The pain is real! Da, tako je, dobro ste čuli, the pain is real. From Software kao kompanija je po nama direktno odgovorna za najveći broj slomljenih kontrolera u istoriji gejminga. Pitate se zašto, odgovor je jednostavan. Njihove igre do dan danas predstavljaju primer odlične kombinacije učenja kroz greške i disciplinovanja sebe. Nećemo da krijemo, u prethodnim naslovima koji su došli iz njihove kuhinje smo imali priliku da iskusimo neke od najbolnijih momenata po pitanju igranja i kako sav trud pada u vodu samo zbog jednog pogrešnog poteza. Tu naravno sledi i obavezno maltretiranje analognih palica i dugmića i nezbežno šištanje pare koja izlazi iz ušiju. Kada prođe par sekundi i kada se prevaziđe čuveni You Died ekran, krećete opet od zadnjeg checkpointa i nadate se da će drugačija taktika uroditi plodom. Tu se krije čar evolucije igrača, sposobnost prilagođavanja datoj situaciji i adaptacija na izazove koji su pred njega postavljeni. E sada neki će nas možda hejtovati zbog ovoga ali ovakve igre su svetla tačka u gejming industriji. Nakon poplave naslova koji drže za ruku igrača, polako se vraća vreme u kom da biste postigli nešto morate i da se potrudite. Da da, odmah čujemo lavinu komentara kako nemaju ljudi vremena, kako žele easy mod zbog priče, bla bla. Jeste, za to imate igre iz EA pa nek vas oni drže za ruku.

U ovom slučaju Sekiro šalje jasnu poruku, ovo nije igra za ljude koji očekuju da će ubiti boss-a iz prve i da će kroz neprijatelje ići kao kroz zavesu. Sekiro boli, jako. Boli do tog nivoa da ćete imati osećaj da ste medved u staklarskoj radnji koji mora da nauči da plaše najgraciozniji ples ikada. Za razliku od Souls igara gde ste mogli da nekako prilagodite mehaniku sebi, ova igra se vodi potpuno drugačijom filozofijom. Prilagodi se ili umri… puno puta. Naučićete da plešete smrtonosni tango sa visokom preciznošću. U momentu kada vidite oštricu koja se lagano zabija u grkljan vašeg neprijatelja, navala adrenalina je jaka i lako će vam skrenuti pažnju sa zalaska sunca iznad krovova zamka Aošima. Za neke je ovo definicija Zen-a, za nas je bilo iskustvo koje se može retko gde naći.

Malo ćemo se potruditi da razjasnimo priču, koja je kao i u svakoj From igri zamršena ali za razliku od Souls igara mnogo bolje predstavljena. U kratkim crtama vi ste atentator iliti Shinobi (nindža) po imenu Wolf. Naravno dizajneri su uspeli da izbegnu klasični izgled ninže na koji smo svi navikli ali cheezy ime im nije promaklo. Sve ostalo u vezi glavnog protagoniste nije nimalo naivno. Priča o osveti i dužnosti je ovde dovedena do ispoliranosti kakva se samo može videti na sečivu masterwork katane. Wolf je u službi mladog gospodara tj. princa Kuroa koji ima veoma interesantno genetsko nasleđe zbog kog je interesantan svojim protivnicima a to je moć da učini ljude besmrtnim. Zbog toga biva kidnapovan i na vama je da ga spasete. Za razliku od prethodnih Souls igara ovde je priča predstavljena velikodušnije i može se učiniti zanimljivijom igračima koji nisu spremni da čitaju tekst ispod svakog komada opreme i da slažu kockice. No, većina neće doći ovde zbog zapleta nego zbog modrica. Mnogi će na prvi pogled imati utisak da je Sekiro lakša igra od svojih prethodnika ali avaj, čeka vas neprijatno iznenađenje već kada sretnete svog prvog mini boss-a. Smrtonosni ples mačeva će vam iscediti svaki atom snage koju imate.

Mnogi ljubitelji japanske škole kažu da je borba katanama hirurški precizna rabota, e pa kao da su ih dizajneri iz Froma čuli i rekli da je to sjajna ideja i da treba to u potpunosti implementirati. Svaka navika koju ste stekli u Souls igrama može da se slobodno spakuje u kofer i pošalje daleko u predele Hondurasa. Borba je brza, frenetična, zahteva potpunu koncentraciju i besprekoran tajming. Istina, to je zahtevao i Dark Souls ali pošto ovde nemate štit, potrebno je da uvežbate pariranje jer vam samo to može ljudski spasiti glavu u sred borbe.

