Iako nam je ostalo samo nekoliko dana do izlaska nove World of Warcraft ekspanzije, imamo jedan jako zanimljiv intervju da podelimo sa vama. Pre tačno nedelju dana smo na Gamescomu imali šanse da popričamo sa Luis Barriga, glavnim dizajnerom World of Warcraft igre, o novoj ekspansiji Legion, koja će izaći 30. ovog meseca.


Dakle, rekli ste da će se mythic dungeons prilagođavati veštini igrača. Da li biste mogli da objasnite malo detaljnije na šta ste mislili?

Luis Barriga: Da, pre smo imali nekoliko težina za dungeone i raidove, normal, heroic, mythic i tako dalje. Sada imamo mythic+ težinu, koja će davati vašim neprijateljima posebne moći u zavisnosti koliko je vaš heroj jak. Upravo zbog toga je bitno prilagođavati kako ćete prići toj instanci, na kraju ćete naravno završiti uspešno, ali ta dinamička težina koja isključivo zavisi od vašeg, i heroja vaše družine, je upravo taj novi izazov koji smo ubacili. Neke modifikacije koje će neprijateli imati, će stvoriti težu situaciju za tenka koji treba da skreće pažnju mobova od healera. Sve u svemu, svaki put kada igrate, dungeoni i raidovi će imati druge modifikacije i taktika će na osnovu njih morati da se menja.

Da li ćete ubacivati kompetitivno igranje Raidova? Već imamo turnire u PvP delu igre, a da li možemo dobiti i turnire sa aktivnostima iz PvE?

Luis Barriga: Već smo testirali tu ideju preko egzibicionih mečeva, još bolje, baš to radimo na ovogodišnjem Gamescomu na showflooru. Ali vezano za turnire, jednostavno ne postoji struktura za tako nešto. Ali jeste zanimljivo sa druge strane, i gledamo na to kao mogućnost da ubacimo nekada u budućnosti.

Još u beti ste ubili neke glavne likove iz igre i WoW istorije, neki su povređeni, neki zauvek nestali i to poprilično rano u ekspanziji. Da li ste srećni kakve efekte je to stvorilo kod zajednice i u igri? Neke od tih situacija možda nisu bile dovoljno herojske, nezaboravne kao što bi trebalo da budu?

Luis Barriga: Da, možda zato što u Beti, filmovi koji bi dodatno dramatizovali sve to nisu bili prisutni.

Da znamo to, ali sam taj čin smrti, povrede ili šta se već desilo nije bio dovoljno herojski, u igri. Ne želim da spoilujem ostalima, ali samo hoću da znam da li ćemo videti neke trajnije efekte u igri, da li će možda nešto ubuduće biti više dramatizovano, situacije koje proizilaze iz tih smrti i žrtvovanja.

Luis Barriga: Već sada možemo primetiti da smo dobili poprilično dobre reakcije na te glavne momente u beti ove ekspanzije. Pogotovo zbog nedostatka nekih filmova i zbog cele situacije u kojima svaka strana misli da je baš ona u pravu. Tako da smo baš zadovoljni time što smo uradili, kao i u stvarnosti, uvek imate dve strane jedne priče. Tako da, kada vidite događaje koji su se desili na The Broken Shore, bez spoilera naravno, ako ste Horda, mislite “Okej, uradili smo šta smo morali”, a ako ste Alijansa, onda je vaš stav “Okej ovo sve moramo da vratimo Hordi sada”.

invasionPreview01

I još nešto, neki likovi su bolje definisani, objašnjeni preko questova specifičnih za njihovu klasu, kao na primer to da Priesti mogu da dobiju dosta infoa o Tirionu samo igrajući te questove?

Luis Barriga: Za neke likove, da, priče su ubačene u specifične klase koje možete da izaberete sa njima. Kao na primer ako izaberete Warlocka i želite da saznate šta se desilo sa Tirionom, možda bi bilo bolje da prebacite na vašeg alternativnog lika koji je Paladin. Dakle da, to je nešto što smo uradili totalno drugačije ovog puta. Svaka klasa ima svoju kampanju, dok pre, ukoliko ste igrali sa četiri različita lika, sve je bilo malo monotono, gameplay je bio drugačiji ali priča je bila ista za sve te likove. Sada dajemo upravo nešto neočekivano – svakoj klasi zaseban deo priče, gde ćete interaktovati sa , totalno drugačijim likovima. Kao što smo pomenuli, Paladini će moći da budu u interakciji sa Tirionom, Warklocks sa Mračnim Većem, tako da će svaka klasa imati svoju zasebnu priču. Ukoliko igrate sa svojim glavnim likom i pomislite, okej ovo je sjajno ali bih hteo još da znam i naučim o celom svetu, onda napravite drugog heroja i igrate sa njima i imaćete skroz drugačiju priču.

Vezano za Raidove, pomenuli ste da će postojati tri tiera u Legion eskpanziji?

Luis Barriga: Za sada ne želim da ulazim u detalje vezano za tierove iz jednog prostog razloga,  generalno želimo da napravimo nešto drugačije za Legion ekspanziju za naše igrače, ali da, neki igrači mogu to totalno pogrešno shvatiti i pomisliti da odrađujemo polovičan posao.

