Često se pitamo bez kojih ekskluziva neke konzole ne bi postojale. Kao što je to za PlayStation bio Crash, zatim God Of War i Killzone, Halo i Gears of War za Xbox, Mario Kart je igra koja definiše Nintendo konzole. Još od prve igre u serijalu koja je izašla pre više od 20 godina za Super Nintendo, Mario Kart je postao nezaobilazna igra na svakoj Nintendo konzoli koja je izašla do sada. Ovog maja smo dočekali osmu igru u serijalu, Mario Kart 8 na Wii U konzoli.

Mario Kart 8 (1)

Sama formula Mario Kart igre je bila jednostavna. Svi karakteri iz Mario igara na jednom mestu, borba na 32 staze do podijuma, gde mnogi likovi iz igre imaju svoje staze koje predstavljaju kako njih, tako i njihov mali svet. Na svakoj stazi imate gomilu prečica i puno kutija sa znakom pitanja koje vam daju određeno oružje kojim se borite sa ostalim učesnicima da stignete do prvog mesta. Od prvog naslova, igru je karakterisao lep humor, šarenilo i jednostavna zabava za sve ukućane.

Tokom godina Nintendo nije činio velike promene, niti rizikovao sa ovim serijalom, svaka konzola je dobijala po jednu igru, i ta igra je često bila najprodavanija i najigranija na tom sistemu. Retko kada su eksperimentisali sa nepoznatim elementima i sve novine koje su ubacivali bile su lepo osmišljene i dobro isplanirane. Upravo zbog toga, igra se polako menjala i usavršavala tokom godina. Ni jedan nastavak nije bio drastično drugačiji od prethodnog, ali u svakoj igri je postojao skup novina na kojim bi se vremenom gradila druga unapređenja. Upravo je to ono šta je godinama zadržalo publiku uz Mario Kart. Dok su ostali eksperimentisali sa svim i svačim, pokušavali da kopiraju Nintendo, Mario Kart se držao proverene formule, sa unikatnim humorom i karakterističnim gameplay elementima.

Iako Wii U konzola nije dobro startovala, svi su čekali Mario Kart. Samim izlaskom je pola sveta bilo oduvano izgledom igre i tom čarobnom zaraznom formulom koju je Nintendo po osmi put uspeo da očuva. Mario Kart je ostao isti, stari dobri, ali dovoljno drugačiji. Sve je lepše, šarenije, prijatnije za gledanje. Igranje ove igre vam mami osmeh na licu i tera vas da se izgubite u čudesni Mario svet. Wii U konzola je omogućila razvojnom timu sve ono što do sada nisu uspeli da urade, kako sa tehničke strane, gde igra predstavlja savršenstvo u žanru, tako i sa gameplay strane.

Mario Kart 8 (2)

Nakon startovanja igre očekuje vas jednostavan meni. Gran Prix trke su ponovo tu. Postoji ukupno osam Gran Prix turnira, svaki sadrži po četiri staze, kao i u svakom Mario Kart naslovu do sada. Prva četiri turnira predstavljaju nove staze koje do sada nisu bile objavljene. Druga četiri predstavljaju prerađene staze iz prethodnih delova. Tako da, ukoliko ste igru pratili od samog početka, imaćete mogućnost da se ponovo provozate na nekim od staza sa kojim ste se upoznali još na Nintendo 64 konzoli, ili Game Cube, ili čak u Mario Kart naslovu sa Super Nintendo konzole. Tradicija koju Nintendo održava godinama u nazad je samo jedan veliki plus koji održava Mario Kart fan bazu, ali u isto vreme poziva nove igrače da iskuse staru magiju uz brojne inovacije. Gran Prix sekcija se može igrati u tri težine koje su šaljivo opisane kao 50 (50cc), 100 (100cc) i 150 kubika (150cc). Naravno, treći nivo težine preporučuje se samo iskusnim igračima. Pored Gran Prix moda, tu je i Time Trial gde se borite sa vremenom, Race mod gde vozite samo jednu stazu po vašem izboru i Battle mod, gde se u areni borite sa ostalim učesnicima. Na samom početku ponuđena su vam 16 karaktera iz Mario univerzuma, s tim što osvajanjem turnira na svakoj težini otključavate još 16 novih. Nintendo je ovog puta uveo modifikaciju kartinga i na kućnim konzolama, što je do sada bilo moguće samo na 3DS konzoli, u Mario Kart 7 naslovu. Možete menjati karoseriju svog kartinga, gume ili dodatak koji će vam pomoći da preletite zamke i provalije na stazi. Delove otključavate skupljanjem novčića na stazama i osvajanjem Gran Prix turnira. Svaki od ovih delova utiče na ponašanje kartinga (upravljanje, ubrzanje, naglo skretanje, proklizavanje…), a kroz eksperimentisanje se može doći do idealne kombinacije koja najbolje leži stilu igre svakog igrača.