Svaki neprijatelj pored glavnog protagoniste poseduje specijalnu skalu koja označava posture. Ona se puni tako što parirate i blokirate udarce tokom borbe. Morate paziti da se skala ne napuni do kraja da vam ne bi oduzeli svu snagu i razbili vas na atome. Ako igrač nauči da igra agresivno, dobija mogućnost da neprijatelju napuni tu skalu, razbije blok i zada završni udarac koji je veoma nasilan i pruža sjajan osećaj zadovoljstva koji je ispraćen odličnim uglom kamere. Kada to savladate i počnete da neprijatelje šaljete u večna lovišta sa lakoćom, na red dolaze kapetani i generali koji predstavljaju svojevrsne mini boss-eve. Jedan pogrešan potez, eventualno dva i postajete žrtva kiše udaraca koja će svesti vaše zdravlje na nulu. Svaki od njih ima dve faze i okružen je gomilom boranije koju morate da eliminišete da biste mogli da se sa njim pozabavite na miru.

Na kraju dolazimo do stanja gde svaki udarac uvodi igrača u tahikardiju posle koje teško može oporaviti. Osećaj pobede je bolji nego u Souls igrama i ako ste jedan od ljubitelja tj. konzumenata digitalnog mazohizma, ovo je za vas kao stvoreno parče softvera. Kao da je Mijazaki gledao šta igrači rade i pomislio: “Kukavice ostanite i borite se”.

Tu je i druga strana medalje a to je čuveni Death ekran na koji smo svi oguglali. E sada, ovde dolazimo do prve veće novine koju Sekiro donosi a to je mehanika smrti koja je izmenjena. Pošto ste navodno besmrtni uz pomoć krvi vašeg mladog gospodara Kuroa, možete se na licu mesta oživeti sa jednim penalom a to je da morate ubiti neprijatelja koji je vas usmrtio i na taj način resetovati skalu za vaskrsnuće. Ako to ne uradite i poginete opet, gubite pola novca koji ste stekli, exp poene i povećavate uticaj Dragonrota na sve NPC-jeve. Pitate se šta je Dragonrot? U pitanju je bolest koja utiče na sve oko našeg glavnog protagoniste i polako izjeda svet. Ako želite da produbljujete odnos sa NPC-jevima i da radite njihove kvestove, obratite pažnju da li kašlju i da li se žale na probleme sa zdravljem. Ako se žale vreme je da porazgovarate sa lekarkom koje se brine o mladom princu. Ona će vam napraviti specijalne iteme kojima ćete moći da lečite dragonrot ali znajte – efekti nisu permanentni. Što više umirete, na duši ćete nositi sve više bolesnih ljudi. Da bi se Wolf vaskrsnuo potrebno je da uzme malo životne snage od svih na mapi sa kojima je došao u kontakt.

Pored verne katane, imate svoju još verniju prostetičku ruku koja je izrezbarena od očnjaka vuka i koja ima specijalne osobine koje će vam efikasno pomoći u borbi. Šurikeni, bacač plamena, petarde, čelični kišobran ili sekira su samo neka od pomagala koja će vam olakšati život i dati nadu da postoji svetlo na kraju tunela. Naravno postoji i downside tu a to je cena koju morate platiti za aktivaciju proteza. U pitanju su spirit emblemi koji ostaju iza palih neprijatelja. Neke od nadogradnji ćete lako pronaći dok su neke veoma problematične i pomučićete se dobrano. Ništa ne može zameniti osećaj kada imate sa sobom kompletan arsenal u igri kao što je ova.

Ako ste voleli da prizivate druge igrače u pomoć da vas sačuvaju od velikih zlih neprijatelja, ovde ćete doživeti neprijatno iznenađenje. Sekiro je igra u kojoj nema kooperacije i sve ćete morati samostalno da uradite. Zato je i uveden čuveni ekran za pauzu kog su mnogi igrači priželjkivali. Na kraju pomislite da ste žrtva Stokholmskog sindroma jer kako vreme protiče sve više vam za srce prirasta ovaj nasilnik iz Japana. Grafički Sekiro je rame uz rame sa Dark Souls 3 ali je malo prazan što je opravdano okruženjem koje treba da predstavlja Japan iz 16-og veka. Ako ste očekivali neke inovacije na tom polju nažalost moraćemo da vas razočaramo mada svetlost i teksture su odlični i služe svrsi. Uživaćete u pejsažima koja ova igra renderuje naročito na osrednjim PC konfiguracijama na maksimumu detalja u 60fps.

Čak i sa svojom ispoliranijom pričom, solidnim tutorijalom i ekstra životom, Sekiro nije igra za početnike koji nisu spremni da utroše svoje vreme i strpljenje. Ovo je hard core naslov koji će ceniti igrači spremni na zdrave izazove. Modri, izubijani, nateklih palčeva ali sa krvavim osmehom na licu.

Sekiro: Shadows Die Twice (PC)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Sekiro: Shadows Die Twice je igra koja je postavila nove standarde za From Software. Od borbe koja je postala maksimalno dinamična do priče i okruženja koji su opet uspeli da nas navuku. Može se reći da ne postoji trenutno ništa bolje na tržištu. Nadamo se da je Bloodborne 2 sledeci.