Još jedna godina je iza nas – 2016. kakva god da je bila i nije bila loša za gaming, bilo je izenenađenja i razočarenja, igara koje su čekane preko deset godina, a opet neke igre najavljene za 2016. jednostavno nisu ni izašle! Svakako bilo je mnogo sjajnih igara sa kojima smo proveli dosta kvalitetnog vremena, a da bi smo ovaj pogled na najigranije igre 2016. godine učini što raznovrsnijim nekoliko EmuGlx autora napravilo je svoje liste, uz kraći opis svih naslova koji su na njih lično ostavili najveći utisak tokom prethodnih 12 meseci.


DieH@rd
EmuGlx autor

1. Uncharted 4: A Thief‘s End

Kada je Naughty Dog objavio da će Uncharted 4 predstavljati kraj avantura legendarnog pustolova Nathan Drake-a, odmah smo znali da će ova igra predstavljati nešto posebno. Nadogradivši provereno dobre temelje franšize (odlični likovi, fenomalna grafika, dobar miks istraživanja i prepucavanja) sa stvarima koje su naučili tokom izgradnje The Last of Us igre (mogućnost građenja atmosfere i tenzije preko mirnih sekvenci bez borbi) i ponekih novina (totalno otvorene zone za istraživanje), Uncharted 4 predstavlja jednu od najboljih igara koje su izašle na PlayStation 4 konzoli. Kada na osnovnu kampanju dodamo i veoma zanimljiv multiplayer, U4 je igra koja ne može biti zaboravljena lako.

Uncharted 4 A Thiefs End 08

2. DOOM

Prva dva dela DOOM franšize su tokom 90-tih godina bukvalno sami uspeli da na svojim ramenima uzdignu žanr pucačina iz prvog lica u vrhunac planetarne popularnosti. Nažalost, dve decenije posle legendarne DOOM2 igre, studio id Software je izgubio na svojoj popularnosti i mnogi su mislili da oni nemaju više snage da na tržište FPS igara donesu novu revoluciju… Što je glavni razlog što milioni ljudi i dan danas i dalje nemogu da shvate kako je DOOM iz 2016. godine uspeo da bude ovako fenomenalan. Ako ste ljubitelj FPS žanra, jednostavno morate isprobati igru koja je na najbolji mogući način uspela da poveže staru brzu akciju, odličan dizajn nivoa i protivnika, fenomenalnu atmosferu i zaraznu muziku sa novim tehnologijama i neverovatno primamljivim narativnim stilom koji je totalno posvećen jednoj stvari – da vam izmami osmeh na lice dok se sami, bez ičije pomoći, borite protiv armija pakla. A to je baš ono što DOOM i treba da bude.

DOOM (24)

3. The Last Guardian

Istina je da je čak 10 godina prošlo između Fumito Ueda-inog PlayStation 2 remek dela Shadow of the Colossus-a i The Last Guardian-a… ali posle odigrane igre na PS4 konzoli sa zadovoljstvom mogu reći da je ovo čekanje bilo opravdano. The Last Guardian je fantastična logička igra prepuna neverovatnih sekvenci, emocija i građenja prijateljstva između dečaka izgubljenog u ruševinama ogromnom magičnog grada i džinovskog bića Trico-a. Igrač i Trico se tokom dugačke i veoma zanimljive singleplayer kampanje zaista mogu vezati jedan za drugoga, što je posledica odličnog plana koji je Fumito Ueda sproveo u delo unutar ove sjajne igre.

the-last-guardian-trico-3

Ispod  crte: The Witness, Ratchet & Clank, Deus Ex: Mankind Divided


Doktor
EmuGlx autor, lektor, lekar

1. DOOM

Po mom mišljenju jedan od kandidata za igru godine. DOOM je posle mnogo najava i pakla prilikom razvoja pokazao kako dobra volja i sveže ideje developera mogu da naprave jedan sjajan proizvod koji se vraća korenima. Niko ne drži igrača za ruku, priča je jasna i nepretenciozna i zalepljena na facu kao šamarčina uz fenomenalne zvuke električne gitare. Igrač je bačen u svet demona i ludih svemirskih kiborg industrijalaca. Vesele komšije demonske će svima rado poželeti dobrodošlicu i pokazati im kako se vežbaju refleksi i kako ne treba stati da se razgleda krajolik. Preostaje samo veština, džojped ili miš i avantura zalivena krvlju i testosteronom može početi. Svaka čast na trudu. Obavezno probajte multiplayer, nećete se pokajati.

