2020. će biti godina za pamćenje. Posle šest godina na tržištu, PlayStation 4 i Xbox One će otići u penziju, oslobodivši prostor svojim naslednicima da uspostave tok nove generacije zabavnog softvera i nateraju milione PC igrača da unaprede svoje gaming konfiguracije za igre koje su od starta pravljenje za veoma jak hardver.  Ali, pre kraja godine kada će doći oluja novog i ambiciozno-napravljenog nextgen hardvera i softvera, čeka nas deset meseci igranja na starom hardveru gde ćemo dobiti neke od najočekivanijih naslova u poslednjih par godina gaminga. Veliki nastavci legendarnih igara, ogromne open-world igre, novi multiplayer projekti, ambiciozne indie igre, i mnogo toga drugog što jedva čekamo da igramo.

Pogledajte ispod spisak 10 najočekivanijih igara iz 2020. godine.


Dreams (14. februar)

Originalno najavljena kao koncept projekat studija Media Molecule na prvoj prezentaciji PS4 konzole 2013. godine, Dreams je narastao u ambicioznu igru i punokrvni game engine koji dozvoljava igračima da sami realizuju svoje ideje u 2D/3D svetovima. Posle dugačkih beta testova u kojima je Dreams dokazao da moze da barata sa skoro svim žanrovima video igara, u februaru će široka javnost najzad dobiti mogućnost da isproba punu verziju ove igre koja će imati i oficijelnu singleplayer kampanju, širok spektar tutorijala za pravljenje modela, nivoa i scriptinga i svih drugih delova produkcije video igara, kao i veliku bazu napravljenog content-a preuzetu iz uspešnog beta testa.

A ako sve prođe kako treba, Media Molecule je najavio da spremaju dugu podršku, uz čak opciju da profesionalni timovi naprave i izdaju standalone igre napravljene uz pomoć Dreams-a.

Final Fantasy VII Remake (3. mart) (10. april)

Legendarni Final Fantasy VII će 3. marta najzad stići na PlayStation 4 u formi punokrvnog Remake-a koji će u ovom izdanju biti posvećen samo prvoj velikoj zoni igre – mračnom i zagađenom gradu Midgard-u koju teroriše zla korporacija Shinra. Prelepo realizovana i sa dosta proširenim scenarijom i gameplay elementima, FFVIIR predstavlja novi pokušaj japanskih developera da ožive stare franšize sa modernim izvođenjem. Capcom se već proslavio sa svojim projektima oživljavanja Resident Evil franšize, a Square Enix se nada da će sa nizom punokrvih JRPG igara uspeti da tokom ove decenije ispričaju punu FFVII priču bez kompromisa.

DOOM Eternal (20. mart)

DOOM Eternal je bio na našoj listi najočekivanijih igara za 2019. godinu, ali pošto je igra odložena, moramo je spomenuti ponovo kao jednu od igara koje jedva čekamo da isprobamo. Sa mnogobrojnim proširenjima gameplay-a, još bržom borbom protiv novih vrsta demona, i obećanjem da ćemo u ovoj igri saznati zašto je DOOM Slayer krenuo u svoj krstaški pohod protiv beskrajnog mora demonskih sila, DOOM Eternal predstavlja jednu od najočekivanijih FPS igara koje će izaći u 2020. godini.

Half-Life: Alyx (mart)

Legendarni studio Valve se već duže vreme uglavnom brinuo samo o razvoju svoje digital platforme Steam, ali velika grupa njihovih developera takođe je u tajnosti vredno radila na razvoju novih gaming projekata. Posle testova VR hardvera i novih gameplay sistema koji ova platforma može da ponudi, oni su pre par godina krenuli da prave novu punokrvnu Half-Life igru koja će već ovog marta nazad stići u prodaju. Ali umesto nastavka, Half-Life: Alyx predstavlja prequel igre HL2 u kojoj ćemo saznati origin story junakinje Alyx kao i mnoge detalje o gradu 17 koji se sprema da postane dom kataklizme čim u njega kroči legendarni Gordon Freeman.

Half-Life: Alyx predstavlja jednu od najvećih igara koju će bilo koji VR sistem dobiti, i definitivno će označiti početeak nove ere VR gaminga.

Resident Evil 3 (3. april)

Posle fenomenalnog uspeha koji je početkom 2019. godine ostvario Resident Evil 2 Remake, Capcom se odmah bacio i na punokrvnu adaptaciju poslednje RE igre koja je izašla na PlayStation 1 konzoli. Igra će naravno pratiti Jil Valentine, poslednju preživelu članicu specijalne policijske grupe STARS koja pokušava da spase što više nevinih stanovnika Raccon City-a, pronađe razlog zašto se smrtonosni zombi virus počeo širiti, i spase se od nemilosrdnog Nemesis-a koji prati svaki njen korak. Pored nove survival horor singleplayer kampanje, Resident Evil 3 Remake će takođe doći i sa novim asimetričnim MP modom zvanim Resident Evil Resistance, u kojem će četiri igrača morati da prežive prepreke koje će na njih bacati peti igrač.

