“Ekskluzive više ne znače kvalitet.”

Kada kao gamedev koji pravi isključivo igre za mobilne telefone dobijete priliku da zasijate u svetlu sveta konzola, bilo bi dobro razmotriti šta zapravo uspeva. Još ako pravite ekskluzivu za neku od konzola, bilo to PlayStation, Xbox ili Switch, takva igra će eventualno uticati na buduće igrače da se opredele da li će kupiti baš tu konzolu ili ne. Shift Up je gamedev koji je dobio priliku da napravi jednu sjajnu akcionu igru koja bi se izuzetno uklopila u akcioni žanr kojim PlayStation sa slašću raspolaže, ali se vidi da nisu dorasli zadatku. Stellar Blade je jedna totalno osrednje skoro pa loša igra uz pregršt mana koje su verovatno prolazile u svetu mobilnih video igara gde je nivo kontrole kvaliteta na ne baš zavidnom nivou.

Priča je tipična, čovečanstvo je istrebljeno od strane kreatura po imenu Naytiba i u poslednjem momentu kao spas za preostalo čovečanstvo tj ono što je ostali od njega, tajni projekat iz svemira se lansira na zemlju u vidu sintetičkih bića čiji je naziv projekat EVE, koji sačinjavaju perfektno izvajane devojke koje svojim veštinama pokušavaju da istrebe Naytiba i spasu to malo čovečanstva. Da, priča zvuči skoro pa isto kao Nier Automata što je prva korelacija na koju ćete naići. Vi vodite nekakvog prelepog ženskog kiborga u diskutabilnoj odeći koja se bori sa kojekakvim nakazama na napuštenoj planeti zemlji, koji je deo projekta za spas čovečanstva. Pored nje je i mali robot asistent koji je takodje prisutan u navedenoj igri Yoko Taroa.

Grafički pored same EVE u koju se stvarno vidi da je uloženo gazilion sati za perfektan dizajn, nailazite na sivilo napuštenog sveta u se nailazi na prvi ozbiljan problem koji je nedopustiv za igre ovakvog kalibra a to su boje i nijanse kojima protivnici sijaju kako bi “najavili” potez koji se ne može blokirati. Kada karakter npr svetli crveno to je znak da će napraviti seriju napada tako da je bolje ili da se sklonite ili da savršeno blokirate sve napade kako bi regenerisali beta (super) skalu sa kojom radite neke mnogo kul i opasne poteze. Da li smo zaboravili da naglasimo da karakter koji svetli crveno je crvene boje? Tako da jedva vidite outline njega da sprema poseban potez? Pa nekome iz Shift Up je to došlo na ideju da učine igru apsurdno teškom bez razloga. Ljubičasti napad? Ah ne možete to izbeći bez upgrade-a skilla tako da ako naidjete na protivnika sa tim načinom napada, ginete sve dok ne otključate taj counter skill.

Skraćena verzija – žuta vrsta napada, unblockable potez tako da možete samo da izbegnete sa perfect evade jednom u 10 slučajeva. Ljubičasti napad molite se nekom višem entitetu da uradite pravilno counter. Plavi napad je finishing move koji vam isto može unakaziti hp tako da se spremite da u par frameova uradite u sred akcije poseban input za evade. Crveni napadi – ogromna količina napada koje ne možete blokirati osim ako to ne uradite savršeno dobro, tako da morate izbeći. Reklo bi se da im fali još zeleni napad, beli, roze, karirani, tirkizni, srebrni i možda narandžasti da bi se upotpunio asortiman boja i dodatno bespotrebno zakomplikovala igra.

Platforming? Naravno i to se ubacilo ali na najgori mogući način kako bi se ili dokazala nesposobnost ovog studija ili da se veštački oteža igra jer nema veće frustracije nego da nakon mukotrpnog boss fight zbog kog ste na dinar hp, ne uspete da skočite na pravu platformu i poginete jer je dubina i distanca platformi očajno odradjena. Da ne spominjemo mehanike automatskog hvatanja za konopac koji je garant oduzeo više života nego input lag u sred bitne bitke. Protivnici su iritantni kao i sama igra. Retko kada su sami, u grupama su close i range napada tako da očekujte da vam range napadači uporno prekidaju komboe dok se borite sa close combat protivnicima i obrnuto. Nemate nikakve indikatore da vas nešto napada sa strane ili iza vas iz daljine tako da ćete u sred bitke nekada biti jako neprijatno iznenadjeni kada na vas padne neodbranivi projektil koji se nije video niti najavio. Auto aim je poprilično kilavo uradjen i nekada se neće najbolje snaći u borbama jer je često birao daljeg protivnika od onog koji upravo proteruje EVE njene zube kroz pozadinu. Ah da, kreativnost Shift Up je zasijala u trenutku kada su odlučili da recikliraju bossove kao mini misije i da ih pojačaju do umobola pošto je potrebno da vas još nešto nervira osim očajnog input laga u borbama.

Input lag? Oh pa to je tek priča za sebe. U igrj koja pokušava da bude sve u jednom, ništa nije postigla da bi se zapravo istakla. Igra npr. pokušava da bude Sekiro sa tim perfect party i perfect evasion trikovima, ali to je nemoguće kada vam kontrole K A S N E, tako da umesto evade ili parry dobijete smanjenu količinu hp. Nemojte ovaj izgovor od igre porediti sa ostalim Soulslike igrama jer su one na nivou perfekcije u odnosu na ovu bledu kopiju svega. Takodje oni koji porede ovu lošu Nier Automatu sa Souslike igrama su na nivou poredjenja vožnje bagera na Le Mans-u. Pošto bager ima točkove, troši gorivo i ima papučicu za gas, definitivno je upotrebljiv za navedenu trku, zar ne?

Ako ste odlučili da morate da prekinete hitno igru, nemojte se nadati da ćete moći da sačuvate jer su tu checkpoints u vidu kampova kao i totalno nelogični auto-save koji će raditi kada njemu odgovara. Da stvar bude još gora, od par nivoa koji su vam na raspolaganju, u više njih ćete imati ISTE misije u kojima morate da aktivirate solarnu kulu da bi povratili struju sa kojom treba da omogućite kampovima da radite save i obnovite zalihe. Onemogućavanje save-a je samo još jedan klin u kovčegu Shift Up koji pokazuje kako se ne treba praviti igra.

Kako igra napreduje otključavate nove skilove i poteze, dok vas tek posle prvog velikog bossa upoznaju sa mogućnošću mape i range napada, pa ispade kao da se neko iz Shift Up setio da su zaboravili te elemente pa ajde da ih ubace kasnije. Da ne spominjemo što posle pola igre dobijate neke ESENCIJALNE poteze kao i još jednu skalu na koju morate da brinete.

Stellar Blade (2024) - PlayStation 5
  • 6/10
    EmuGlx Score: - 6/10
6/10

Finalni utisci:

Kada se sve sagleda, imate jednu osrednje bledu igru koja pokušava da bude sve što su druge popularne igre, ali toliko kilavo i nesposobno to radi, da osim estetike EVE, nećete imati neki razlog da igru pokrenete i predjete. Za one kojima nedostaje Nier Automata, Sekiro ili slična igra sa ali sa lošim mehanikama i kontrolama, ovo neće biti loša stvar za ubijanje vreme dok se ne pojave ozbiljne igre. Za ostale, ako vam se svidi izgled EVE, to bi bilo to što ova igra može da ponudi.

PROS:
– Eve

CONS:
– Užasne mehanike za borbu
– Input lag za izvršavanje preciznih poteza
– Recikliranje svega