Posle solidnog početka E3 skupa sa prezentacijom kompanije Microsoft, Electronic Arts i Ubisoft su mnogo opuštenije predstavili svoje igre novinarima i igračima koji su željno iščekivali da vide hoće li biti ikakvih značajnih iznenađenja.

EA je započeo svoj šou sa tri bitne vesti. DICE je prikazao veoma rane snimke nove Star Wars Battlefront, igre koja je izgledala stvarno neverovatno lepo (toliko lepo da niko ne bi trebalo da očekuje da će nove konzole, pa čak i PC imati takvu grafiku u finalnoj verziji igre), Bioware je prikazao prototip snimke novog Mass Effect nastavka i njihove totalno nove franšize. Obe igre su izgledale poprilično nezavršeno. Posle zanimljivog početka, krenuo je baraž sportskih i casual igara. Sims 4 napreduje redovnim tokom a sportske igre NHL, UFC, PGA golf, Fifa i Madden sve izgledaju odlično. Druga polovina prezentacije je imala iznenađenja – pogled na Mirror’s Edge 2, Dawngate moba igru, kao i novu vožnju razvojnog tima Criterion (koja umesto automobila koristi sve ostale modove transporta, helikoptere, quad motore, wingsuit…). Vrhunac prezentacije je naravno bila udarna igra kompanije Electronic Arts za ovu godinu – Battlefield Hardline. Developeri su predstavili jedan multiplayer meč u kojem su kriminalci bežali iz banke dok ih policija vija i napada neverovatno agresivnim taktikama. Najbolja vest je stigla odmah posle demo prezentacije, kada su PC i PS4 igrači saznali da odmah mogu da uskoče u betu koja će trajati 2 nedelje. Sve u svemu, EA je slično kao i Microsoft imao veoma „bezbednu“ konferenciju u kojoj su prikazali njihove najpoznatije igre, uz totalno odsustvo zanimljivih gameplay demoa za njihove buduće igre koje ne izlaze u sledećih godinu dana (Star Wars, Mirror’s Edge…)

Battlefield Hardline
Battlefield Hardline

Sat vremena od malo zanimljivije Ubisoft prezentacije sastojalo se iz dva dela – zabavne fitnes i muzičke igre na koje su potrošili baš dosta vremena, i dosta demoa njihovih najpopularnijih akcionih igara. Prva igra koju su pokazali je uvodna špica za Far Cry 4 (veoma lepa grafika, ali nije bilo baš gameplay elemenata), odlični CGI trejleri za Division i Assassin’s Creed Unity (koji je dobio još jedan fenomenalni gameplay demo, drugačiji od onoga koji je prikazan par sati ranije na Microsoft prezentaciji), dobar opis The Crew vožnje. Trejler nove UbiArt point & click avanture Valiant Hearts: The Great War je na veoma emotivni način prikazao strahote Prvog Svetskog Rata. Kraj njihove prezentacije je opet protekao u najavi totalno nove AAA igre koju je predstavio šef Ubisofta Yves Guillemot. Ta igra je ove godine bila Tom Clancy’s Rainbow Six Siege u kojoj je prikazan video snimak jednog multiplayer meča u kojoj je grupa od pet SWAT policajaca spašavala kidnapovanog taoca iz kuće koju su branila petoro kriminalaca. Igra je izgledala odlično, i najavljena je da će izaći sledeće godine.

Sve u svemu, EA i Ubisoft su ove godine imali solidne prezentacije, sve prikazane igre su veoma visokog kvaliteta (pogotovo iznenađujuće impresivni AC Unity), i sve više i više prave igre koje napuštaju stare konzole i prihvataju nextgen. Nadamo se da će sledeće godine oba ova velika izdavača imati snage da igračima prikažu nove franšize, a ne beskrajni niz nastavaka starih igara.