Domaći igrači koji su pogledali uživo prezentaciju Sony-a pre ovogodišnjeg Tokio Games Show-a su očekivano dobili vesti koje se mogu podelilti u dve kategorije – one koje će uticati na igre preko celog sveta i vesti koje će uticati samo na Japansko tržište. Krenimo naravno sa opisom prve grupe.

 

Od najvećih vesti definitivno moramo izdvojiti najavu oktobarske DLC ekspanzije „The Old Hunters“ za fenomenalni Bloodborne, najavu povratka Gravity Rush franšize na PS4 (rimejk keca stiže krajem ove godine a puni nastavak sledeće), produženje Yakuza franšize sa 6. delom koji će sledeće godine stići na PS4 (a pre toga, Yakuza 1 će dobiti rimejk za PS3/PS4), a možda i najprijatnije iznenađenje šou-a je bila najava da je pre 10. godina najavljena igra Nioh i dalje živa. Ovu samurajkso-taktično-akcionu igru sada pravi Team Ninja sa ciljom da naprave odličan miks Ninja Gaidena, Onimuše i Souls igara. Project Morpheus VR je dobio par novih demoa, ali najbitnija vest oko njega je totalno novo ime po kojem će biti poznat ovaj VR sistem – PlayStation VR.

Playstation VR

Japan naravno ne odustaje od JRPG žanra i podrške Vita konzoli, pa ne čudi vest da će već od sledeće godine to tržište biti preplavljeno raznoraznim real-time i poteznim RPG-ovima od mnogobrojnih velikih timova. Od tih igara najviše izdvajamo Star Ocean 5 od Square Enix-a i 13 Sentinels od Vanillaware-a. Očekujemo i dosta dobre zabave od detektivske igre Danganrompa 3 koja će po prvi put stići i na PS4 (Vita verzija će naravno biti podržana).

 

Što se ostalih vesti tiče, Japan će uskoro u svojim prodavnicama dobiti raznobojne hard disk cover-e za PS4, četiri boje Dualshock 4 kontrolera, kao i značajno pojeftinjenje same PS4 konzole (u Japanu će ona koštati samo oko 290 dolara). Iako su skoro sve PlayStation konzole tradicionalno uvek jeftinije u Japanu nego u ostatku sveta, ovaj put Sony je najavio da će i mnogobrojne Azijske zemlje biti pokrivene ovim pojeftinjenjem, što ostavlja nadu da će i zapadna hemisfera uskoro dobiti pristup jeftinijem hardveru (očekujemo najavu tokom Paris Games Week-a za mesec i po).

Sa svojom TGS prezentacijom Sony je uspeo da pokrije dosta toga, ali ovaj šou predstavlja samo početak njihovog marketinškog napada na „prazničnu sezonu“. Na samom TGS-u će oni i mnogobrojni Japanski izdavači zabavnog softvera prikazati dosta novina (najviše se očekuje od Square-a), a posle Japana Sony ispred sebe ima još dve velike gaming konferencije koje će redakcija EmuGlx-a naravno blisko ispratiti.