Frontier Development je odlučio da obraduje sve ljubitelje sim managment igara sa jako unikatnim i zabavnim spojem – menadžmentom zabavnog parka koji gaji dinosauruse. Jurassic World Evolution 2 je nastavak jako zabavnog prvog dela iz 2018 godine.

Na raspolaganju su vam dve kampanje u JWE2. Prva kampanja ima generalnu priču Jurassic World sveta gde dinosaurusi prave haos i ponovo jedu ljude, tako da je očigledno rešenje da se stavi ograda oko njih i profitira na istima. U poboljšanoj verziji ovog pomalo opskurnog sima nemate samo generalan zadatak da uzgajate dinosauruse iz ničega, već je prioritet stavljen na hvatanje zalutalih i pobeglih dinosaurusa koji su uhvatili šansu tokom poslednje ponovne greške ljudi da zarade od ovih drevnih životinja. Jurenje i hvatanje dinosaurusa je ubacilo drastičnu dinamiku u igru koja će se svideti ljudima koji ne žele običan sim (mada šta je u simu uzgajanja dinosaurusa normalno?)

U priči, niste više član zle megakorporacije koja je fokusirana na profit već ste deo RSPCA (nešto nešto spašavanje životinja). U momentu kada dodjete u kožu vašeg protagoniste shvatate da je vaš cilj ovaj put da držite gladne dinosauruse dalje od ljudi, stavljajući ih u rezervate, dok u isto vreme pazite na iste. Prva misija vas odmah stavlja u Arizonu gde započinjete svoju avanturu velikog duševrižnika za dinosaurusima. Tutorijal vas provlači kroz razne aspekte menadžment sima i korak po korak vam pokazuje zapanjujuće veliki broj opcija koje ova igra nudi. Dok se budete snalalazili sa smeštanjem dragih preistorijskih bića na sigurna mesta (mislio sam na dinosauruse ne na penzionere), shvatate da će samo hvatanje njih biti možda najlakši deo cele priče.

 

Chaos Theory je drugi set misija kampanje koja vam je ponudjena. Svaki od scenarija je genijalno odradjen po sistemu “šta ako?” i obuhvata razne scenarije iz Jurassic Park serijala. Bićete zaduženi za jedan od tih parkova i na vama je da li ćete uspeti da sanirate nesreću koja je zadesila svaki od filmova ili ne. Svaki od pet filmova ima svoj park koji možete da kontrolišete, i naravno nema ograničenja koji park želite da stavite pod svoju vlast.

Menadžment parka je ono gde ova igra briljira u svakom aspektu. Frontier je uradio izuzetan posao zapisujući sve prednosti i mane prethodnog dela i sa ljubavlju stavili sve dobre delove igre i unapredili ih. Od foto booth-a do prodavnici krofni, preko spa centra, i boja zgrada, pa sve do legendarnih zgrada iz filmova, sve vam je na raspolaganju da svoj kreativni deo pustite mašti na volju. Nisam naišao ni na jedan bag ili problem tokom igranja tako da mogu itekako pohvaliti Frontier za ovu genijalnu igru. Imate više od 70 vrsti dinosaurusa, od letećih preko kopnenih pa sve do vodenih zveri. Izazov predstoji u cilju adekvatnog menadžmenta i pravljenja parka koji će imati što više raznovrsnih vrsta. Tu nastupa vaš izbor u kombinovanju ograničenog prostora i miksa dinosaurusa koji će funkcionisati u normalnim granicama bez ponavljanja apokalipse.

Sandbox mode je totalno puštanje mašti na volju. Nemate nikakav stres oko sredstava, resursa i sličnog, već imate zadovoljstvo da napravite svoj savršen park. Jedna od zamerki je što ne možete odmah imati sve na raspolaganju već je deo stvari zaključan iza napretka u kampanjama.

Za one sa malo većim apetitima ti je i Challenge Mode gde uz dodatna ograničenja pravite najbolji mogući park. Morate slati vaše istraživače da skupljaju fosile, da u laboratorijama razvijaju genome, i nakon toga da inkubieaju dinosauruse. Sve to radite dok zahtevne mušterije zuje po parku i zahtevaju da im se udovolji mašta i želja da vide preistorijska bića. Kada uspostavite neki balans i kreće sve da funkcioniše kako ste planirali, možete da uživate u vrhuncu ove igre.

Medjutim možete naići na faktor ljudske greške i izazvati sebi ozbiljan problem. Tokom vodjenja parka shvatio sam da je bolest zahvatila neke od ovih bića i forsirao istraživače da što pre dodju do leka kako bi pomogli glavnom izvoru prihoda parka. Jedan od istraživača je zbog preterane količine posla odlučio da se pobuni protiv svega i izazove haos time što je sabotirao ogradu kroz koju su počeli da izleću dinosaurusi i da koriste ljude za svoju užinu. Počinje haos svih prethodnih filmova, helikopteri lete na sve strane pokušavajući da uspavaju divlja bića i nakon što ste uspeli da sve stavite pod kontrolu, shvatili ste da je zbog takve male greške opao rejting parka.

Challenge mode nikada nije preterano zbunjujuć ili da vam baci ogromnu količinu informacija na ekran što izaziva konfuziju i haos ne samo u parku već i u glavi menadzera. Sve je izuzetno lepo balansirano što je rezultat Frontierovog vrednog rada da se prethodna igra dovede do savršenstva.

Jurassic World Evolution 2 je savršen dokaz kako se može napraviti kvalitetna i dobra igra kada se u nju uloži vreme rad trud i ljubav. Ovaj maestralni proizvod iz Frontier Development kuhinje treba da bude domaći zadatak mnogim drugim developerima, jer su isti ne samo učili na svojim greškama iz prethodnog dela, već su dobre aspekte doterali do maksimuma potencijala.

Jurassic World Evolution 2 (PlayStation 5)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Za ljubitelje menadžment sims igara koji pritom vole i dinosauruse (što je verovatno mali broj) mogu samo da kažem da imate proizvod u kome ćete sa velikim zadovoljstvom uživati nedeljama a možda i mesecima. Igra će vam pojesti sate i sate uz zabavu a da ne primetite (mada to već znate ako volite sim igre)

Pros:
Pregršt dinosaurusa raznih vrsta
Chaos theory je prelepi omaž Jurassic Park serijalu
Sve je idealno izbalansirano da vas ne baci u čist haos

Cons:
Sandbox mode je na početku zaključan
Story mode kampanja je donekle bled tutorijal