Pored moda za jednog igrača, podržan je i multiplayer mod za do četiri igrača na jednoj konzoli. Veliki je plus što su podržani i Wii kontroleri. Pored lokalnog multiplayer moda, tu je i online borba za prestiž, gde igrate sa svim Mario Kart vozačima iz sveta. Još jedna lepa stvar je to što online multiplayer možete igrati i sa još jednom osobom koja je u lokalu. Ovo otvara mogućnost za taktiziranje, pravljenje zamki igračima sa druge strane “žice” i lakši dolazak do bolje pozicije uz maksimalnu zabavu.

Mario Kart 8 (3)

Postoje dve vrste kontrola. Standardna šema gde koristite analogni stick za skretanje i dugmiće za gas, ili šema koja vam dopušta da kontrolišete vašeg karaktera preko žiroskopa koji se nalazi u kontroleru. Sa drugom šemom kontrola, skretanje jednostavno obavljate kontrolisanjem gamepada kao volan. Korišćenje oružja i naglo skretanje u krivinama ipak je ostalo na dugmićima. Ovo može prijati novim igračima koji se ne snalaze najbolje sa analognim kontrolama, a i sam doživljaj je bolji, jer bukvalno imate osećaj kao da vozite mali karting u svojoj sobi.

Multiplayer mod je uvek bio najzanimljiviji deo Mario Kart igara, kako lokalni tako i online. Kao što smo napomenuli, i ovaj Mario Kart podržava od dva do četiri igrača u lokalnom multiplayeru i 12 učesnika u online takmičenju.  Na početku, pri izboru multiplayer igre, možete izabrati da li želite da se borite sa ljudima iz vašeg regiona ili iz celog sveta. Na žalost, još uvek nisu ubacili punu podršku glasovne komunikacije između igrača, tako da je ona moguća samo u lobiju pre ili posle trka.

Jedna od najboljih novina u ovom delu Mario Kart igre je Mario Kart TV, sekcija u samoj igri koja vam omogućava pregled najinteresantnijih detalja trke, čuvanje i upload na YouTube servis. Vaše dobre trke više nikada ne mogu biti zaboravljene, a isto tako, uvek vam može ostati sačuvan vaš najbolji i najsmešniji trenutak u igri kojim se možete hvaliti ili zadirkivati vaše prijatelje.

Mario Kart 8 (Nintendo Wii U)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Mario Kart je ponovo tu, i ovaj put pored misije da nas zabavi, tu je i da vrati Wii U u život. Po svemu prikazanom do sada, to mu itekako uspeva. Svakog dana je sve više i više igrača prisutno u online okršajima i sve je više ličnih snimaka i impresija na internetu. Kao i svaki put, Mario Kart je uspeo da uradi ono što najbolje radi, da nas zabavi i da nam pruži sate i sate lepog provoda, bilo da se igrate sami ili sa prijateljima. Ovo je igra koju svako u porodici voli i koju jednostavno morate posedovati.  Samo se pazite, faktor zaraze je visok!