Šesta verzija sajta Emulation Galaxy (2003 – 2009) bila je aktivna čitavih šest godina, bez obzira što dizajn nije drastičnije menjan, za sve to vreme sajt se odupirao zubu vremena i dalje bio poprilično posećen, mada ga je legendarni EmuForum definitivno prestigao po popularnosti u drugoj polovini 2000-ih godina. Dugo čekani, po nekim fanovima i bespotrebni redizajn desio se tek na samom kraju 2009. godine (30.12.2009), kada je predstavljena nova modernija sedma verzija sajta Emulation Galaxy. Sa sedmom verzijom nije došao samo novi dizajn već i kompletan rebranding sajta, novo ime ali i nova vizija. Sajt je postao poznat samo kao EmuGlx, staro legendarno ime Emulation Galaxy više se nije uklapalo u tematiku sajta koji je i tokom kasnijih godina prošle verzije, a u sustini i dosta ranije, evoluirao u mnogo više od sajta posvećenog emulatorima. EmuGlx je postao portal posvećen starim, ali i novim igrama za sve igračke sisteme, svim temama vezanim za igre, ali i popularnu kulturu, postao je sveobuhvatni igrački i zabavni portal, pa je zbog toga i dobio novo ime, skraćenicu koja se koristila i od samog početka, a i deo je veb adrese još od 2006. tako da je tradicija ostala ispoštovana.

EmuGlx v7
EmuGlx v7

Legendarni EmuForum iz 2002. godine na kome je do 2011. bilo skoro 600.000 postova je napokon 13.07.2011. penzionisan kada je predstavljen novi moderniji Next EmuForums koji je odlično prihvaćen od strane EmuGlx zajednice, tako da se aktivnost nastavila na novom forumu bez zastoja.

Next EmuForums
Next EmuForums

Rad na sedmoj verziji sajta bio je usporeniji, originalna ekipa koja je održavala sajt, zbog životnih obaveza, drugih poslova i neoptimizovanosti nove skripte nije do kraja prenela sve sadržaje sa legendarne šeste verzije, novih sadrzaja je bilo, ali dosta ređe, dok je nova ekipa zadužena za aktuelne vesti iz igračkog sveta radila u kraćim intervalima aktivnosti. Sa druge stane ogromna popularnost foruma i promene navika uobičajenih korisnika Interneta učinile su da se EmuGlx sajt postepeno napusti. Nažalost slična situacija je bila i sa svim ostalim domaćim klasičnim igračkim sajtovima, vremena su se menjala, jedna era se završila. Next EmuForum je nastavio da postoji kao aktivno mesto sa živom zajednicom koja je preko foruma pratila i komentarisala sva dešavanja u igračkoj industriji, organizovali su se online okupi za vreme gaming sajmova, turniri i slične aktivnosti… Ali poslednje vesti na sajtu objavljene su u oktobru 2012. da bi EmuGlx sajt tokom 2013. kao mesto za regularnu posetu totalno pao u zaborav.

Reklama za sedmu verziju EmuGlx-a, ScreenFun 2011
Reklama za sedmu verziju EmuGlx-a, ScreenFun 2011

Vizija koju je sedma verzija donela u suštini je bila dobra i prilagođena novom vremenu nove dekade, ali nažalost nije do kraja sprovedena u delo zbog mnogih otežavajucih okolnosti i ultimativnog napuštanja sajta koji je krajem 2013. i totalno nestao sa Interneta i svih pretraživača. Ostao je samo forum gde je vest da se planira rad na novoj osmoj verziji sajta EmuGlx, koji bi ispunio viziju do kraja i odveo stvari još dalje, dočekana sa dosta skepticizma. Međutim…