Resident Evil serijal započeo je svoj uspon sredinom devedesetih godina prošlog veka i vremenom evoluirao i menjao se, u početku ređao se hit za hitom a zatim je sve krenulo stranputicom po mišljenju starije generacije a sa Resident Evil četvorkom na bolje za neke nove klince. U međuvremenu imali smo samo jedan loš naslov na PlayStation kecu kojim je Capcom pokušao da eksperimentiše sa FPS žanrom ali on nije urodio plodom da li zbog grafičkih mogućnosti sada već legendarnog PS keca ili nečeg drugog ostaje misterija ali znamo da je Resident Evil 3 Nemesis bio pun pogodak kada je izašao Novembra 1999. godine i oborio fanove na guzove jednim dobrim košenjem.

Svima koji su iole probali ovog monstruma od igre dobro je poznato gromoglasno izgovaranje reči STARS glavnog neprijatelja i istrebljivača svakog S.T.A.R.S specijalca u Raccoon Citiju, Nemesisa, koji vam je za petama u ovom naslovu i koji vas proganja i sabotira u svakom pokušaju bekstva. Grafički unapređeniji od svog ništa manje popularnog prethodnika Resident Evil dvojke, Nemesis donosi poboljšane prerendovane pozadine, klasičnu kameru kao i ranije (i dalje se držao proverene šeme), muziku na nivou prethodnika i neke novine koje se tiču kontrola, inventara, kao i samog izvođenja.

Rezi trojka je mnogo kraći od prethodna dva dela s obzirom da prvi deo ima dva lika na jednom disku a dvojka dva lika na dva diska i četiri scenarija kao što je i pomenuto u opisu za Rezi 2. Vrlo čudan izbor uzevši u obzir i to da imate samo jednog lika na raspolaganju, što naravno ne znači da se ovo rešenje pokazalo loše već je sve bilo spakovano kao moderni ultrakoncentrovani Ariel. Imali smo sve na jednom disku, odličnu horor avanturu prepunu horor momenata a uz to i primesu nepretestane akcije, veliki izbor oružja kao i šemu kreiranja municije, raznolike mutante i monstrume, puno zanimljivih lokacija za istraživanje.

Priča vas ubacuje u središte bitke između policije, Umbrellinih plaćenika i horde zombija a u ulozi ste već poznate protagonistkinje iz prvog dela Džil Valentajn koja je rešila da hvata maglu iz Raccoon Citija jednom za svagda nakon što je i Chris Redfield otpalio za Evropu da ganja ozloglašenu korporaciju Umbrella koja je od grada napravila igralište monstruma. Da bi pošla u korak sa svojim kolegom ona mora da pobegne iz grada u kojem vrebaju svakojake kreacije T virusa, kao i Umbrelini plaćenici UBCS koji su poslati da počiste teren od zombija i ostalih kreatura ali i da pokupe uzorke istih usput kako bi se nastavilo sa testiranjem. Priča se dešava u razdoblju od par dana tačnije od 27. septembra do 1. oktobra i prati vaš napredak kroz poslednje časove ovog viralnog grada u kojem obilazite razne lokacije, od ulica Raccoon Citija koje čine i dobar deo igre, pa preko policijske stanice iz dvojke tj. jednog njenog dela, clock towera, bolnice, parka i fabrike smrti. U rešavanju misije će vam pomoći i mlađani plaćenik Karlos Oliveira sa kojim ćete imati priliku i da zaigrate u jednom delu kada Džil biva otrovana virusom od strane Nemesisa ali to je samo simbolično ubačeno čisto da ubije monotoniju vođenja samo jednog lika. Sistem borbe je unapređen ali ne opcijom da hodate ili trčite a ujedno i pucate već mogućnošću za nagli okret prilikom izbegavanja udaraca ili napada neprijatelja kao i automatskim nišanjenjem neprijatelja umesto da jurite po ekranu kako bi ga ucmekali. Sistem inventara je takođe obogaćen opcijom miksovanja raznih pudera tj. baruta i kreiranja određene municije za pištolj, pumparicu, bacač granata, magnum itd. Takođe nakon svake borbe sa Nemesisom na hard nivou težine ukoliko ga pobedite ispadaće delovi za oružja koja ćete po kompletiranju kombinovati u opasne utoke što je mnogo interesantnije nego igrati na normal gde imate jedino M4A1 od egzotičnijih ali i to je nešto.

Pored Karlosa sretaćete još par interesantnih likova, svog kolegu Breda Vikersa pilota helikoptera koga krasi vrlina velike kukavice koji strada od strane Nemesisa (ako mu je kad je kukavica), kao i tim plaćenika na čelu sa Nikolajem Zinovievom koji je poslat da sakupi sve korisne podatke, uzorke tkiva iz monstruma a zatim očisti teren od svih mogućih dokaza umešanosti Umbrelle što uključuje i kokanje svojih kolega iz tima. A na kraju se pojavljuje i Beri Burton koji vas spašava u zadnjem momentu (spoiler alert) kasno sad!!

Ono što gameplay čini interesantnijim je odabir dva moguća ishoda u ključnim momentima od kojih se jedan svodi na momentalnu borbu ili izvršenje nekog zadatka a drugi na njihovo eskiviranje. Ukoliko rešite da eskivirate borbu trenutno i pobegnete kao kukavica sudbina vas uvek stigne kad tad pa ćete morati duplo da se namučite. Pa tako u prvom susretu sa Nemesisom u dvorištu R.P.D-a imate mogućnost da zbrišete u policijsku stanicu ili da se pošibate sa nakazom i uzmete karticu sa Bredovog upokojenog tela koja će vam skratiti tumaranje stanicom. Ovakvih momenata biće dosta kako budete napredovali kroz igru i svakako će vas držati na ivici živaca.

Što se tiče zagonetki na nivou dvojke su tako da se nećete previše mučiti imaju logiku po kojoj se rešavaju a nisu nemoguće kao one u kecu koje su ponekada bile potpuno nebulozne. Po završetku igre otvara se The Mercenaries mod u kom birate jednog od tri plaćenika: Carlos Oliveira, Nikolai Zinoviev, Mikhail Viktor. Ćilj je stići od trolejbuske stanice do skladišta za dva minuta pošto vam je chief Irons iz dvojke nakačio bombu za vrat pa ćete eliminacijom zombija i ostalih kreatura sakupljati vremenske bonuse i tako sebi produžiti život pa tako dobijati i velikodušne nagrade.

I na kraju Rezi 3 je još jedna igra u nizu survival horora iz Capcoma koja je uvrštena u prave blockbuster igre a ujedno stekla i status legende i klasika za sva vremena i dokazala da kratke igre ne moraju uvek da znače i loše igre. Resident Evil 3 Nemesis je kasnije izašao i za PC, SEGA Dreamcast, Nintendo GameCube kao i za PS3.

Resident Evil serijal je do danas izrodio gomilu naslova i podnaslova, nekih koji prate priču a drugih koji idu alternativnim putem, trenutni aktuelni delovi su HD remaster legendarnog prvog dela kao i Resident Evil Revelations 2 čije epizode izlaze ovih dana a čiji opis ćete uskoro moći i da pročitate ovde na EmuGlx-u. Do sledeće horor avanture…


EmuGlx timetravel: Na prvom EmuGlx sajtu 1999. godine sa nestrpljenjem smo čekali izlazak Resident Evila 3 na zapadnom tržištu, tako da smo odigrali japansku verziju igre, preko tadašnjeg PSX Bleem! emulatora i screenshotove (1,2) podelili sa našim hordama posetilaca 🙂 Check out those ICQ numbers yo.