DOOM (15)

2. Dark Souls 3

Kao veteran Dark Souls igara morao sam ovu igru da stavim na listu jer mislim da zaslužuje. Meni barem najbolja igra u serijalu sa finom pričom i borbenim sistemom ispoliranim do maksimuma. Jeste da je možemo posmatrati kao love-child Bloodborne-a i Dark Souls-a ali ipak ima neki svoj šmek koji je izdvaja od ostalih. Težina koja je skoro pa nesnosna nekima i neprijatelji koji ne opraštaju, njam njam. Savršena formula koja je privukla veliki broj fanova i vratila nas u dane kada su igre tražile od igrača da se potrudi da bi došao do cilja. Nažalost po rečima developera u pitanju je poslednja igra u serijalu ali nadam se da će uspeti da smisle nešto što je dostojan naslednik ovog sjajnog serijala.

dark-souls-iii-ashes-of-ariandel-3

3. Uncharted 4: A Thief‘s End

Kako može da prođe igračka godina a da ne spomenemo Nathan Drake-a pitate se? E pa ne može jer kad Nathan Drake dođe da reši problem on ga i reši uz pomoć svoje vesele družine. Egzotične lokacije, odličan voice acting kao i uvek i veseo i dobro napisan scenario su nam još jednom podarili sate odlične zabave. Sa novim endžinom koji je pomerio granice vizuelnog prikaza na PS4 često smo želeli samo da uživamo u pejsažu. Ko šiša avanturu kada možete pariti oči. U svom karakterističnom stilu Nathan napravi ogromnu materijalnu štetu u svim zemljama gde god da se pojavi i pokupi blago ali nećemo se ljutiti. Sve je to zarad obožavalaca zar ne?

2886491-uncharted-4_drake-sam-survived


JACKRAID04
EmuGlx autor i social media ambasador

1. Dishonored 2

Kraljevsko odelo šiveno po Deus Ex meri od strane Arkejn studija. Dishonored 2 daje potpunu slobodu igraču kako će da mu pristupi, što je šteta jer samo dok nečujno iz senke hvatate čuvare za vrat i Kirina Dzindoša stavljate na električnu stolicu doživećete ovu igru na pravi način. Obalski grad Karnaka je veliki korak napred u odnosu na Danvol i tek sada Dishored stoji kao respektabilno ime na mapi aktuelnih naslova. Bilo da vaš izbor padne na Emili ili njenog oca Korvoa pred vama je maltene novi Bioshock u svetu u kojem se apokalipsa još nije desila. Zaboravite nebuloze o lošoj glumi glavnih likova, bagovima i nedokuvanom igračkom iskustvu. Dishonored 2 je sila koja se igra u jednom dahu i koju jedva čekate da igrate opet. Iščekujemo Prey sa velikim interesovanjem a što da ne možda i Dishonored 3.

maxresdefault

2. DOOM

Najveće iznenađenje u 2016 i najbolja čistokrvna pucačina kakvu dugo nismo videli. DOOM kombinuje sve ono što ga čini gejmerskom relikvijom sa svežim inovacijama koje pospešuju dinamiku akcije do neslućenih razmera. U tom smislu DOOM funkcionše kao Dark Souls sa puškama umesto mačeva gde se narativ odvija dok u punoj brzini zalivate krvlju svemirske stanice i ponore pakla a delovi između misija služe da se predahne i proguta knedla pred sledeću deonicu. Kao i Dishonored 2, DOOM je najbolji na najvećim težinama kako bi imali motiv da se do kraja produbite u taktike napucavanja i eliminacije novih a i dobro poznatih neprijatelja. Usiljeni boss fajtovi koji mu se zameraju, narušavaju sklad masakra ali ne i celokupni utisak da je id još jednom ispalio BFG i da u prostoriji nije ostalo ništa.

doom_alt_boxart.0.0

3. Dark Souls 3/Uncharted 4

Dugo sam razmišljao koju od ove dve igre da uvrstim kao treću i odlučio da varam. Naime ni From Software a ni Naughty dog nisu opravdali očekivanja zbog kojih su ove franšize to što jesu. Uncharted 4 je došao sa najslabijom pričom u serijalu iako su ambicije nošene uspehom Last of Us bile velike na ovom planu. Meni to nije kliknulo i uz sav spektakl koji igra neosporivo sadrži i koji treba doživeti mišnjenja sam da je ovo moglo da se preskoči. I pored toga ovo je trenutno jedan od naslova zbog kojih treba posedovati PS4 barem dok ga sa liste ne izguraju znatno ozbiljniji koji dolaze. Dark Souls 3 je sa druge strane ponovo doneo tenziju brutalnih sukoba i veoma uzbudljiv level dizajn ali posustajanje je očigledno (pogotovo posle odličnog Bloodborna i još boljeg Dark Souls 2.) i nadamo se da je ovo poslednje što ćemo videti od ove franšize na duže vreme. Treba ipak biti realan, ne postoji ništa u serijalu kao što su Pontif Salivan i Aldrih te ih stoga treba ubiti. Barem osam puta. Dakle ova dva naslova mi vrede kao jedan od tri najbolja te ih preporučujem da se pređu u nizu, Dark Souls 3 kao radnu akciju a zatim Uncharted 4 kao zasluženi odmor na egzotičnoj lokaciji.

Šta sam preskočio: Sve što nisam igrao uglavnom je bilo sa namerom a malobrojne naslove, kao što su u zadnjem trenutku pristigli Last Guardian i možda zadnji Deus Ex planiram da isprobam. Takođe posvetiću se malo više velikoj kolčini hvaljenih indi naslova koje izbegavam godinama bez opravdanja.


