Svake godine izdavači i timovi za razvoj video igara obećavaju izlazak raznoraznih naslova, ali naravno, kašnjenja, nepredviđeni problemi, lažna obećanja i prisustvo jake konkurencije nezaobilazno izazivaju pomeranje datuma izlazaka mnogih igara. Za 2016. godinu dobili smo mnogo obećanja, ali sada na samom kraju možemo primetiti da ćemo baš veliki broj značajnih igara moći da odigramo tek tokom nove 2017. godine.

Crackdown 3 (PC, Xbox One, kraj 2017)

Najavljen na sajmu E3 2014, ova igra je očigledno probila nekoliko svojih termina ali Microsoft ne odustaje od iste. Sudeći po poslednjim najavama, ova Crackdown 3 bi trebalao da izađe pre kraja 2017. godine. Pored singleplayer kampanje, igra će u svom multiplayer modu podržavati ogroman novi proceduralni nivo uništenja koji će napajati Microsoft-ovi cloud serveri.

Cuphead (PC, Xbox One, sredina 2017)

Indi igre dolaze u svim veličinama i formama, ali Cuphead je očarao svetsku javnost i novinare od prve sekunde kada je igra bila objavljena na E3 2014 sajmu. Posle dosta odlaganja, mali tim koji radi na ovoj vizuelno spektakularnoj ali i veoma izazovnoj igri (90% igre predstavljaju bitke protiv veoma teških boss-ova) je najzad obećao da će se Cuphead naći u prodaji sredinom 2017. godine.

Scalebound (PC, Xbox One, kraj 2017)

Poznati japanski studio Platinum Games je uvek podeljen na nekoliko internih timova koji prave raznorazne akcione igre, ali jedan od njihovih najvećih projekata je akciona RPG igra Scalebound koju nadgleda Hidetaka Kamiya lično (režiser igara Devil May Cry 1, Okami, Bayonetta 1 i 2). Kao poseban bonus, singleplayer kampanja igre će biti igriva i u kooperativnom modu za 4 igrača.

Gravity Rush 2 (PS4, 18. januar 2017)

Ponekad se igre odlažu ne zbog potrebe za dodatnim radom, već da bi se ona pustila u prodaju u povoljnijem vremenskom periodu. Ovo je upravo i razlog zašto je Gravity Rush 2 bio pomeren sa početka decembra 2016. godine (gde bi bila samo danima udaljena od giganata kao što su Final Fantasy XV i The Last Guardian) na mnogo mirniju sredinu januara 2017. godine.

NiOh (PS4, 7. februar 2017)

Iako razvoj na igri NiOh počeo davne 2004. godine prateći scenario filma kojeg Akira Kurosava nikada nije uspeo da snimi, nova verzija NiOh projekata je dobila svoju modernu formu tek kada je poznati Team Ninja (Ninja Gaiden serijal) dobio podršku i dozvolu od svog izdavača Koei Tecmo-a da igru totalno promene u nešto što se njima više sviđa – brutalno tešku (ali poštenu!) akcionu igru koja će sa svojim sistemom borbe i atmosferom uspeti da preznoji čak i najveće fanove Souls serijala. Sudeći po svemu što smo videli i odigrali, NiOh predstavlja jedno od najboljih ostvarenja akcionog žanra koje ćemo dobiti od legendarnog Bloodborne-a.

Persona 5 (PS4, 4. april 2017)

Peti deo popularne franšize JRPG igara Persona je već izašla u Japanu, ali engleska verzija je nažalost odložena sa kraja 2016. godine na 2017. godinu. Ovako dugo odlaganje izdavač Atlus opravdao teškim poslom prevođenja sa japanskog na druge jezike. Ova igra ne zahteva samo prevođenje stotina hiljada linija teksta koje izgovaraju likovi, već i kompletno menjanje izgleda menija koji su potpuno prilazođeni ludom Jazz stilu koji totalno odskače od skoro svake druge video igre ikada napravljene.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U, Switch, 2017)

Wii U igrači se nisu puno naigrali, a dugačke pauze između malobrojnih igara bile su otežane činjenicom da Nintendo ni malo ne žuri da u prodaju izbaci novu Zelda igru, inače obećanu još 2015. godine. Dve godine dodatnog vremena za razvoj igre je omogućilo da ona postane ne samo još bolja, već i da dođe na drugu platormu – nedavno najavljenu hibridnu konzolu Nintendo Switch.

Gran Turismo Sport (PS4, 2017)

Nebo je plavo. Voda je mokra. Kazunori Yamauchi i tim iz Poliphony Digital-a su perfekcionisti koji redovno probijaju obećane rokove izlaska svojih igara. Situacija je takva i sada čak iako ovoga puta obećani Grant Turismo nastavak formu mnogo manjeg naslova koji je žrtvovao ogroman broj podržanih automobila, staza i modova da bi se posvetili boljem online-u i e-sportu.

Mass Effect: Andromeda (PC, PS4, Xbox One, proleće 2017)

Posle uspešne (ali i veoma kontraverzne) završnice prve Mass Effect triologije, Bioware je odlučio da nova avantura smeštena u ovom veoma zanimljivom univerzumu mora pratiti totalno novu radnju i likove. Tako je rođen projekar Mass Effect: Andromeda koji će igračima dati mogućnost da istraže ogromna prostranstva naše susedna galaksije u čiju posetu su došli brodovi kolonista željnih novog doma. Obećana da će izaći krajem 2016. godine, nova Mass Effect igra trenutno cilja da stigne u prodaju na proleće 2017. godine, mada ne bi nas čudilo da se desi još koje odlaganje dublje u godinu.

Horizon: Zero Dawn (PS4, 28. februar 2017)

U zadnjih par godina Sony je počeo da se pridržava taktike premeštanja svojih najočekivanijih naslova van gustih prazničnih i novogodišnjih perioda na kraju godine na mirnije mesece tokom kasne zime ili proleća kada ti naslovi mogu izazvati drastično povečanje prodaje njihovih konzola. Ovaj put, najveći i najočekivaniji PS4 naslov koji je pomeren van 2016. godine je Horizon: Zero Dawn, prva akciona openworld RPG igra iz studija Guerilla Games koji se do sada proslavio samo sa igrama iz franšize Killzone. Sudbinu uništenog sveta kojem vladaju roboti i istoriju snalažljive ratnice Aloy ćemo saznati tek na samom kraju februara 2017. godine.


Ispod crte:

  • Bloodstained: Ritual of the Night
  • Below
  • South Park: Fractured But Whole
  • Tacoma
  • Routine
  • Kingdom Come: Deliverance