Neke dodatne opcije su bile planirane i za Warlords of Draenor a nisu bile ubačene u ekspanziju, a pošto ste već izbacili prva dva raida u Beti, Emerald Nightmare i Nighthold, planirate li uraditi nešto sa njima? Tj. da li postojati četvrti rang na kojem ćete moći da prelazite ova dva raida ili će to biti to šta smo već videli u Beti? Ne bismo voleli da skupimo svu opremu iz tih raidova i na izlasku igre da bude “Okej, imam sve, šta sada da radim sa ovim Raidovima?!”

Luis BarrigaNe mogu da dam neke specifične informacije vezane za to, ali videli ste verovatno najavu u Legion Kafeu da ćemo imati zakrpe koji će doneti nove sadržaje u budućnosti. I bićemo poprilično agresivni da popunimo rupe tamo gde mislimo da sadržaj polako nestaje. Možda nećemo ubaciti baš četvrti rang nekog Raida ali će sigurno biti novine koje će izlaziti iz okvira oređenih postojećih rangova.

azZP06

Dakle nećemo imati još jedan skandal kao što je bio Warlords of Draenor po pitanju sadržaja?

Luis Barriga: Naravno da ne. Uvek podsećam apsolutno sve da smo i mi fanovi ove igre, i da mi igramo ovu igru u nekim guildovima i sa svojim prijateljima, i znamo da ako mi nemamo više šta da radimo tu, onda nemaju ni ostali igrači, i radićemo konstantno u popunjavanju tih rupa kada osetimo da ima potrebe za tim. Jako smo bili smoreni zbog toga što u Warlords of Draenor dugi vremenski period nije postojalo ništa kvalitetno da se radi, i ne želimo da ponovimo istu grešku. Verujte mi da će bukvalno tona sadržaja dolaziti vremenom, obećavam vam momci da ćete biti jako srećni!

Za one igrače koji su bili van cele World of Warcraft manije već neko vreme, šta je to u Legion ekspanziji što će ih privući nazad?

Luis Barriga: Jako sam srećan što sam dobio ovo pitanje. Dakle dve stvari, pre svega – demon hunter klasa. Mnogo igrača, čak i oni koji nisu igrali WoW od vanila verzije, dođu na Blizzardov štand samo da bi se slikali sa statuom Illidana. On je jako, jako popularan heroj u celom Warcraft univerzumu, i svi ti igrači imaju snove o tome kako su želeli da zaigraju kao demon hunter nekada u bilo kojoj Warcraft igri. To je jedan sasvim validan i dobar razlog. Bilo je trenutaka u The Burning Crusade kada su igrači mogli da vide Illidana kako trenira Blood Elfove, a u toku Lich King ekspanzije ste sigurno pomišljali hoću da budem kao Arthas ili želim da budem Death Knight i sve ste to mogli da budete. Do sada nikada niste mogli biti Demon Hunter, tako da je to stvarno jedan lep razlog da se vratite u igru. Zbog toga je ona dosta specifično dizajnirana i poprilično laka klasa da uđete sa njom, ali naravno teška da je masterujete i da budete najbolji. Sa druge strane, ukoliko ste već WoW veteran i igrali ste sa mnogo različitih klasa, Demon Hunter vam neće biti veliki problem, čak ima veoma laku osnovnu rotaciju. Sve je lakše kada igrate PvE i kada završavate questove, a ako želite da se upustite u PvP, trebaće vam već neko specifično znanje o Demon Hunter klasi, o tome kako funkcionišu stvari i sve ostalo. Već smo videli u beti da neki veterani rade dosta veći DMG nego igrači koji su praktično početnici, sa jako sličnim buildom. Jednostavno rečeno, postoje trikovi kao sa svakom drugom klasom koje trebate da otkrijete.

Druga stvar je to što dosta igrača želi da se vrati zbog novih Artifact Oružja. Na primer ako ste zavoleli specifično oružje koji neki heroj nosi, sada vam praktično pružamo mogućnost da imate svoju verziju, recimo Ashbringera, ili možda Excalibura. Tako je oružje na neki način produžetak, dodatak vašoj klasi, nešto lično šta samo vi imate.

Poslednja stvar je nešto što smo ubacili za igrače koji više nemaju vremena kao pre. Stalno dolazimo do sukoba interesa, manjka vremena, pravih životnih obaveza i želje za daljim igranjem WoWa. Do sada nismo imali toliko Solo sadržaja u igri, ali sada ćemo to na neki način promeniti. Pre ste imali sadržaj koji je zahtevao saradnju sa drugim igračima ili PvP bitke, a sada, na primer dosta sam igrao ovu igru i jednostavno nisam još iscrpeo sve Solo aktivnosti na koje sam naišao, a najbolja stvar u svemu tome što želimo da nagradimo i takve igrače, koje se odluče za Solo avanturisanje, jednostavno ne želimo da oni zbog svojih obaveza ostanu bez nagrade i da nemaju osećaj da napreduju sa svojim herojem.

