Westwood Studios je davne 1992. godine izdao svoju prvu strategiju (RTS) za MS-DOS PC pod nazivom Dune II The Building of a Dynasty. Igra je poprimila odlične kritike publike, i bilo je samo pitanje vremena kada će tu odličnu igru prebaciti i na tada aktuelne konzole. To se na radost igrača dogodilo godinu dana kasnije, i nakon solidnog Amiga porta Dune 2 je u malo promenjenom i ulepšanom izdanju stigao i na legendarni SEGA Mega Drive 2 pod imenom Dune: The Battle For Arrakis. I tu počinje fantazija…

Priča igre odvija se na pesčanoj planeti Arrakis, takođe poznatoj pod nazivom Dune. To je ujedno i jedina planeta gde se može naći vrlo bitan začin (spice) koji je glavni pogon za međuzvezdano putovanje, i najbitnija sirovina za vladavinu na toj planeti. Kako bi se povećala proizvodnja te vrlo bitne sirovine, car Padishah je pozvao tri najmoćnije kuce Atreides, Ordos, i Harkonnen koje su dobile zadatak da se takmiče gospodarski ko će više da proizvede začina. U početku je to bilo mirno natjecanje ali su vremenom te tri kuće započele polako međusobne sukobe.

Dune 2 Mega Drive verzija bila je bolja u svim segmentima od PC i Amiga verzija, i što je najbitnije, jednostavnija kontrola omogućila je i početnicima ovog novog žanra, kojima je te 1993. kontrola mišem bila strani pojam, da se sasvim komotno snađu u igri. Drugo što su igrači mogli da primete u ovoj verziji za konzole jeste sama prezentacija igre koja je bila bolja, dodat je novi interfejs, grafika je poboljšana, nova muzika dodata, a tu su bili i skroz novi nivoi kao šlag na tortu.

MD2 Dine 2

Odlična stvar bio je i tutorial dodat kao opcija u glavnom meniju igre, tako da igrač može jako brzo i na detaljan način da nauči sve što je potrebno znati, od komandi pa sve do cilja same igre. Sve je grafički prikazano i animirano, tako da su svi mogli da savladaju osnove za veoma kratko vreme. Samo izvođenje svodilo se na skupljanje začina (spice) i zarađivanje kredita tj. novca koji se koristio za izgradnju građevina u bazi, kupovinu vozila, naoružanja, vojske za vašu odbranu i za napad na protivnike, kao i čuvanje vaše glavne zgrade. Sve tri kuće imaju 9 misija u svojim različitim scenarijima, u kojima je cilj najčešće da uništite glavnu građevinu u protivničkim bazama, a zatim i sve ostalo.

Kasnije tokom igre u ponudi će vam biti zgrada u kojoj popravljate svoja vozila (repair), pa će onda tu biti i zgrada za proizvodnju helikoptera za brzi prevoz vaših vozila za skupljanje začina (harvestera), i na kraju otključavate građevinu pod imenom ‘palace’ – to je palata u kojoj se nakon određenog vremena stvara specijalno oružije za uništavanje vašeg neprijatelja. Svaka kuća ima svoje specijalno oružije, kod jednih će to biti grupa vojske koja napada vaše neprijatelje, u drugoj će biti ‘kamikaza’ koja se zaleti u zgradu ili vozilo i uništi ga, a u trećoj kući to će biti raketa velike razorne moci slična nuklearci.Dune 2 MD2 HousesTreba napomenuti još da se nakon svake pređene misije na kraju dobija šifra (password), što je kao današnje snimanje pozicije na kraju nivoa, a nekada se to radilo sa olovkom i papirom. Dobra stvar za odmaranje prstiju, i zuljeva na njima. Jedini problem je bio u kasnijim dužim misijama koje su se igrale i po sat vremena, gde nije bilo moguće napraviti quick save ili bilo šta slično… Ukoliko bi napravili grešku i izgubili partiju sve što bi vam ostalo je šifra sa kojom bi se vratili na sam početak te misije. Izuzetno brutalno ali je svaki uspeh činilo mnogo većim.Dune 2 TutorialZa kraj šta reći… ova igra je pravi biser svog vremena, a taj sjaj je zadržala i nakon 20 godina od izlaska… Nekada kada se ovo igralo na konzoli, mape su se crtale na papiru, adapteri su crkavali od pregrijanosti, konzola je ispuštala miris spaljene plastike, a sati su prolazili kao minuti. Igrali smo satima, pa zatim ostavljali konzolu da se ohladi malo samo da bi što pre nastavili i tako u nedogled do kraja vikenda.

Iako je Dune 2 na PC-u postavio temelje žanru strategija sa kontrolama na mišu, fog of war-om i generalnom mehanikom koja je kasnije kopirana u svim ostalim naslovima tog tipa, verzija za Mega Drive je u tim ranim 90im godinama izdominirala u prodaji i popularnosti širom sveta. Tek sa sledećom Westwood-ovom RTS igrom Command & Conquer (1995) i odomaćivanjem PC računara kao i kombinacije miša i tastature u ulozi igračkih uređaja, ovaj žanr se ekskluzivno preselio na računare i tamo napravio haos. Ipak sećanje na najbolji Dune 2 sa Mega Drive-a živi i danas i mnogi entuzijasti (uglavnom Rusi) i dalje prave razne hack verzije ove igre gde ubacuju nove misije, vozila, zgrade, pa čak i nove dodatne kuće.

Grafika: 4.0 Bolja grafika od PC/Amiga verzije, iako se još tu moglo malo dodati po koji detalj
Zvuk: 4.0 Vrlo dobra muzika koja prati atmosferu, a zvučni efekti odrađuju dobro posao
Kontrole: 5.0 Jednostavne, precizne i za ovakav tip igre odlične
Zabavnost: 5.0 Ovo je jedan od naslova koji se mora odigrati! Osim što poseduje neverovatnu istorijsku vrednost i danas predstavlja pravu poslasticu za sve RTS igrače, ukoliko se snađu na kontroleru.