Godina za nama je bila godina laganog rasta kvaliteta animea posle katastrofalne 2015-te, a sudeći po najavama, leto gospodnje dve hiljade sedamnaesto biće godina rimejka i nastavaka. Maltene svaki mainstream naslov u poslednjih deset godina je dobio najavu za nastavak u 2017-oj, od One Punch Mana, preko Titana do Code Geass-a, čijim je nastavkom upropašćena jedina dobra stvar u vezi sa originalom. Dobra stvar je što se u tom moru bluda i kala našlo mesta i za neke dosta kvalitetne naslove poznate publici od ranije.

Shingeki no Bahamut: Virgin Soul

cen4vdwwaaahlay

Shingeki no Bahamut: Genesis je jedan od tri dobra animea iz 2014. godine, i kao takav je izgleda prepoznat kao priča koju valja nastaviti. O priči se ne zna mnogo, ali u trejleru se vidi da je grafički prikaz ostao isti (sjajan) i da se dva glavna lika iz prve sezone, Kaisar Lidfard i Favaro Leone, vraćaju i u ovoj sezoni.

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu: Sukeroku Futatabi-hen

tumblr_o4yvdxpjd71sqqtwzo3_1280

Pominjao sam ovu seriju kao jednu od najboljih iz minule godine (2016.), s razlogom. Posle velikog uspeha kod publike i kritike podjednako, druga sezona počinje već od januara. Radnja ove sezone nas vodi u moderno doba i konačno možemo da vidimo kako se Jotaro uči veštini Rakugo performansa od majstora Jakumoa.

Eccentric Family 2

eccentric-family-2-header-001-20160917

Jedna od zaboravljenih odličnih serija iz 2013. je i Eccentric Family, priča o odrastanju jednog Tanukija u svetu u kome koegzistiraju mitska i ljudska bića. Ko je gledao Pom Poko, zna da su Tanuki bića nalik rakunima koja imaju moć transformacije. Ova veoma topla i nostalgična porodična drama/komedija je adaptacija novele Morimi Tomihikoa, koji je, uzgred budi rečeno, napisao i Tatami Galaxy.

Berserk S3

berserk-tv-2016-illustration-001

Posle apsolutne katastrofe zvane Berserk 2016: Pa majku vam jebem dve hiljade i šesnaest puta, najavljena je i treća sezona, na kraju poslednje epizode druge sezone. U najgorem slučaju imaćemo još materijala za mimove, budući da je to jedini Klangserkov doprinos anime zajednici. Zašto je onda ova najava ovde? Pa zbog te male šanse da ova sezona ipak nekim čudom ne bude gomno.

FLCL 2

kuiuumjutebsqfooyyc8

Ova najava je jedno od najvećih iznenađenja minule godine. FLCL je izašao pre šesnaest godina, ali je ostao dovoljno popularan da zavredi drugu sezonu. U ovom nastavku, prošlo je mnogo vremena od dešavanja iz prvog FLCL, a glavni lik je Hidomi, tinejdžerka koja misli da joj je život prazan i da se ništa izuzetno neće desiti. To se menja dolaskom nove nastavnice, a to je niko drugi do Haruhara Haruko. Za Haruko na Zemlju dolazi i Medical Mechanica i rat između njih i Bratstva se nastavlja sa Hidomi kao centralnom figurom.

Gundam Thunderbolt 2

mobile-suit-gundam-thunderbolt-212734

Već smo pominjali Thunderbolt kao jedan od najboljih animea prošle godine. Film December’s Sky, koji je spojio sve četiri epizode i dodao još novog materijala, ostavio je kraj prilično otvorenim, sa Io Flemingom koji beži iz zarobljeništva i Derilom Lorencom koji ne može da koristi mechove sa normalnim komandama. Sve vodi ka tome da će se njih dvojica opet sukobiti u superiornim robotskim jedinicama. Sve ćemo saznati na proleće kad počne emitovanje.

Rebuild of Evangelion 3.0 + 1.0

maxresdefault

Već je dosta vremena prošlo od trećeg dela Rebuild of Evangeliona, u kojem je uspešno upropašćen sav razvoj likova iz prethodnog filma. Tvorac kritike Biblije, Hideaki Anno, polovinom ove godine se izvinio zbog zapostavljanja rada na završetku nove verzije Evangeliona i objavio početak rada na završnom filmu. Još uvek čekamo njegovo izvinjenje za psihičke traume izazvane End of Evangelion-om. Jedino od materijala što smo videli je teaser na kraju trećeg filma sa fenomenalnom animacijom borbe između fabričkih EVA jedinica i kombinacija Eva-2 i Eva-8 modela.

 

Full Metal Panic IV

full-metal-panic-new-tv-anime-announced-for-fall-2017

Još jedno ogromno pozitivno iznenađenje od najave. Prošlo je deset godina od izlaska FMP: The Second Raid, što je takođe poslednji pristojan anime koji je Kyoto Animation napravio. Krajem oktobra ove godine, objavljeno je da će nova sezona Full Metal Panic početi sa emitovanjem na jesen 2017. u izradi studia XEBEC. U radu na seriji su se udružili stari glasovni glumci i dizajneri sa novim, talentovanim ljudima iz branše. U svakom slučaju, biće zanimljivo gledati nove avanture članova Mithrila.

Baki Grappler S3

baki-1

(deset sekundi misaonog vrištanja od radosti) Baki Grappler je jedan od animea jako omiljenih od strane autora teksta i najava treće sezone je najbolja vest koja ga je zadesila što se animea tiče. Isprva je nastavak bio planiran kao OVA deljena uz mangu da obeleži jubilej od 25 godina izdavanja, da bi se potom preinačio u TV seriju na proleće. Nastavak će obrađivati Death Row Convicts Arc, to jest borbu najboljih boraca na svetu sa najopasnijim zatvorenicima na svetu.

Space Battleship Yamato 2202

star-blazers-2202-kv

Yamato 2199 je bio jedan od retkih primera rimejka koji je urađen odlično, zadržavajući najbolje iz originala i prilagođavajući se savremenom kvalitetu. Ekipa koja je radila na prvoj sezoni, otkrila je da radi na nastavku, koji će premijeru imati kao serija od sedam filmova, a potom izlaziti na DVD/BluRay-u. Ako sve bude kao prva sezona, čeka nas još jedno epsko putovanje Yamato posade kroz galaksiju.

Legend of the Galactic Heroes 

legend-of-the-galactic-heroes-tv-009

Najveća vest vezana za oživljavanje starih franšiza je ipak ostavljena za kraj. Ove godine bi trebalo da sačekamo rimejk najboljeg animea svih vremena, koji radi niko drugi do I.G. production. Kako u pogledu priče apsolutno ništa ne bismo dirali, najbolja varijanta rimejka bi bila grafički overhaul originala. U svakom slučaju, ne bismo imali ništa protiv da poput originala izlazi deset godina, pod uslovom da završni proizvod bude poput originala etalon kvaliteta animea za ubuduće.