Wii konzola je definitivno bila nešto drugačije, nešto što je u tom trenutku bilo potrebno Nintendu – nova i drugačija ideja od bilo čega što smo imali do tada. Na izlasku je već bilo jasno da nećemo imati konzolu koja će parirati Xbox 360 i PS3 sistemima i upravo smo zbog toga i očekivali da i igre da budu drugačije, koje bi nekako dobro ”legle” konzoli sa čudnim kontrolama. Ipak, tokom veka Wii konzole dobili smo stvarno dobre i kvalitetne naslove. Za neke smo jednostavno znali da će biti dobre igre, dok smo za druge mogli da se nadamo, a one treće od kojih ništa nismo očekivali su nas potpuno oduševile.  Jedna od njih bila je defintivno Xenoblade Chronicles koji nam je došao iz Monolith Softa, kompanije sastavljene od autora legendarnog Xenogears JRPG serijala. Time je ovo, na neki način, bio i duhovni naslednik tih igara. Xenoblade je odmah kreirao kult fanova koji su, jednostavno rečeno, odmah zavoleli igru i prelazili je iznova i iznova kako bi otkrili što više tajni.

Xenoblade Chronicles je bio sleeper hit koji je oduvao celu gaming zajednicu, čak i oni koji nisu nikada igrali JRPG igre su jednostavno, makar morali da probaju, a čim su to uradili, onda su bili jednostavno uvučeni u taj divni svet. Nekoliko godina kasnije sa izlaskom Wii U konzole, dobili smo Xenoblade Chonicles X. Monolith Soft se malo više udaljio od originalne ideje ali je igra i dalje bila ”must play” naslov. Sa nešto promenjenim borbenim sistemom i dosta drugačijim svetom u kojem se igra dešava uspeli su da zadrže stare fanove ali i osvoje sve one koji su tek ulazili u svet ove franšize.

Ove godine, Nintendo je izbacio Switch konzolu i još jednom odigrao na kartu slabije konzole sa novim forama koje svi već sada znamo, a uz to su došle još mnoge igre koje iskorišćavaju sve što ova nova konzola pruža. Iako konzolu pokreće mobilni X1 Tegra čip, dobili smo već sada neke igre koje stvarno fantastično izgledaju. Devet meseci nakon izlaska, dobijamo i direktnog naslednika igre sa Wii konzole. Monolith Soft se odlučio da preskoči X naslov i da se nekako veže i napravi igru koja više ličiti na naslov sa Wii konzole. To je bio odličan potez jer koliko god je X bila dobra igra, ipak nije imala taj šarm koji je krasio prvi Wii naslov. Sa druge strane, isto kao i X, Xenoblade Chronicles 2 nije direktni nastavnik Wii igre, već je, pa možemo slobodno reći nešto više od duhovnog naslednika.

Nešto slično kao i u Xenoblade Chronicles sa Wii konzole, radnja se dešava na sedam ogromnih, ovog puta živih Titana u moru iznad oblaka. Dap, ovo nije more kao ono što smo navikli, već je more, pa da, od oblaka. Sedam Titana kruže oko Stabla Života i ujedno ga štite od zlih sila. Amosfera, scenografija, okruženje apsolutno obaraju sa nogu. Od prvog trneutka kada kročite u igru do poslednjeg questa, ako vam uopšte bude poslednji, ćete se oduševljavati apsolutno svemu što vidite i što je ispred vas. Sedam Titana predstavljaju sedam totalno drugačijih okruženja i na neki način drugačijih svetova, sa svojom florom i faunom, neprijateljima, zlikovcima, oružjima, objektima pa i likovima koje susrećete. Na svakom od njih su posebne nacije napravile ogromna naselja i život za sebe. Pored svih živih bića, na ovim Titanima žive i Blades. Ovo nisu obične oštrice već veštački oblici života koji u sebi kriju neverovatnu moć. Svaki Blades vremenom nađe svog Drivera, osobu sa kojom naprave posebnu konekciju sa jednom jedinom svrhom, uništiti zlo koja povremeno okupira Titane. Pošto su Drivers smrtni, ljudi i ostala biološka bića koja, naravno, mogu da poginu ili umru. Kada se to desi, Blades se vrate na mesto gde su i kreirani, Core Crystal gde gube sva pamćenja pređašnjeg nosioca sve dok ne budu ”uhvaćeni” i vezani za novog Drivera.

