Kirby’s Return To Dream Land Deluxe je unapređeni port istoimene igre koja je 2011. izašla za Nintendo Wii. Ovaj port ne menja mnogo glavnu igru ali zato dodaje vrlo zabavan i zarazan lokalni multiplayer mod (i jednu-jedinu online multiplayer igru). Takođe dodaje i poseban mod gde igramo kao Magolor (jedan od likova iz glavne priče) ali tek nakon što završite igru. S obzirom kako Nintendo ume da portuje svoje stare igre na Switch, ovo je jedano sasvim solidano reizdanje sa vrlo velikodušnim dodacima.

Još jedan port… ali je ovaj stvarno dobar!

Od kada je konzola izašla, Nintendo je zaradio ne-baš-sjajnu reputaciju zbog konstantnog portovanja starih naslova na Nintendo Switch. Skoro sve igre sa pokojnog WiiU-a su izašle za Switch. S jedne strane, to je super, jer retko ko je imao WiiU i igrao tih nekoliko odličnih skrivenih dragulja koja je nesrećna konzola imala.

ALI, i ovo je veliko “ALI”, pošto su Nintendo igre “Trajne” i “Večne”, kompanija je gledala da sve portove prodaje po punoj ceni ($60). Srećom, Nintendo, kolko-tolko, razume da mnogi ne žele da plate (ponovo) punu cenu za stare igre, i zato uvek ubace dodatke. Nekada su kompletno novi i zabavni modovi za postojeće igre, kao u Super Mario 3D World (Bowser’s Fury). Nekada je, nažalost, totalna glupost kao što je nov lik u Donkey Kong Country Tropical Freeze (Funky Kong). Ili moja omiljena, Fast Travel opcija (za koju vam još treba i Amiibo figurica) kao u The Legend of Zelda: Skyward Sword HD. U svakom slučaju, portovi za Switch su često hit-or-miss samo zbog te pune cene (a igre vrlo retko budu na rasprodaji).

E pa, drago mi je što mogu da kažem da je Kirby’s Return to Dream Land Deluxe jedan vrlo bogat port. Multiplayer mini-igre kao i epilog za priču dodaju i više nego što je potrebno da opravdaju punu cenu. Naravno, i glavna priča se dobro drži jer je sasvim solidna platforma sa voljenim Nintendovim Karakterom.

Kirby, ‘aj mi popraviš brod, ljubim te!

Igra počinje tako što Kirby, zajedno sa svojim prijateljima Metaknight, King Dedede i Bandana Waddle Dee veselo provodi vreme jedući, trčeći i uživajući u životu. Odjednom se na nebu pojavljuje svemirski/dimenzioni brod koji se ruši na zemlju. Naravno, naš ružičasti okrugli heroj dolazi da izvidi situaciju i upoznaje Magolor-a. Ovo kosmično biće se nasukalo na Kirbijevoj planeti i moli našeg junaka da mu pomogne da popravi svoj brod. Naravno, Kirby, zajedno sa prijateljima, prihvata da pomogne svom gostu. Ono što sledi je 7 svetova, svaki od 3-5 nivoa i boss borbom na kraju.

Return to Dream Land je jednostavna 2D igra u 3D okruženju. Likovi i okolina su u 3D-u ali je celo iskustvo jedna čista 2D avantura. Svaki nivo je sačinjen od nekoliko sekcija i dovoljno je da stignete sa jednog kraja na drugi. Usput možete da pronađete skrivene zupčanike koji vam mogu otključati dodatne izazove. Najbitnije je da na kraju svakog sveta pokupite jedan od delova broda i da pomognete Magolor-u da se vrati kući, i možda još ponešto da pokupi usput…

Što se tiče prezentacije, igra ne izgleda baš sjajno. Čak i 2011, kada se originalna verzija pojavila, ovakva grafika je mogla, bez problema, da radi i na GameCube-u. Ovaj port malo pojačava rezoluciju ali likovi i teksture nisu baš najsjajniji. Srećom igra radi u glatkih 60 FPS-a a uz to ima vrlo simpatične melodije.

Živi ružičasti usisivač koji krade moći

Baš kao i u svojim ostalim igrama, Kirby može da trči, skače, lebdi kao balon, pljuje i koristi svoju najunikatniju moć, usisavanje neprijatelja. Dovoljno je da stanete ispred negativca, pritisnete jedno dugme i zlotvor će se naći u Kirby-jevim ustima. Nakon ovoga, možete zloću ispljunuti kao projektil ili ga pojesti. Kada pojedete određene zlikovce, Kirby dobija njihove moći koje mu traju dok ne primi jaku štetu ili dok ih vi ne izbacite. Kirby na ovaj način može da dobije mač, magični štap, džinovski malj, da nauči kung-fu, da dobije mech odelo i svašta još. Čar Kirby igara je uvek bio da prelazite nivoe i otkrivate nove sposobnosti koje Kirby može da dobije jedući neprijatelje. U celoj igri ima tačno 26 ovakvih sposobnosti. Takođe, na pojedinim nivoima, Kirby će se susreti i sa usijanim neprijateljima od kojih može da ukrade i pojačane verzije istih moći. Ovo su mi uvek bile najzabavnije sekcije, jer Kirby postane skoro neuništiv na određeno vreme.