Dsst
EmuGlx autor, umetnik

1. Inside

Limbo je 2010. godine oborio s nogu tadašnju igračku publiku i time utabao stazu mnogim indie naslovima, ali od tada smo dobili toliko sličnih indie platformera, da od njegovog naslednika niko nije previše očekivao. Upalio sam ga reda radi, iz poštovanja, da bi me dočekala igra koja na svakom koraku oduševljava besprekornim dizajnom, ručno rađenom animacijom, gustom atmosferom i domišljatim zagonetkama. Iako spolja deluje kao siv, tih i dosadan naslov, Inside u svojih nekoliko sati igrača ne pušta iz svog zahvata, pružajući mu bukvalan primer izraza “morbidna znatiželja”.

INSIDE (6)

2. The Last Guardian

S obzirom na moju ljubav prema prethodne dve igre ovog tima, nemojte misliti da sam razočaran kad kažem da je The Last Guardian verovatno najslabiji naslov u “trilogiji”. Čak i kao takav, on se probija kroz hrpu visokobudžetnih igara, kao jedinstveno iskustvo. Moj pernati prijatelj je bio tako brižljivo modelovan i animiran, da je iluzija stvarne životinje iza ekrana bila skoro neprimetna. Uz vetar, prijatan svet u ruševinama obraslim mahovinom i dirljiv odnos između dva glavna lika, The Last Guardian nudi bogat izvor oduševljenja, zabave i introspekcije.

the-last-guardian-trico-4

3. Superhot

Lično me FPS igre ne zanimaju previše, cenim ih kao jeftinu i kratkoročnu zabavu, i retko više od toga. Akcioni/puzzle žanr mi znatno više odgovara, i te potrebe Superhot iznenađujuće uspešno ispunjava. Prilikom pažljivog odmeravanja kretanja neprijatelja i njihovih metkova, usporeno vreme dozvoljava neverovatnu kombinaciju strategije, akcije i stila, na šta se, kao šlag na tortu, nadovezuje jednostavna, ali efikasna narativna struktura.

3-3


Real Nick
EmuGlx webmaster – lead editor

1. Forza Horizon 3

Ni jedna vožnja nikada nije bila niti će ikada biti igra godine na mainstream top listama. FPS, akcije iz trećeg lica pa i poneki zalutali RPG su češći kandidati, prikladniji najmanji zajednički delilac za mase. Arkadne vožnje nisu poput simulacija elitistički naslovi oko kojih se okuplja baš specifična zajednica, igraju ih i casualci ali nekako im se (sa pravom najčešće) daje mnogo manji značaj. A šta raditi kada imamo prosto savršenu igru u svom specifičnom žanru koji evo konkretno ovog autora interesuje mnogo više od svih ostalih navedenih? Za mene je Horizon 3 definitivno igra godine. Ne, nisam samo ja skrenuo i na Game Awardsu u nesrećno spojenoj sports/racing game kategoriji Horizon 3 je odneo najviše glasova. Take that FIFA! Kvalitet je neosporan, samo treba prevazići nedostupnost makar većini domaćih igrača jer reč je o Xbox One ekskluzivi (moguće je igrati i u Win10 ali samo preko Windows Store-a). Ako i malo volite arkadne vožnje i automobilsku kulturu pronađite način da probate ovaj beskrajno zabavni dobro ispolirani biser jer kompletnije, zabavnije i lepše arkadne vožnje neće biti dok ne izađe četvrti nastavak 2018. godine. Thank me later!

forza-horizon-3

2. DOOM

Definitivno igra godine globalno gledano. Vraćanje korenima odrađeno na gotovo nestvaran način, u doba CoD-ova i Battlefieldova, id je nekako uspeo da batali ideju da iste kopira (nemojte da googlate “canceled DOOM4”) i pronašao način da redefiniše veoma umoran i iscrpljen žanr u nešto staro a opet sveže i neverovatno zabavno. Iako igru još uvek nisam završio DOOM je definitivno jedno od najprijatnijih izenađenja ove godine i naslov koji ću bez sumnje igrati i tokom 2017, it doesnt get old!

DOOM (5)

3. Final Fantasy XV

Iako nije savršen petnaesti deo Final Fantasy-a doneo je nešto novo, nešto staro, sve zapakovano u prelepo pakovanje… koje malo zapinje i na Pro-u, ali gledamo mu kroz prste jer ništa slično nije viđeno ni ove godine a ni u skorije vreme. Preskupi JRPG sa prekvalitetnom produkcijom i metric-tonama šarma nostalgično podseća na neka druga vremena a opet sa svojim modernim rešenjima najavljuje budućnost i način da žanr preživi i u današnjim bizarnim uslovima gde zapad diktira pravila igranja na konzolama. Sa pentanesticom planiram da provedem još puno vremena u novoj godini, a stvarno bi bilo šteta da prelepi svet Eosa ne zasija i na PC-u makar do kraja 2017.

final-fantasy-xv_20161202025918


To su bile igre sa kojima su EmuGlx autori proveli najviše vremena 2016. godine. Koje su vaše tri omiljene igre iz protekle godine? Slobodno podelite sa nama u komentarima ispod!