Xenoblade Chronicles 2 prati priču Reya, koji živi od sakupljanja otpada i vrednina iz Cloude Sea. Posle nekog vremena on biva zadužen za posebnu misiju da iskopa vrednine sa dna mora od oblaka. Rey je znao da je posao isuviše rizičan ali ga je ipak prihvatio. U dubini mora od oblaka nailazi na problem koje su mogle da ga liše života, ali jedan Blade, Pyra ga spašava i time se veže za njega gde on postaje njen Driver. Pyra iskazuje želju da je Rex odvede u Elysium i tu započinje ova divna avantura. Kao što ste mogli da shvatite, Blades su ženskog roda, pa u većini slučajeva.

Rex i Pyra ubrzo započinju svoju avanturu tražeći Esylium i uspod uništavajući sve zle sile na koje nailaze. Naravno tu je pregršt likova od kojih možete uzimati qustove, od kojih možete naučiti nove borbene tehnike, ali i koji vam mogu pomoći u kreiranju ili pronalaženju novih Bladesa. Da, Pyra nije jedina, već kako vreme prolazi, nailazićete na jače i bolje, ili bolje rečeno, na Blades koji će vam koristiti za borbu protiv određenih, drugačijih neprijatelja. Ostale Blades možete tražiti u divljini ili ih čak kreirati, a suvišno je i reći da svaku od njih možete nadograđivati posebnim kristalima i drugim stvarima. Kako se vi levelujete, tako će i one, što vam otvara mogućnost nadograđivanja Bladesa i svih ostalih pratilaca. Rex može da ima družinu od preko deset karaktera, ali u grupi sa kojima igrate, možete voditi samo još dvoje, pored Rexa. Najbolja stvar u svemu tome je da, iako je Rex glavni junak, on ne mora da bude i u grupi sa kojom prelazite questove i nivoe. Naravno, pojavljivaće se u dijalozima ali jednostavno, neće biti tu u gameplayu.

Borbeni sistem zadržava osećaj prethodnih delova Xenoblade igara, i do sada je ovo ubedljivo najbolji. Borba u ovoj igri jeste u real time-u, ali je u svojoj prirodi veoma taktična. Igrači kontrolišu jednog Drivera, a dva druga kontroliše AI. Svaki Driver može imati do tri Bladesa, od kojih je jedan aktivan u bilo kom trenutku, delujući kao podrška pri izdavanju vozaču njegovom oružju i sposobnostima. Drivers imaju auto-napad dok mirno stoje, a ovo ispunjava merila za veštine pod nazivom Arts. Korišćenjem ove umetnosti popunjava se merila za specijalne i druge moćne sposobnosti i kombinacije koje potiču od njih. To je sistem koji ima puno dubine – stvari poput vremena, pozicioniranja, elemenata i lečenja sve dolaze u igru – ali je vrlo intuitivno da vremenom svarite sve čari borbenog sistema. Borba zahteva dobar nivo pažnje od igrača i pruža sve potrebne alatke s odličnim korisničkim interfejsom i kontrolnom šemom koja je mnogo manje sjajana nego brzi pogled na ekran koji bi imao jednu verziju i zahteva samo jedno dugme za sve osim nekoliko dostupnih radnji. Iako se AI ne može kontrolisati, on se ponaša pametno, pokušavajući da obezbedi kombinovane opcije i drugu podršku kako bi pomogao da se okonča borba. Sva pitanja koja ne ispunjavaju određeni zadatak ili ulogu mogu se ispraviti prilagođavanjem opterećenja Drivera.

