboxu 360. Detaljan opis Peace Walkera možete pročitati ovde.

Metal-Gear-Solid-Peace-Walker-Wallpaper

2011Metal Gear Solid HD Collection doneo je na PS3, Vitu i Xbox360 prva dva Metal Geara sa MSX-a, kao i MGS2, MGS3 i MGS Peace Walkera u HD rezoluciji. Ultimativna HD kolekcija ekskluzivno na PS3 imala je u paketu i PS3 verziju MGS4. Ipak najbitnija stvar u celoj priči bile su doterane verzije dvojke i trojke kao Peace Walker koga je po prvi put bilo moguće igrati i na velikim ekranima. Nažalost ova kompilacija nije našla put do PC-a.

Mnogi od MGS nastavaka dugo vezivani isključivo za Sony po prvi put na Microsoft-ovom sistemu
Mnogi od MGS nastavaka dugo vezivani isključivo za Sony po prvi put na Microsoft-ovom sistemu

2012 – Ove godine Nintendov 3DS dobija 3D port MGS3 koji i nije toliko sjajno prošao zbog organičenja sistema, a samo u Japanu izlazi Metal Gear: Social Ops za njihove mobilne telefone, igra nije vezana za priču koliko za proslavu 25. godina serijala, a kako neće biti verzija za englesko govorno područije možete i da zaboravite da postoji.

2013 – Posle dosta odlaganja i promena razvojnih studija stiže nam prvi visokobužetni spin-off naslov u vidu Metal Gear Rising-a. Platinum Games preuzima projekat i izdaje igru posvećenu Raidenu iz MGS2 odnosno MGS4 na koji se priča i na neki način nadovezuje makar u smislu sveta u kome se dešava. Neočekivano ovaj naslov je sasvim fino ispao a detaljan opis možete pročitati ovde.

MGR (3)Rising je izašao za PS3 i Xbox360 a godinu dana kasnije stigla je i dobro odrađena PC verzija. Inače u 2013. smo imali još jednu kompilaciju – Metal Gear Solid: The Legacy Collection ekskluzivno za PS3 koja je sadržala MG i MG2, MGS, MGS VR misije (disk sa dodatnim VR misijama koji je odvojeno izdat nakog prvog MGS-a na Sony kecu), MGS2, MGS3, MGS4, MGS Peace Walkera… kao i video verzije digitalnih grafickih novela koje pokrivaju priču prvog i drugog MGS-a (postoje i u interaktivnoj UMD varijanti za PSP).

2014 – …i sve nas ovo dovodi u ranu 2014. kada smo po prvi put za next gen konzole PS4 i Xbox One, kao i za PS3 i Xbox360 dobili neku vrstu uvoda za Metal Gear Solid V: Phantom Pain u vidu Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Priča petice koju dobijamo iz dva dela se direktno nastavlja na Peace Walkera… a Phantom Pain koji se očekuje tokom 2015. će priču eventualno dobaciti i do prvih Metal Gear-ova i na taj način zaokružiti sve… to u svakom slučaju ostaje da se vidi, a za Ground Zeroes opis možete pročitati ovde ili pogledati video opis ovde.

GZPred sam kraj 2014. Ground Zeroes je izašao i za PC, po prvi put u verziji koja zapravo i bolje izgleda od one sa konzola, što možemo i da očekujemo od Phantom Paina… ali za kompletno MGS iskustvo i dalje su vam neophodne konzole i emulatori, tako da za kraj evo i hronološki složenih igara ukoliko želite da pohvatate priču od početka do kraja.

Fiktivna hronologija MGS igara:

Big Boss storyline:
1964 – MGS: Snake Eater (PS2, HD reizdanje PS3, Xbox360, 3D 3DS)
1970 – MGS: Portable Ops (PSP)
1974 – MGS: Peace Walker (PSP, HD reizdanje PS3, Xbox360)
1975 – MGSV: Ground Zeroes (PS3, Xbox360, PS4, Xbox One, PC)
1984 – MGSV: The Phantom Pain (PS3, Xbox360, PS4, Xbox One, PC)

Solid Snake storyline:
1995 – Metal Gear (MSX, NES i mnoga reizdanja u kompilacijama)
1999 – Metal Gear 2: Solid Snake (MSX2 i mnoga reizdanja u kompilacijama)
2005 – Metal Gear Solid (PS1, PC, remake za GameCube)
2007/09 – MGS2: Sons of Liberty (PS2, Xbox, PC, HD reizdanje PS3, Xbox360)
2014 – MGS4: Guns of the Patriots (PS3)
2018 – MG Rising: Revengeance (PS3, Xbox 360, PC)

MGS - Snakes