Cyberpunk 2077 (16. april) (17. septembar)

Jedna od najočekivanijih igara ove godine samo što nije stigla. Sledeća velika igra studija CD Projekt Red će biti adaptacija popupularnog stonog RPG sistema Cyberpunk koja je decenijama davala šansu igračima da se udube u svoje SF avanture i nađu svoju zabavu u mračnim SF konceptima o kojima su maštali mnogi pisci knjiga, filmski stvaraoci i naravno studiji za razvoj video igara. Sav potencijal ovog popularnog IP-a će biti realizovan u novoj FPS open world RPG igri Cyberpunk 2077 koja se razvija za PC i konzole, a ako uspe da bude makar 50% dobra kao i njihova poslednja igra, C2077 će bez ikakve sumnje postati veliki hit.

Marvel’s Avengers (15. maj) (4. septembar)

Posle prekida saradnje sa Activision-om i SEGOM na raznoraznim manjim igrama, Marvel je odlučio svoje superherojske projekte prosledi studijima koji su se dokazali da znaju da naprave hit AAA igre. Krajem 2018. godine smo uživali u prvom takvom projektu (Insomniac-ov Spider-Man), a ovog proleća ćemo dobiti šansu da se udubimo u veliku looter-orijentisanu coop avanturu Marvel’s Avengers koju pravi nekoliko studija unutar porodice Eidos. Širok spektar junaka, velika kampanja, fokus na kooperativno igranje i mnogi drugi online gameplay sistemi će pokušati da svet Marvel superheroja prikažu u novom svetlu i igračima daju Desiny-like igru koja će moći da ih zabavi godinama.

The Last of Us Part II (29. maj)

Naughty Dog je uvek bio jedan od najboljih AAA studija, ali tokom prošle generacije konzola su uspeli čak i sebe da nadmaše izdavši igru koja je mišljenjima mnogih uspela da postane jedna od najbitnijih igara svih vremena. The Last of Us Part II će ovog proleća pokušati da nadmaši svog legendarnog prethodnika, dajući nam šansu da zajedno sa Ellie krenemo u njenu novu avanturu prepunu akcije, horora, brutalnog nasilja i istraživanja post-apokaliptičnog sveta koji je fantastično realizovan. Gurajući PS4 hardver do svog maksimuma, i gradeći svoj scenario na fenomenalnim likovima i događajima iz originala, TLOU franšiza opet ima šansu da stavi završnicu na još jednu generaciju kućnih konzola, postavši igra koja će zauvek biti zapamćena po svojoj inovaciji, narativnim izborima, tehničkim rešenjima i gameplay-u koji se ne zaboravlja.

Ghost of Tsushima (leto)

Studio Sucker Punch je dugo godina uspevao da bude jedan od najsigurnijih studija pod vlasništvom PlayStation-a, redovno izdavajući kvalitetne igre na PS2 (Sly Cooper) i PS3 (Infamous) koje su privlačile milione fanova. Ali, posle završetka rada na launch PS4 igri Infamous Second Son, oni su nestali iz vesti i dugo godina pokušavali da smisle koja će biti njihova nova franšiza. Rezultat tog rada je Ghost of Tshushima, open word akciona avantura koja će na stilizovani način ispričati istorijski događaj invazije Mongola na Japansko ostrvo Tshushima u 13. veku. Naoružani samo katanom i voljom da branite domovinu, igrači će ovog leta moći da uđu u čizme poslednjeg samuraja na ostrvu, i krenu na avanturu tokom koje će ne samo naučiti tajne Nindži već i zariti kunai u srce nadolazeće Mongolske vojske.

HALO Infinite (kraj 2020)

Sa dolaskom njihove najnovije moćne konzole, naravno da možemo očekivati da će Microsoft uložiti sve resurse da bi omogućio da se nova HALO igra pojavi u prodaji već krajem ove godine. Napravljena istovremeno i za stari Xbox One, PC i novu generaciju Xbox Series X konzola, HALO Infinite će pokušati da promeni staru HALO formulu, nudeći igračima po prvi put open world okruženja, RPG elemente kao i totalno novi engine koji će napajati ovaj ambiciozni FPS. Ako sve prođe kako treba i developeri iz studija 343 Industries uspeju da sklope zanimljiv paket, ova igra bi mogla postati ne samo jedna od najpopularnijih FPS igara 2020. godine, već i osnova na kojoj će nova generacija Xbox konzola izgraditi svoju popularnost.


Runners up, sjajne igre koje takođe dolaze, nekad, tokom 2020, o kojima ćemo pisati detaljnije kasnije – Vampire: The Masquerade Bloodlines 2, Oddworld: Soulstorm i Dying Light 2.