Blades su jednostavno support likovi, bolje rečeno, ukoliko je Rey DPS, one mogu biti Tenk, Healer ili možda još jedan Attacker koji će podržavati Reya. Gameplay se jednostavno ne može vrteti oko njih jer su tu čisto da upotpune grupu i da zadaju poneki smrtonosni udarac ukoliko znate kako da ih koristite. Njihova uloga definiše i Arts koje koriste, dok njihov element napada definiše kombo-sposobnost, a takođe imaju i environmental veštine koje se koriste pri istraživanju, prikupljanju i razgovoru sa određenim NPC-ima. Jedna stvar koja može biti malo frustrirajuća je to što igrači pokušavaju da naprave lopatice sa ciljem prevazilaženja određenih blokova na putu koji koriste te veštine u bočnom sadržaju; nažalost, nema opcija koje utiču na uticaj na koje veštine imaju generički saveznici. Blades i Drivers imaju Affiniti Trees, koji otključavaju bonuse za borbene i istraživačke sposobnosti. Za Blades ovo se postiže rastućim poverenjem putem bitke, ispunjavajući postignuća kao što je pobediti određene neprijatelje ili ih poslati u Merc grupe, dok se za Drivers ovo vrši potrošivši bodove ostvarene u borbi. Izbačen je standardni sistem oklopa koji se reflektuje na modelima likova, ali postoje dodatni slotovi, nadogradnje oružja i drugi bonusi dostupne i sa lopatama i vozačima. Sve vezano za Blade sisteme više nego što adekvatno zamenjuje sistem oklopa, na neki način obezbeđuje više interesantnih opcija, a nedostatak promene odeće je mnogo više od poboljšanja od gubitka.

Na početku, borba deluje jednostavno i nezanimljivo, ali kako otključavate mogućnosti vaših Drivera, tako borba postaje zainmljivija. Kao što smo već napomenuli, veličina komboa definiše i veličinu damagea koji zadajete neprijateljima, zbog toga je pažnja presudna. Kako igra odmiče, usavršavanje korišćenja komboa i Artsa su jedini pravi način da se pobede bossovi i nešto teži protivnici.

Questovi su i više nego odlični, i tu ne mislimo samo na one glavne, koje vas voze kroz priču Xenoblade Chronicles 2.  Neke sporedne questove možete sakupljati i rešavati totalno usput dok idete ka svojoj glavnoj misiji, dok su neki dosta kompleksniji i dobijate id od određenih NPCeva. Postoje i oni koji totalno liče na glavne questove i oni najčešće daju velike bonuse ukoliko ih uspešno završite. Poenta je da sadržaja imate na pretek, a rešavanje ne samo glavnih questova vam dopušta da što dublje uđete u igru, priču i ceo Xenoblade 2 svet. Sa druge strane, često se dešava da naletite na neke totalno neočekivane protivnike dok šetate ovim savršenim svetom. Nekako nam nije jasno zašto su dizajneri ovog divnog sveta stavili neke prejake neprijatelje u početnim oblastima, koje je prosto, nemoguće poraziti.

Pošto je svet jednostavno ogroman, uvek se možete teleportovati do prethodne lokacije, ukoliko želite da baš to, porazite nekog prejakog neprijatelja sa početka ili su vam potrebne sirovine ukoliko želite da napravite neko oružje ili predmet koji vam je potreban. Čudna mogućnost je to da se možete teleportovati čak i ukoliko vam traje glavni ili sporedni quest. Nekako smo navikli da ne možemo napustiti ”mission area” dok smo u istoj, ali ovo daje neku čudnu slobodu, i nekako nismo zahvalni zbog toga, jer priroda igre nas tera da se jednostavno, izgubimo.

Xenoblade Chronicles 2 gura Switch do svojih maksimuma i prosto je neverovatno kakvu smo igru dobili u prvoj godini ove konzole. Naravno tu postoje tehnički problemi koji će, nadamo se, biti rešeni u budućnosti, kao što je užasna rezolucija u handheld modu igranja. Pored toga, ovo je jednostavno nezaboravno iskustvo koji svaki Switch korisnik treba da iskusi. Xenoblade Chronicles 2 je savršena JRPG bajka koja gleda trenutak kada niste toliko oprezni kako bi vas uvukla u ovaj savršen svet sa namerom da vas ne oslobodi narednih blizu sto sati igranja. Naravno to nije kraj, ukoliko stvarno želite da kompletirate igru, potrebno vam je, mnogo više vremena kako bi otkrile sve njene tajne i maksimalno istražili ovaj prelepi svet.