1. Radnja igre

Mass Effect: Andromeda počinje sa formacijom velike istraživačke flotile sastavljene od četiri popularne Mass Effect rase koje su odlučile da potraže sreću u susednoj galaksiji. Uspevši da identifikuju deo galaksije koji je potencijalno veoma bogat planetama pogodnim za život, ova flotila je posle događaja druge Mass Effect igre krenula na put koji je trajao preko 600 godina. Po dolasku u Andromeda galaksiju se događa nesreća koja brodove pune uspavanih ljudskih istraživača šalje daleko van predviđenog kursa. Suočeni sa velikim problemima, posada ljudskog broda Hyperion kreće u misiju da istraži okolni prostor i nađe put do ostalih izgubljenih rasa.

andromeda-08

2. Glavni likovi

Umesto jednog glavnog lika, Mass Effect Andromeda ih ima dvoje, brata i sestru – Scotta i Saru Ryder. Oni posle eksplozivnog početka igre dobijaju šansu da postanu „Pathfineri“, tj vođe tima koji je zadužen za istraživanje lokacije u kojoj se našao svemirski brod čovečanstva Hyperion, pronalazak puta nazad do svemirskih brodova drugih rasa iz naše galaskije, diplomatije (što političke, što preko nišana pušaka) sa lokalnim svesnim rasama, kao i pronalazak novog i bezbednog doma za čovečanstvo. Igrači će morati da izaberu kontrolu samo sa bratom ili sestrom, a koga god ne izaberu će postati in-game karakter koji će uticati na tok dugačke singleplayer kampanje.

andromeda-03

3. Borbe su lakše nego ikad ranije

Kompletan sistem borbe i kretanja po terenu je prerađen, dajući šansu igračima da koriste sisteme kao što su dinamično sakrivanje iza prepreka, individualna kontrola nad moćima vojnika na terenu (ranije su cooldown-ovi bili globalni za sve karaktere), opcione podrške za taktičko zamrtavanje vremena dok bitke traju, mnogo veće i otvorenije lokacije, i mnoge druge. Posebno zanimljiv dodatak je prisustvo jetpack-a koji omogućava igraču da veoma brzo zaobilazi prepreke ili čak na kratko levitira u vazduhu tokom prepucavanja.

andromeda-09

4. Customizacija

Mass Effect: Andromeda više ne forsira klase na nove likove koje možete pozvati u svoju družinu. Svi karakteri mogu ulagati svoje skill poene kako god to vi poželite, ali ako se posvetite nekom segmentu lika, oni će dobiti pristup specijalizovanim opcijama koje odgovaraju ranijim klasama (kao što su Vanguard, Adept i sl.). Oklopi, šlemovi i oprema koju karakteri nose se mogu menjati i poboljšavati, a isto važi i za vaše terensko vozilo „Nomad“. Vatrena oružja se mogu nadograditi ne samo standardnom opremom na koju smo navikli, već i sa totalno novim vanzemaljskim tehnologijama koje će igrači pronaći u Andromeda galaksiji.

andromeda-07

5. Da, Mass Effect: Andromeda ima terensko vozilo

Svi koji su igrali prvi Mass Effect u svom sećanju i dalje imaju urezanja sećanja o mnogobrojnim problemima koji je „Mako“ imao dok se mučio na raznoraznim terenima. Bioware-a obećavaja da će Nomad biti mnogo brži, snalažljiviji i korisniji pri kretanju na mnogim planetama koje će igrači posetiti, a u to su sigurni jer su pomoć dobili direktno od tima koji je napravio nekoliko poslednjih Need for Speed igara.

andromeda-06

6. Andromeda je dom mnogih lokalnih rasa

Iako su članovi Hyperiona mislili da će u Andromedi lako naći novi dom, ispostavilo se da će „imigranti“ iz Mlečnog Puta morati da se dobro potrude pre nego što nađu prostor za lagodan život. Andromeda je puna života i novih civilizacija, a glavni protivnici koji neće prihvatiti da im se dom ugrozi su ratoborni „Kett“-ovi.

me-andromeda-kett

7. Planete

Mnoge od planeta koje će igrači moći da posete su totalno opcione, ali su sve vizuelno odlično realizovane i u kriju mnoštvo struktura, protivničlih utvrđenja i primamljivih vanzemaljskih artefakata koje će igrač moći da detektuje iz orbite samo ako unapredi senzore svog istraživačlkog broda „Tempest“. Mnoge planete takođe ispod svoje površine kriju ogromne podzemne komplekse. Igrači će imati šansu da sami biraju kako da pristupe istraživanju i borbi na ogromnim lokacijama, ali pored protivničkih vojski i utvrđenja će morati paziti i na prirodne opasnosti kao što su jezera kiseline, oluje i agresivni životinjski svet (među kojima su i zaista ogromni monstrumi koje smo mogli videti u prvom trejleru).

andromeda-02

8. Saborci i romanse

Mass Effect igre su poznate po širokom spektru karaktera koje igrač može povesti sa sobom na misije, a naravno ako ste zainteresovani možete i produbiti njihova prijateljstva i iskusiti sa njima nešto novo… nešto divlje! Bioware je obećao ne samo da su daleko prošilrili mogućnosti za romansu, već su za svakog karaktera napisali drastično veće scenarije. Najveći scenario interakcija za bilo kog karaktera iz prve tri Mass Effect 3 igre je manji od najmanjeg scenarija u Mass Effect: Andromeda igri. Prva dva karaktera koja su prikazana do sada su Peebee (Asari ratnica koja nema dlaku na jeziku) i Liam (bivši policajac koji zna da zabavi saborce u svim situacijama).

andromeda-04

9. Grananje i dijalozi

Mass Effect: Andromeda je namerno napravljen da bude odskočna daska za totalno nove avanture. Narativni izbori iz starih ME igara neće biti iskorišćeni, a tim iz Bioware-a još nije siguran da li će vaši izbori iz ove igre biti preneseni u nastsavak. Paragon i Renegade sistemi reputacije i izbora dijaloga više ne postoje, ali njih će zameniti novi sistem koji će uticati na vaše socijalne interackije. Mnoge deonice igre neće imati jasno vidljive „dobre“ ili „loše“ načine za prelazak, pa će igrači sami morati da prave teške izbore.

andromeda-05

10. Multiplayer

Igra će imati multiplayer sa sistemom koji uključuje modifiere toka meča, kartice za unapređenje sposobnosti i opreme igrača, a oni koji budu dosta igrali će iskusiti i prednosti „prestige“ sistema za napredovanje likova. Za sada Bioware planira da ne traži od igrača da ulažu novac u MP, sve u njemu će moći da se otključa redovnom igrom.

andromeda-01