I ove jeseni u beogradskom Domu Omladine održana je konvencija globalne pop kulture, da ne kažemo gikovštine, zvana Beokon. Posle više nego uspešnog povratka Beokona na velika vrata prošle godine, ambicije su porasle te je festival produžen na tri dana, od 4.-6. novembra ove godine. U ova tri dana spakovan je obiman dupli program (i bioskopska i Amerikana su bile u igri) koji je obuhvatao otprilike svaku oblast sa fandomom.

img_1527

Prvi dan je počeo projekcijom prve dve epizode HBO-ve nove serije Westworld, bazirane na klasičnom SF filmu iz 1973. Posle toga je sledilo interesantno predavanje o pedeset godina Star Trek-a sa osvrtom na konvencije i uticaj Star Treka na generalnu kulturu, ali i nauku. U međuvremenu, u Amerikani je bilo predavanje o Hronikama Ambera, seriji knjiga Rodžera Zelaznija. Program je nastavila tribina Gotovanje uživo, živa verzija istoimenog podkasta u kojem su se sabirali utisci šeste sezone. Posle Gotovanja, usledio je centralni događaj prvog dana, tribina gosta Beokona, Stivena Eriksona. Erikson, inače antropolog, govorio je o svojim uzorima, inspiracijama u pisanju, nalaženju izdavača i korišćenju znanja iz struke u svrhu verodostojnijeg pisanja. U Amerikani su gledaoci uživali u predavanjima o Frankenštajnu i Grimdark fantaziji koja je sa Igrom Prestola ponovo došla na svoje kod moderne publike.

img_1605

Drugi dan je krenuo nesmanjenim intenzitetom, predstavljanjem igre Gekokujo, predavanjima o radu H.R. Gigera, slavnog švajcarskog umetnika poznatog po radu na filmovim Alien serije i o uticaju Majkla Krajtona na pop kulturu (držao vaš izveštač i saradnici mu). U velikoj sali je usledila bitka Marvel vs DC u pogledu kvaliteta televizijskih serija, a potom i okršaj mišljenja u vezi sa Star Wars filmskim univerzumom. Usledila je tribina o popularnim labilnim herojim Deadpool-u i Harley Quinn, gde je pokušana definicija mentalnih problema ova dva antiheroja. Stiven Erikson je imao predavanje i drugog dana, o tropama i tendencijama u fantastici i fantaziji, a dan se završio projekcijom filma Warcraft.

img_1867

Trećeg dana prvo na programu je bilo predstavljanje The Walking Dead serije, a odmah za njim i priča o Propovedniku i njegovoj pomalo nesrećnoj TV adaptaciji. Potom se publici predstavila i gošća Beokona, grčka kosplejerka Horo von Kaida sa pričom o izradi cosplay-a ali pre svega o plasmanu i o tome kako da cosplay postane plaćeni posao. Usledila je tribina o Stranger Things, seriji koja je naprečac osvojila publiku u celom svetu, kao i o fenomenu Osamdesetih kao novom žanru u fikciji. U Amerikani se uglavnom govorilo o video igrama, najpre u predavanju o Dark Souls serijalu, a potom i uz EmuGlx-ovog Wahada o Assassins Creed-u (detaljniji opis ubrzo). Predstavljen je i domaći strip Kosingas – Red Zmaja, bilo je reči o istoriji epske fantastike a i o povratnoj vezi književnosti i stripa. Treći dan i ceo Beokon završen je kosplej revijom i projekcijom filma Tale of Tales. Tokom većeg dela dana, gospodin Erikson je potpisivao svoje knjige, što je privuklo ogroman broj ljudi u želji da se domognu potpisa cenjenog pisca.

15000210_1275641752479192_3999032837159292786_o

O ovogodišnjem Beokonu smo čuli uglavnom reči hvale, da je organizacija podignuta na daleko viši nivo, da je program raznovrsniji i sa mnogo većim varijetetom kako u izboru tema tako i u predavačima i da je ukupan utisak daleko profesionalniji. Nadajmo se da će ta progresija da se nastavi i za sledeće Beokone.