Za jedan sajt koji je predstavljao podkulturu jedne podkulture na Internetu, u zemlji koja je prolazila kroz razne komplikovane periode i promene, Emulation Galaxy je bio sasvim solidno posećen i popularan u svojim krugovima. Nakon šest meseci vrednog rada na trećoj verziji, pocetkom 2001. godine Emulation Galaxy evoluira još jednom, četvrta verzija sajta dobija novi izgled, a kako je domaći Internet bio u ekspanziji, sa njim se širio i Emulation Galaxy, koji se napokon 25.03.2001 seli na domaći hosting i adresu www.emulationgalaxy.co.yu.

Četvrta verzija Emulation Galaxy-a
Četvrta verzija Emulation Galaxy-a

Pored promene adrese i izgleda, četvrta verzija sajta Emulation Galaxy je donela i par proširenja na druge oblasti. Nešto kasnije je uspostavljena i saradnja na partnerskom nivou sa novim NT Games sajtom, preko koje je Emulation Galaxy došao i do press odnosa sa kompanijom SEGA Europe. Najnovije igre za tada aktuelni SEGA Dreamcast su na Emulation Galaxy stizale direktno iz kompanije SEGA. Na sajtu su se zvanično opisivale nove igre, ali i radili pregledi kompletne emulacione scene. Sa četvrtom verzijom sajta, Emulation Galaxy se takođe probio i u lokalne medije, sajt je predstavljen nekoliko puta na televiziji, u tada najpopularnijim igračkim emisijama i gotovo u svim časopisima koji su se bavili igrama ili Internetom. Popularnost je rasla, a sa njom i zajednica na forumu, koja se uveliko družila na tada već redovnim forumskim okupljanjima. Bez obzira na popularnost i prisustvo u medijima, Emulation Galaxy je i dalje zadržao duh privatnosti i andergraund karaktera, tako da osim saradnje sa kompanijom SEGA, planova za bilo kakvu komercijalizaciju nije bilo.

Peta verzija sajta iz 2003.
Peta verzija sajta iz 2002.

Početkom maja 2002. (04.05.2002.), objavljena je peta verzija sajta Emulation Galaxy, koja je pored neprestano objavljivanih vesti i novih sadržaja posvećenih starim temama donela i proširenja na još više oblasti, kao što su emulatori fliper mašina, i emulatori za konzole na konzolama. Sa petom verzijom sajta dodata je po prvi put i sekcija za još jednu podkulturu, tada totalno nepoznatu u Srbiji – japanski manga stripovi i anime crtane serije i filmovi. Interesovanje za tu oblast je došlo sa EmuForuma i okupljanja članova sa istog. Dalibor Tintor, poznatiji na forumu kao Carnex popularisao je tu stranu japanske kulture kroz svoje opise na sajtu i deljenje tog sadržaja apsolutno svima. Mnogo pre nego što su razne komercijalne organizacije koje se danas bave popularisanjem te kulture kod nas bile uopšte u planu, Emulation Galaxy je kroz svoju anime sekciju, anime deo foruma i privatna okupljanja fanova postavio temelje i toj kulturi kod nas.

Originalni EmuForums iz 2002.
Originalni EmuForums iz 2002.

U avgustu 2002. godine Emulation Galaxy v5 dobija novu verziju EmuForuma, prvi pravi, legendarni EmuForum koji sa istom bazom ostaje aktivan i posećen sve do 2011. godine kada se prešlo na trenutno aktivni forum. U oktobru 2002. Emulation Galaxy slavi svoj treći rođendan. Trogodišnjica postojanja sajta je obeležena i u medijima, a Emulation Galaxy nastavlja da napreduje bez pauze. Na sajtu je sve više originalnih tekstova, a porodica članova sajta i saradnika sve više raste u narednih godinu dana.

 

Prošle su samo tri godine, a sajt je imao već pet verzija, nekoliko verzija foruma od kojih je poslednja postala veoma posećena i konkurentna svim domaćim forumima iz tog vremena, iako su se Emulation Galaxy sajt i zajednica i dalje držali starih principa. Ti principi su ih doveli u neizbežan konflikt sa domaćim igračkim medijima, pre svega domaćom štampom, gde su stari autori i razni “eksperti”  i dalje pokušavali da igračku kulturu predstave isključivo iz njihovog ogranicenog ugla. Na Emulation Galaxy sajtu su u tom periodu često objavljivane kritike domaćih medija i njihove neprofesionalnosti. Taj rat trajao je do kraja 2003. godine kada se desio čudan obrt.

 …nastavak Istorija EmuGlx-a – Treći Deo (2003-2009)