Evo malog podsećanja ako niste pročitali Nickov epski opis prve epizode (zašto niste?)… Life Is Strange je hibrid epizodične point and click avanture ala Telltale-ov Walking Dead pomešan sa David Cage-ovim emocijama (Heavy Rain) i Gone Home-om. Veoma čudna kombinacija ako mene pitate, no, oseća se tačno kako treba dok igrate. Tojest, u igri imate određene odluke koje su vama date, i koje imaju ogromne posledice u toku svih epizoda. Ono što ovu avanturu razlikuje od ostalih je što možete vraćati vreme unazad!!! (U ovom momentu želim da svi upale muziku koja ide tokom kreditsa u filmu Back to the Future). Sa tim vraćanjem mogu se menjati odluke sa kojima ste nezadovoljni, a i mogu se stvoriti drugačije situacije. Generalno premotavanje vremena je odrađeno na prilično kreativan način i stvarno daje igri unikatan osecaj. Sve to važi za obe do sada objavljene epizode, i predpostvljajući da vi već znate šta se narativno desilo do sada, želim da odradim malu analizu događaja iz druge epizode. U slučaju da niste odigrali Life Is Strange, preporučujem da ne nastavljate čitanje jer slede ozbiljni spojleri!

Druga epizoda nastavlja tamo gde se prosla završava, Max je rekla svojoj najboljoj drugarici Chloe (koja inače po mom mišljenju ima najbolju glumicu u celoj igri!) da ona može da vraća vreme unazad i da ima viziju da će ceo grad Arkadija Bay biti uništen u ogromnoj oluji. Epizoda počinje tako što se Max probudi u domu i dobija poruku da se nađe sa Chloe da joj dokaže da te moći stvarno ima, što dovodi do nekih pametnih zagonetaka sa premotavanjem vremena.

Kakogod to nije ono na sta se želim fokusirati u ovom specijalnom osvrtu, jer ova epizoda posebno ima jednu vrlo jasnu, moćnu i istinitu poruku. Naime, radi se o poruci protiv siledžija i zlostavljanja unutar škole, koja je ispričana kroz priču devojke Kate Marsh. Njen mentalni propad tizovan je još u prošloj epizodi i moram reći Dontnod se nimalo nije smilovao što se tiče toga! Kate je vrlo relegiozna, njeni roditelji je teraju da ide u crkvu i vrlo su striktni oko toga, jer ako ne uspe pred bogom, nije vredno živeti, barem ona tako misli. U prošloj epizoda ona je imala manju ulogu, ali bilo je teško ne saosećati se sa njom, svaka osoba iz njenog odeljenja, osim Max su joj se podsmevali i zlostavljali je (pa čak i obezbeđenje!). Bilo je raznih užasnih stvari, ali preteralo je svaku meru već na početku druge epizode. Na jednoj žurci koju je organizovao itekako mentalno nestabilni narkotični sin najbogatije osobe unutar Arcadia Bay-a, usput i najveći gad kojeg bi želeo da zadavim golim rukama!!!! Nju su nadrogirali, i snimili je kako se ljubi sa raznim momcima i propalitetima iz škole. Taj snimak je onda postavljen na Internet i Kate je postala još veći predmet ismevanja, njeni roditelji su je praktično izbacili iz njihove porodice, a jedina osoba koja joj vredi u životu je Max, iliti VI!Life is Strange Ep2 Kate

Kao što možete videti život joj je otisao u tri lepe. Pri kraju epizode desi se jedan, možda predvidljiv, ali vrlo moćan obrt u priči. Kate potpuno pukne, u svakom smislu reči, i pokuša da izvrši samoubistvo. Naravno vi mislite u zadnjim momentima “ma samo ću lepo vratit vreme unazad i spasiti je” ako ste to pomislili, grdno ste se prevarili, ali niste jedini. U ovim momentima oduzima vam se ta moć, i sve vaše odluke vezane za Kate stupaju na snagu. Ukoliko ste bili blagi anđeo prema njoj, uspeće da joj spasite život, jedva… ali ja sam dobio razorniji kraj, gde sam bio prinudjen da gledam dok nevina i dobra u duši devojčica pod raznim uticajima, ali specialno zbog učenika same škole, pada u depresiju i izvršava samoubistvo. I sve to dok glavni krivci samo gledaju. U ovim momentima mi je pala na pamet jedna vrlo tužna činjenica; ovo se može stvarno desiti, i itekako se dešava u pravom životu. Dosta nas smo bili žrtve zlostavljanja i nasilja u školi jer smo možda bili drukčiji, i ovde dolazi poruka koju su Dontnod hteli poslati. To mora prestati! …ali nikada neće.

Slučajevi gde dobra deca padaju u depresiju i počine samubistvo ili postanu psihopate, samo zbog debila iz njihove škole, su itekako realni. Uvek će biti tu, što je itekako tužno. Ova priča šalje i poruku roditeljima koji su okrutni prema njihovoj deci, i imaju glupa očekivanja od njih umesto da ih podržavaju u njihovim odlukama. Sve je to iskazano i rečeno preko fikcionalnog lika, na ekranu, putem igrice… Dontnod ima moju punu pohvalu i nadam se da će u sledećim epizodana nastaviti ovim stopama, jer su uspeli da stvore priču tj. iskustvo koje će ostati blizu moga srca verovatno do kraja života. Znam da sam se ispatetisao ovde, ali ovo je malo teže opisati koliko je teško iskusiti, možda je ovakva priča realizovana više puta preko filmova i drugih medija, ali nikad toliko efektivno kao u Life Is Strange Episode 2! Ovo itekako ukazuje na moć igara kao interaktivnog medija koji može da pokrije i stvarno ozbiljne i komplikovane teme iz života.

Moram naravno pomenuti i koliko je pametna odluka i moćan momenat privremeno oduzimanje mogućnosti vraćanja vremena. Ono što je do tada davalo osećaj bezbednosti sada više ne postoji, a na vama je ili da spasite život, ili da ne uspete. Baš kao i u životu odjednom nema više drugih pokušaja i ogroman teret je odjednom stavljen na vas.

Naravno posle ovoga igra vas stavi u situaciju da morate doneti okrutno tešku odluku, odluku koja će oblikovati ostatak epizoda! Ovde bi zamerio jedino što Max izleda kao da se ništa nije desilo i ne deluje da su se mnogo potrudili da dočaraju njeno šokanirano/uzrujano stanje, što je meni malo spustilo iskustvo! Sve u svemu, ova epizoda imala je jasan cilj i poruku koja je putem mehanike i pametnih odluka vrlo efektivno dostavljena. Mana kod cele stvari jeste što je kvalitet samog pisanja po mom mišljenju malo opao u odnosu na prvu epizodu a poneki likovi imaju neke vrlo ne karakteristične reakcije, npr. ovo što sam gore naveo za nerealno cool Max u teškim situacijama.

 

Life Is Strange će imati jos tri epizode, gde će, nadam se nastaviti ovim stopama, popraviti se u mnogim aspektima, i dotaći se još nekih ozbiljnih tema iz školskoga života! Epizoda 3 nas očekuje tokom Maja.