Borderlands u D&D fazonu? COUNT ME IN!

Igre kao Borderlands zaslužuju posebno mesto u srcima FPSs fanova koji su se oduvek pitali kako bi bilo kada bi Diablo loot sistem bio implementiran u pucačinu. Gearbox nas je poslušao i izbacio kultni hit i trilogiju (plus prequel) koji su sa svojom mehanikom i još ludjim humorom zasmejavali i zabavljali milione širom sveta. U pauzi dok svi čekamo Borderlands 4, Gearbox nas je obradovao sa još jednom D&D like avanturom i nakon Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep, svetlost dana je ugledao Tiny Tina’s Wonderland.

Assault on Dragon Keep je bio ostavljen pomalo u senci drugih borderandsa ali fanovi D&D sveta su uzivali u istoj i željno iščekivali nove ispade i izvale naše drage histerične i harizmarične Tiny Tine. Wonderlands je preuzeo taj recept i drastično ga unapredio. Narativ je kompletno oslobodjena Megakorporacija iz Borderlands sveta i glavne priče. Wonderlands se najbolje može opisati kao Borderlands ali sa srednjevekovnim skinovima. Tu su oružja sa komičnim imenima brendova kao što su Valora, Bonk, Swift i Kleave tako da unapred možete znati o kojoj vrsti oružja se radi. O ostalim oružijima ne vredi pričati jer vas opet čeka randomizer sa milionima opcija i specifikacija oružja koja će vam svaki put staviti osmeh na lice. Specijalni skillovi su tu za svaku klasu ali pošto je u pitanju srednji vek, granate nisu postojale tako da umesto njih imate spellove. Energetski štit je sada Ward tako da su sve mehanike tu. za vašu zabavu.

Iako je Wonderlands sličan Borderlands igrama, to vas neće sprečiti da uživate u tehnički totalno novoj igri. U nedostatku antagonista iz originalne franšize, Tiny Tina se potrudila da taj faktor učini još ludjim i komičnijim. Čitav koncept igre je začinjen sa Dungeons and Dragons tabletop mehanikom ali iz očiglednih razloga preimenovan je u Bunkers and Badasses gde je Tiny Tina game master. Sam svet je genijalno dizajniran tako da ćete videti depikciju medieval sveta sa rekom od prosute konzerve, komadi čipsa koji vam blokiraju put i još mnogo toga. Čekaju vas armije skeletona, bandita, magova i još nekih jako specifičnih karaktera koji prikazuju stanje uma Tiny Tine (pošto je zombi gunner sa puškom totalno normalna pojava za srednji vek). Default D&D priča je tu o grupi heroja koji su se upustili u avanturu spašavanja sveta, ali naracija Tiny Tine čini sve izuzetno originalnim i zabavnim. Grafički nemate ništa što će vas preterano fascinirati ali svaki drugi aspekt igre će vas ili držati prikovanim od akcije ili ćete se smejati ispadima učesnika Bunkers and Badasses sveta. Svaki trik i greške koje se dešavaju u D&D svetu su tu, što će vam učiniti ovu avanturu zabavno nepredvidivom. U sred priče Tiny Tina će se setiti da je trebala da vam ubaci armiju protivnika na teren tako da od prelepog krajolika dobijate razoren svet pun nasilja za sekund. Nova mehanika je Overworld gde se vaš karakter kreće po velikoj mapi nakon čega odlučujete da se prebacite u first person mod gde sve rešavate nasiljem i rešavanjem protivnika njihovih života.

Za sve ljubitelje tabletopa, Wonderlands se potrudio da ponudi ogroman broj klasa, ali kada dobijete 10 nivo, možete da birate i podklasu koja će uneti originalni šmek u vašu igru. Akcija je ista kao u Bordelands 3 tako da će prepucavanje sa protivnicima biti isto ako ne i bolje. Iako postoje neka “reciklirana” oružja iz originala, čeka vas pregršt novih igračaka koji će obrisati protivnike sa stola ovog tabletopa.

 

Bitna stvar i šarm Borderlands igara je humor i u Wonderlands, Gearbox je nadmašio sebe. Komentari protivnika, brbljanje Tiny Tine, diskusije protagoniste i njegovih saboraca će vas bez prestanka zasmejavati što je pomalo i falilo u originalnoj franšizi zbog pomalo ozbiljnog scenarija u kom su se igrači nalazili, tako da je ovaj stand alone više nego dobrodošao nastavak ovog serijala. Generalno nema osobe kojoj ne mogu preporučiti Tiny Tina Wonderlands. Za ljubitelje pucačina imate sjajan recept Borderlandsa, za ljubitelje D&D sveta imate mnoge poslastice, a za ljubitelje humora tu su neopisivo zabavni, ludi i harizmatični karakteri na koje ćete stalno nailaziti.

Igru za recenziju poslao nam je 2K Games preko distributera CD Media.

Tiny Tina's Wonderlands (PS5)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Spremite svoje prste za kvalitetnu akciju uz milione oružja, zmajeva, skeletona i drugih srednjevekovnih fantasy kreatura i uživajte u sjajnom humoru koji je Gearbox spremio za vas.

Pros:
– Karakteri u igri
– Humor
– Proveren Borderlands stil akcije

Cons:
– Grafički će igra neke odbiti
– Zbunjujuć meni igre
– Koje oružje da izaberem?