Igrom slučaja, ove godine Microsoft je došao na Gamescom 2015 znajući da njihov najveći protivnik u trci kućnih konzola neće biti prisutan (Sony je pomerio svoju konferenciju na Paris Games Week zbog mišljenja da je ove godine Gamescom previše blizu E3-a). Zbog toga, Microsoft je za ovaj šou ostavio dosta igara koje smo očekivali da vidimo na nedavnom E3-u, a ostatak prezentacije su popunili sa novim pogledima na dosta igara o kojima smo već ranije čuli dosta toga.

 

 

Najbitniji deo konferencije je svakako bio fokus na ekskluzivne naslove koji će se pojaviti samo na Xbox One konzoli i nigde više. Od ovih igara moramo izdvojiti Quantum Break (dugo najavljivanu third person shooter igru od Remedy-a) koja je dobila novog glavnog lika i pravu Holivudsku postavu glumaca, Crackdown 3 (novi deo poznate akcione igre koja je nažalost imala veoma loš drugi deo) gde će igrači tokom eksplozivnih bitaka moći da ruše sve građevine oko sebe i Scalebound (nova akciona igra poznatog japanskog studija Platinum Games) koja će pokušati da prenese osećaj borbi viđenih u Bayonetta igrama u veoma zanimljivo fantazijsko akciono/RPG okruženje. Naravno pored ove 3 igre, pažnju su dobili i Halo 5: Guardians (samo opis multiplayer-a), Forza 6, Rise of the Tomb Raider (koji je samo vremenska ekskluziva ove godine, stiže na PC tokom sledećeg proleća i na PS4 krajem 2016. godine), kao i ničim izazvana najava da će krajem sledeće godine na Xbox One i PC stići nastavak loše prihvaćene konzolne strategije Halo Wars.

 

 

Pored ekskluzivnih igara, tu je naravno bio i prisutan kontigent multiplatform naslova među kojima su se izdvojili Dark Souls 3 (prvi gameplay trejler), Homefront 2 (projekat je preživeo pad THQ-a I potvrđeno stiže sledeće godine), Just Cause 3 i Rainbow Six Siege. Što se indie naslova tiče, mnogi su bili spomenuti ali najviše pažnje su dobili Bloodstained (imaće crossplay između Xbox One i PC platforme), We Happy Few i Cobalt – akciona platforming igra od studija Mohjang koji se proslavio sa megahitom Minecraft.

 

 

Za kraj vredi spomenuti i neke dodatne vesti koje nisu direktno vezane za najave novih igara. Microsoft je potvrdio da će ovog novembra na Xbox One stići podrška za igranje Xbox 360 igara (za početak će to biti samo za oko 100 naslova), a u istom vremenskom periodu planiraju izlazak novog operativnog sistema za Xbox One koji će napajati Windows 10, Xbox Chat pad (tastatura koja se može zakačiti na gamepad bilo da igrate konzolne ili PC igre) kao i dolazak „crossplay“ naslova na Windows 10 digitalnu radnju.

Sve u svemu Microsoft nije na ovom ovom Gamescomu prikazao previše iznenađenja (takve vesti ipak ostavljaju za E3), ali ono što je sigurno je da je Xbox One konzola itekako spremna da se bori protiv svog glavnog protivnika koji je sebi napravio veliku prednost. Iako je već sada skoro sigurno da Xbox One neće u ovoj generaciji sustići PS4, korisnici ove konzole definitivno neće ostati bez igara (što se nažalost desilo sa Wii U-om).

EmuGlx je ove godine i zvanično prisustvovao Microsoftovoj konferenciji, a naš novinar i predstavnik na Gamescomu Toad poslao je slike sa lica mesta, fotogeničan kao i uvek 🙂