Ako vam nije dovoljno “Tales of” igara i želite još veoma dobrog Arise nastavka iz 2021 definitivno imate sreće! Bandai Namco nam je tek ove godine podario ekspanziju za veoma dobro prihvaćenu JRPG igru Tales of Arise. Pošto je pravljena sa filozofijom da je široj publici „dozvoljeno“ da igra JRPG igre, ovaj naslov je uneo preko potrebnu svežinu na hardkor tržište u ovom žanru. Prošao je veoma dobro te već davne 2021. godine. Pobravši tonu dobrih ocena i sa velikim igračima na svim platformama, Tales of Arise je krenuo nezaustavljivo napred i dobio je ekspanziju kojoj se niko nije nadao – Beyond the Dawn. Sama najava i trejler su više delovali kao nova igra što smo donekle i očekivali ali ipak je posle dve godine developmenta samo stigla u obliku ekspanzije sa solidnim brojem gejmplej sati i sa namerom da zadovolji svakog fana originalne igre.

Da podsetim naše čitaoce da je originalni Tales of Arise imao sasvim solidnu premisu za moderan JRPG. Sa škaklkjivim temama poput eksploatacije, trulog kapitalizma, pohlepe i na kraju i ropstva, imali smo priliku da se na taj način uhvatimo u koštac sa opresorima, da pokidamo lance i da donesemo mir Dahni. U pitanju je miroljubiva zemlja koja je bila pod invazijom tehnološki naprednije nacije Rene i sa pobedom jer je tehnološki nadmoćnija donela je u tu mirnu zemlju sve najgore što može moderno društvo ponuditi. Kao solidna kritika modernih civilizacijskih tekovina začinjena sa sjajnom akcijom, Tales of Arise je ponudila za svakoga ponešto. Naravno dijalozi su bili tipično u anime stilu sa naracijom koja se oteže do granice da nokti počinju da vam rastu dok igrate. Ako se zaviri ispod zavese anime trope-ova uhvatićete sebe da ne trepćete dok uživate u borbama i bum epilog je pred vama. Na kraju meni makar ovo je bila jedna od boljih Tales igara i preporučujem je svim non-anime i blagim anime fanovima da probaju.

Svako voli neočekivane poslastice pa i mi igrači i sada se postavlja pitanje, da li je Beyond the Dawn vredan epiteta poslastica ili je u pitanju samo mamipara koja treba da vam ukrade barem još 40-ak sati vašeg dragocenog vremena. To kažem jer smatram da moderne igre ne cene vreme igrača i vade se na površan i repetitivan sadržaj.

Priča u ekspanziji počinje dosta predvidljivo. Glavni akteri na početku nove kampanje upoznaju devojku pod imenom Nazamil ili možda Nazamir (zavisi kako tolerišete japansko L) koja je izbačena iz svoje zajednice jer je plod mešovitog braka između Renanskog lorda i Dananke. Naši protagonisti naivno odlučuju da joj pomognu ali nisu svesni šta se sve krije iza svega toga. Kao u tipičnoj Tales igri naracija je oskudna i na kašičicu se daje da poželite da skinete od negde scenario i da pročitate je živci više nisu tako debeli kao pre 20 godina. U suštini ceo zaplet je usmeren na Nazamil i njenu borbu da postigne cilj koji do samog kraja nije baš najjasniji i tu je jedna od najvećih manjkavosti ove ekspanzije. Nedovoljno definisane motivacije koje bi trebalo da budu gorivo za kampanju. Gledanje u zvezde i astrologija ne pomažu, samo je potrebno strpljenje i da se molite bogu da developeri nisu izostavili nešto što može da pomuti konce u naraciji.

JRPG trope-ovi pršte na sve strane. Besomučno grindanje, skupljanje item-a komad po komad, vrtenje po mapi dok ne dobijete artritis od kontrolera u samo neke od stvari koje će vam biti ponuđene tokom kampanje. Ko voli nek izvoli ali iskreno mislim da je to malo jeftin pokušaj prolongiranja cele priče. Nikada nisam bio pristalica grind-a i nikada i neću biti. Ako se to stavi na stranu moći ćete da uživate u solidnom balansu između svetla i tame. Sjajna priča o ratnim drugarstvima, hrabrosti i dosetljivim komentarima vas čeka tokom glavnog kvesta. Da biste u potpunosti razumeli priču treba da se odigra glavna kampanja ali i ovako možete skapirati ako pogledate neki adekvatan video.

Mane koje su uvedene u ovom DLC-u će možda nekima biti neoprostive ali mislim da će MMO igrači donekle imati razumevanja ako se odluče da igraju ovu igru. Suštinske inovacije u ovoj ekspanziji su nepostojeće. Igra se oslanja na stari endžin, grafički i dalje izgleda dobro ali i dalje je to cartoony Unreal 4. Ko je voleo prethodni deo ovde će se osećati kao kod kuće. Damage sponge-evi su i ovde prisutni pa će mnogi fajtovi sa neprijateljima koji su višeg nivoa biti blago rastegnuti a neki čak i dosadni. Budite spremni da odvojite svoje vreme. Ako ste mislili da ćete moći da levelujete lika dalje tu ste se prevarili jer Beyond the Dawn vam resetuje nivo karaktera na 65 i ostavlja tonu SP poena za ability-je. Nažalost zbog svega ovoga ova ekspanzija izgleda kao nešto što je isečeno iz originalne igre i stavljeno naknadno.

Tales of Arise Beyond the Dawn DLC (2023)
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Na kraju ako ste želeli više Tales of Arise sadržaja sa ovim DLC-om to definitivno i dobijate. Na svu sreću ako niste završili originalnu igru ovde možete uleteti u priču i sasvim se lepo provesti bez bojazni da ćete patiti zbog underlevelovanosti. Definitivno priča nije za one koji nisu završili originalnu kampanju, ali ako baš vapite za dobrim JRPG-jem koji ne pati od previše anime trope-ova onda je ova igra definitivno za vas.