Jedna od opsesija autora igara na C64 u poslednje vreme jeste insistiranje na konverzijama sa drugih sistema i to što je moguće više u originalnoj izvedbi. To ponekad nije tako ni jednostavno, pogotovo ako se original izvodio na nekoj od snažnijih platformi. Ali ovoga puta izazov je podnošljiviji jer matična platforma pripada osmobitnom segmentu i to manje ni više nego legendarnom Zx Spectrumu, koji je svoju new age reikranaciju ustoličio još odavno.

L’Abbaye des Morts iz 2010-te godine bio je pedantan omaž arkadnim avanturama kakvih je na osmobitnim kompjuterima bilo na pretek. Posle “Spekijevog” originala, igra se mogla odigrati kao PC/Windows port i u konzolnoj / Mega Drive varijanti. A ove godine tu čast imaju i fanovi debelog.

Akter u igri je sveštenik sa misijom istraživanja platformskih sekcija koje suštinski čine prostorije Katoličke Crkve iz 13-tog veka koje je opsednuto zlom. Verno pozadinskoj priči, ambijent i atmosfera su u potpunosti dizajnirani u skladu sa matricom igre. Iako istraživačkih ekrana nema previše (malo više od 20) to ne znači da igra oskudeva po pitanju izazova, kakav se i mogao očekivati u dotičnom konceptu začetog pre trideset i kusur godina. Precizno izvedeni skokovi, tajming, strpljenje, memorisanje pozicija od važnosti, skrivene poruke neki su od elemenata koji uz na momente sablasnu atmosferičnost, čine igru primamljivom od samog početka.

 

Grafika: 4.5 Pojedini detalji su krajnje nesvakidašnji na osmobitnim mašinama. Počev prizora padanja lišća tokom boravka na vrhu crkve pa do bezprekorno dizajniranog zmaja dok bljuje vatru. Grafički jedna od najlepših new age igara u osmobitnoj kategoriji.
Zvuk: 4.5 Umereno sablasni audio užitak pruža najveći učinak atmosferi igre. Neki od zvukova izuzetno su uverljivi, npr. zvuk zvona ili kontakta sa čekpoint objektima.
Kontrole: 5.0 Glatka i precizna šema kontrola bez bilo kakvih manjkavosti tokom skakačkih potreba. Skok na pucanje je samo dodatni benefit u ovoj vrsti igara.
Zabavnost: 5.0 Iako su katalozi osmobitnih računara prepuni ovakvog koncepta igara od kojih su neke i kultnog statusa, L’Abbaye des Morts zasluženo stoji na samom vrhu ponude kao obavezna preporuka ljubiteljima dotičnog žanra.