Nažalost, već krajem četvrtog sveta će te iskusiti sve ove sposobnosti te će ostatak igre delovati malo dosadno. Da, možete da istražujete i tražite skrivene zupčanike i možete nekada da birate koje moći će te da nosite na boss-eve ali igra nema mnogo iznenađenja i inovacija. Return to Dream Land Deluxe nema taj Wow momenat koji je imao Kirby and the Forgotten Lands, bar ne za vreme glavne igre.

Osim toga, igra je poprilično lagana. Tek u poslednjih par svetova se težina malo poveća ali verujem da većina iskusnih igrača neće imati nikakav problem da pređu ovu igru. Srećom, kao i u drugim Kirby igrama, nakon završene glavne igre, otključavate i Extra mod gde možete celu igru ponovo igrati sa težim neprijateljima i jačim boss-evima.

Da biste prešli glavnu priču, trebaće vam oko 8-10 sati ali imate još mnogo sadržaja u ovoj deluxe ediciji (barem još 5 sati).

Ne moraš da ideš sam, Kirby!

Kao i u originalnoj verziji, Return to Dream Land za Wii, celu igru možete igrati sa još 3 igrača. Vaši suigrači mogu da igraju kao King Dedede, Bandana Waddle Dee ili Metaknight (naj badass lik od svih). Svaki od likova ima svoje unikatne napade pa nije loše da ih sve oprobate i vidite koji vam odgovara. Za razliku od originalne igre na Wii-u, ovaj put ostali suigrači mogu da igraju i kao Kirby (ali druge boje). Igra je, naravno, znatno lakša ako igrate u co-op modu s nekim.

Ono što je novo za ovaj port je Merry Magoland mod. Ovo je skupina mini igara koje možete igrati sami, sa ostalim igračima ili čak online (samo jedna igra). Ali ovo nije samo neki mini-game mod koji je na brzinu dolepljen, nego je i sastav glavne igre. Kako prelazite priču, vi otključavate karaktere u Merry Magoland modu. Takođe, kako prelazite igre u ovom multiplayer modu, vi otključavate predmete i maske koje možete koristiti u glavnoj priči. Svaka mini igra ima i misije i razne težine i bodri vas da ih sve završite. Merry Magoland mod ima čak i sličice (podsećaju na Battle Pass, ali se ništa ne plaća) koje koristite kako biste otključali pomenute maske i predmete. Nije loša ideja da odigrate par nivoa u glavnoj priči i da malo igrate mini igre u Magoland Modu kako bi dobili novu kozmetiku i predmete.

Mini igre su vrlo zabavne. Dosta podsećaju na Mario Party samo što su likovi iz Kirbija. Na samom kraju, imamo Samurai Kirby 100. Ovo je online verzija jedne igre od mini igara gde je potrebno da što pre pritisnete dugme nakon što igra da signal. Kada signal bude dat, igra će vam reći od koliko igrača ste bili brži i dobićete odgovarajući broj sličica. Ovaj mod možete da igrate protiv 99 igrača (verovatno nije u real-time-u) i to čak JEDNOM DNEVNO. Slobodno idite i proverite da li ste brži od 99 ljudi u pritisku jednog dugmeta. Da… ovo je jako glup i nepotreban mod u igri.

Zabavan, ali kratak, epilog

Drugi veliki dodatak u Return to Dream Land Deluxe je Magolor Epilogue. Ovaj mod otključate tek nakon što pređete glavnu igru (ne možete pre). U ovom modu vi, naravno, igrate kao Magolor i pokušavate da povratite svoje izgubljene moći. Osim što je igranje kao Magolor durgačije od Kirbyja, imate čak i malo RPG mehanika. Dok prolazite nivoe i sređujete neprijatelje, vi skupljate poene koje kasnije možete koristiti da unapredite Magolor-ove moći.

Samo ova mala inovacija daje toliku svežinu ovoj igri i prava je šteta što je ovaj epilog toliko kratak (baš kao i Bowser’s Fury). Srećom, imate par razloga da ponovo odigrate ove nivoe. Osim što možete da unapredite još više svoje moći, možete da se borite za platinumski rang za svaki pređeni nivo i da prelazite dodatne izazove koristeći pojedine Magolorove moći.

Opet kažem, prava je šteta što nismo dobili još više od ovog epiloga i ne bi mi uopšte smetalo da dobijemo celu novu igru gde igramo kao Magolor.

 

Ključ za ovu recenziju je obezbedila CD Media

Kirby's Return To Dream Land Deluxe (2023) - Nintendo Switch
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Nintendo portovi za Switch ne vrede uvek punu cenu ali Kirby’s Return to Dream Land Deluxe ovo opravdava svojim dodacima. Osim vrlo solidne glavne igre, dodatni modovi će vam dati još mnogo sati zabave bilo da igrate sami ili sa nekim. Da, igra je možda malo lakša za iskusnije igrače, ali je zato vrlo zabavna.

PROS:
– Magolor epilog je prijatno iznenađenje
– Zabavna glavna igra
– Zabavan multiplayer

CONS:
– Bezvezna online multiplayer mini igra
– Igra je laka
– Morate preći celu igru da otključate novi mod