Prošlo je malo vise od 6 meseci otkako je era nextgen konzola počela, i Microsoft je trenutno u potpunom modu odbacivanja svega sto su promovisali prošle godine. Nema više obaveznog Kinect sistema, nema više zabrana za polovne igre, nema više obavezne potražnje da konzola bude stalno konektovana na Internet. Pre 2 nedelje su čak i najavili Xbox One paket koji će koštati isto kao i PS4 ali neće imati Kinect, što predstavlja odličnu podlogu za privlačenje novih igrača. Da li je njihov E3 šou prošao savršeno i Xbox One pretvorio u „must own“ konzolu?

Da i ne. Sa jedne strane, Microsoftova E3 prezentacija je bila totalno fokusirana na igrače (bez Kinect sistema, pominjanja sportova, televizijskog programa, multimedijalnih aplikacija…) ali spisak igara koji je prikazan je bio veoma… očekivan. Igre koje stižu iz kompanije Microsoft su prošle bez ijednog pravog iznenađenja za kojeg nismo čuli od ranije. Što se 2014. godine tiče, Forza Horizon 2 je dobio trejler koji nije prikazao sam gameplay, Sunset Overdrive izgleda odlično i imaće poseban kooperacioni mod za 8 igrača, a udarna igra ove godine će biti Halo Master Chief Collection u kojem će se naći sve četiri Halo igre sa boljom grafikom, 1080p 60fps renderingom i netaknutim Halo 2 multiplayer elementom igre. To je manje više to što se tiče ove godine, ali sledeća je već malo abicioznija. Fable franšiza će ugostiti po prvi put u celosti akcionu igru, koja će podržati kooperativu za 4 igrača, Crackdown se vraća u totalno novoj avanturi, Platinum Games pravi ekskluzivnu akcionu igru Scalebound samo za Xbox One, a fanovi originalne Xbox konzole će se možda obradovati povratku naslova Phantom Dust. Kraj 2015. godine će naravno biti dom Halo 5 igre, ali igrači neće morati toliko da čekaju da bi je zaigrali. Krajem ove godine Halo 5  će dobiti multiplayer betu koja će prikazati nove modove igranja.

MS E3 2014
Some Zelda love

Multiplatform igre su zauzele veliki deo prezentacije. Call of Duty: Advanced Warfare zaista izgleda odlično, Ubisoft je svratio sa čak 2 igre (Assasin’s Creed Unity demo koji je dokazao da crossgen igre moraju da nestanu sa tržišta i Division, koji je prikazao demo prepun akcije), a indie developeri su dobili odličnu promociju, pogotovo igre Inside (nova igra od studija koji je napravio Limbo) i Oni (napravljen od developera koji su raspršeni preko celog sveta i komuniciraju isključivo preko Interneta). Najbolji multiplatform demo je očekivano imao Witcher 3 koji je prikazao tok jedne cele misije.

AC XONE
Assasin’s Creed Unity

Sve u svemu, Microsoft je prikazao solidan katalog igara, ali veoma malo pravih novih najava, mada moramo spomenuti da je najava nove Tomb Raider igre pod imenom „Rise of the Tomb Raider“ bila iznenađujuća. Nisu spomenuli planove o Gears of War franšizi, nije bilo ni frejma igre Quantum Break tima Remedy, ali Microsoft je očigledno spreman da igračima ponudi igre širokog spektra zabave. Nedostajao je makar jedan megaton, a previše igara je bilo prikazano preko nerealno dopadljivih CGI trejlera.

Jedno je sigurno, Microsoft je spreman da se bori do kraja u nextgen ratu. Videćemo za par sati kako će njihov najveći protivnik Sony odreagovati.