Warlords of Draenor izlazak je bio poprilično haotičan, dosta diskonektovanja, lagovanja i tako dalje. Sada kada razmišljamo o Legion ekspanziji, u njoj postji samo jedno početno mesto odakle će svi igrači kretati u svoju avanturu. Upravo zbog toga, postoji strah da će se desiti nešto kao sa Warlords of Draenor ekspanzijom. Mnogo igrača na malom mestu, preveliki broj igrača na serveru i njihovo pucanje. Da li vi možete da obećate igračima da će ovaj izlazak biti stabilan, kako bi verne mušterije možda mogle da uzmu odmor, da odvoje par dana da se posvete novoj ekspanziji?

Luis Barriga: Tehnologija je nešto što napreduje sa samom igrom. Od kada smo imali demonsku invaziju u igri, serveri su bili poprilično opterećeni, pogotovo kada se dešavalo da imamo mnogo igrača u jednoj zoni. Upravo zbog toga smo uveli dinamično segmentisanje. Ako na primer imamo hiljadu igrača u jednoj zoni, napravićemo deset malih servera koji će držati po sto igrača, deset alternativnih zona tog dela sveta, kako bi svi mogli da igraju i kako jedan server ne bi bio opterećen u toku navale igrača. Dakle, ako je neko skeptičan, preporučujemo da proverite tu demonsku invaziju koja je trenutno u igri i shvatićete o čemu pričam.

handynotesLegion

Dakle, već koristite novu tehnologiju koju ste planirali da koristite i na izlasku ekspanzije?

Luis Barriga: Da.

Šta se desilo sa ostrvom Thal-dranath i još jednim koje se nalazilo ispod Dalarana?

Luis Barriga: Dok radimo na igri, postoji nekoliko varijacija jednih istih zona. Te zone nekada ubacimo u igru čisto da vidimo kako će se ponašati u toku igranja, možda neke od tih zona posle određenog vremena izbacimo dok ih ne usavršimo. Ali poenta je da svakim dodatim sadržajem pokušavamo da vratimo zone koje su bile dosta popularne i dugo aktuelne u igri. Tako da menjanje reljefa mape i nestanak/pojava ostrva, pa i oblasti je nešto normalno što se dešava u razvoju igre sa ovolikim sadržajem.

Sa poslednjim Legion pre-zarkpom, primetili smo da je dosta klasa pojednostavljeno, njihove moći, skilovi. Često su to bile dobre promene za igrače. Te promene su nas bukvalno terale da se zapitamo da li se to možda Blizzard sprema da WoW prebaci na konzolno tržište, jer se nešto slično desilo sa Diablo III i Overwatch igrom. Dakle, da li uopšte razmišljate o tome da portujete WoW na konzole ove generacije?

Luis Barriga: Pojednostavljanje klasa je nešto šta mi nazivamo skraćivanje nepotrebnih stvari koje ne odgovaraju određenim klasama, ili prosto ne odgovaraju igračima koji su navikli na balans kada je WoW izašao. Dakle uvek imate neku vrstu jednostavnosti kod klasa na početku neke ekspanzije, ali kako nastavite da razvijate heroja, dostići ćete određeni nivo kompleksnosti sa svim artifaktima i delovima opreme koje ubacujemo. Sada smo ubacili komplete oprema koji bolje interaktuju sa nekim atributima i talentima vašeg heroja. Na primer, Legendary stvari, sigurno ste upoznati sa njima iz Diablo III igre, imaju specijalnu interakciju sa specifičnim odlikama određene klase, i počevši od Legion, možete imati samo jedan deo Legenradne opreme na svom heroju. Dakle ako dosta vremena provedete u igri, moguće je da imate nekoliko delova takve opreme, ali ne možete oba koristiti istovremeno, pa je potrebno da kombinujete u zavisnosti od vaših potreba u datom trenutku. Upravo zbog toga smo morali da skrešemo kompleksnost klasa, jer da je ostalo kako je bilo, Legenradna oprema ne bi imala svoju svrhu u igri.

Da li će Gilneas ikada postati grad Alijanse?

Luis Barriga: Obožavam to pitanje. Da li će Gilneas ikada postati grad Alijanse? Hm, lično sam dosta radio na Gilneasu, tako da mi je on jako drag deo ove igre. Ako se odlučite da igrate Legion, bićete jako srećni što će Gilneas i Worgen igrati bitnu ulogu u ratu protiv Horde. Vremenom postaju sve bitniji i bitniji u toku igranja. Ne želim da tvrdim nešto zasigurno sada, jer u toku razvoja se mnogo stvari promeni, koje možda ja ne bih želeo. Igrajući Legion videćete veliko neprijateljstvo između Genn i Sylvanas. Ne bih bio iznenađen da otpočnu rat. Imamo dosta priča koje želimo ispričati u ovom delu, naravno imamo i stvari koje se sukobljavaju i koje je teško ubaciti, ali bez spoilera Sylvana misli da je pobedila Genna, jer je eto dobila šta je ona htela, dok Genn ne misli tako. Svako u neku ruku pobeđuje, dok izbori koje oni prave vremenom povećavaju i povećavaju tenziju u igri.

2961715-wowlegioncinema_20151106