Dve godine posle premijere prve igre, Nioh 2 je stigao među narod i svima jasno dokazao da Team Ninja nije tim koji može biti ignorisan. Napravljen na odličnim temeljima originala, i poštujući bazična pravila sada već veoma poularnog Souls žanra, Nioh 2 predstavlja punokrvni nastavak koji ne samo da pomera franšizu napred, već predstavlja akcioni naslov koji se jednostavno ne može zaobići.

 

Nioh 2 je smešten pola veka pre događaja opisan u svom prethodniku, i samim time ne daje nam mogućnost da se opet vratimo u čizme junaka William-a koji nas je prvi upoznao sa fantastičnom fantazijskom vizijom srednjovekovnog japana. Umesto njega, igra nam po prvi put u franšizi daje mogućnost da unutar veoma detaljnog charachter editora napravimo našeg unikatnog junaka –  fantastično sposobnog plaćenika Hideyoshi-a koji je rođen kao polu-Yokai. Ojačan magijom magičnih bića i sposobnošću da barata neverovatno velikim brojem orižja, mlađani Hide kreće u veliku avanturu preko Sengoku ere Japana gde će sresti nekoliko prijatelja i pasti na nišan mnogobrojnim protivnicima (među kojima prednjači čarobnjak Kashin Koji). Tokom veoma dugačke centralne kampanje koja u proseku traje čak 45 sati, Hide će zajedno sa svojim saborcima biti umešan u mnoge događaje koji su prehodili dolasku William-a iz Evrope. Kao posebnu poslasticu za sve fanove originala, sama završnica igre je smeštena posle opsade Osake u kojoj je učestvovao William.

Apsolutno svaki aspekt gameplay-a koji je bio prisutan u originalu je ovde dramatično proširen, a zajedno sa ovom slobodom igranja su prošireni i svi mogući načini na koji igra može da vas napadne i upropasti vam napredovanje kroz kampanju. Hide može da upravlja sa još većim brojem oružja među kojima se svakako izdvajaju dvostruke sekire koje promovišu berserkerske napade i automatizovana kosa koja je ubačena kao očigledni izmenjivim oružjima iz popularne igre Bloodborne. Svako će naravno odabrati oružje koje njemu odgovara i uložiti velik broj poena da unapredi bazične sposobnosti Hide-a baš onako kako želite. Ovakva velika sloboda pravljenja build-ova je i jedna od velikih prednosti Nioh franšize, uvek dajući igračima slobodu da sami odaberu svoj stil igranja (što je po nama bila jedna od velikih mana naslova Sekiro: Shadows Die Twice koji je forsirao da igrači nauče jedan jedini stil borbe).

Pored centralne kampanje, igra naravno ima i veliki broj sporednih misija kao i specijalnih bossrun izazova koji se mogu dodatno otežati da bi se još više povećla količina nagrada koja se može sakupiti. Ali, ako budete hteli da osvojite baš svaki izazov koji Nioh 2 nudi, spremite dosta slobodnog vremena jer sakupljanje Platine zahteva maltene 100h ozbiljnog i uspešnog igranja. A tu je naravno i ponovno pokretanje cele kampanje i igranje sa totalno drugim setom oružja i nindža/magijskih/yokai sposobnosti, koji mogu totalno transformisati gameplay.

Da bi ste postali pravi majstor Nioh 2 borbenog sistema, moraćete da se detaljno upoznate sa totalno novim borbenim opcijama koje nam Hideyoshi nudi. Kao polu-Yokai on može mnogo više da iskoristi magične sposobnosti Yokai biće koja sreće tokom svoje avanture. Ovo se čak ispoljavai mogućnosti kraktovremene transformacije u puno Yokai biće kada je igrač maltene nezaustavljiv i neuništiv, a mnogobrojne sakupljene Yokai magije  od poraženih boss-ova će otvoriti nove borbene opcije kao što je summonovanje veoma efikasnih demonskih strelaca ili kratkotrajna transformacije ruke u veoma jako oružje.

Najbolji novi gameplay sistem je svakako Burst counter, koji vam omogućava da se najzad direktno sukobite i sa protivnicima koji na vas bacaju veoma jake napade koji su označeni crvenom bojom. Umesto da ih izbegavate, ovi napadi će u sebi imati veoma kratak period (u formi kratkog bljeska) kada će moći da se odbrane, i otvore protivnike za masovni povratni udar. Iako ćete na samom počeku igre biti veoma lako poraženi od strane takvih napada, do kraja igre Burst counter postaje primarni potez sa kojim ćete moći da se otarasite mnogih velikih protivnika… a Nioh 2 ih ima na pretek. Umesto malog broja  bossova, ova ogromna igra je prigrlila koncept da je veliki broj bossova mnogo zanimljiviji izazov. Ali ipak moramo priznati da je ovakav pristup malo razvodnjio igru, jer fokus na ovoliki broj bossova će učiniti mnoge od njih zaboravnim. Mnogi će pasti pred vaše noge u svega jedan-dva pokušaja, dok će drugi biti veoma izazovni i zahtevaće zaista maksimalno zalaganje.

Kao jedinu pravu objektivnu manu koju ne možemo oprostiti, moramo spomenuti zastarelu grafiku koja nije puno napredovala u odnosu na original. Grafika je i dalje na nivou „malo bolje PS3 igre” renderovane sa lepšim efektima i rezolucijom. Većina kampanje je smeštena u mračnim, bezbojnim i jednoličnim okruženjima, mada sa vremena na vreme zna da iznenadi sa ponekim odlično dizajniranim momentima. Nadamo se da će budući Nioh naslov napravljen za PS5 generaciju ipak uspeti da pomeri vizuelni aspekt igre unapred. Ako ništa drugo, Team Ninja će na PS5 konzoli napraviti makar igru sa „boljom PS4 grafikom“, što će i dalje predstavljati kakav-takav napredak.

Nioh 2 je igra koja od samog početka do kraja igre apsolutno ne popušta. Ona očekuje da ste već upoznati sa bazičnim borbenim taktikama iz originala i zahteva od svih igrača da se brzo naviknu na šriok spektar novih sposobnosti koji će vam omogućiti da porazite drastično teže protivnike. Jedan od anjboljih borbenih sistema u celoj industriji video igara i maltene prevelika kampanja će sigurno zadovoljiti fanove akcionih spektakla kao što su Ninja Gaiden, velika sloboda igranja i količina loot-a koja bi postidela i Diablo naslov će zadovoljiti opštu gaming publiku, ali velika težina ovog naslova ga definitivno neće učiniti velikim hitom koji svako može da pređe u svoje slobodno vreme. Igra je dijamant koji će svako znati da ceni, ali malo ko će moći da ga priušti.

Nioh 2 (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Potpuni napredak apsolutno svih gameplay sistema iz originala čine ovaj nastavak must-play naslovom za svakog fana akcionih i Souls-like igara.