Fanatec i PlayStation su javnosti predstavili dugo čekani model volana koji će doneti revoluciju u svet simulacionih vožnji na konzolama.

Model Gran Turismo DD Pro predstavlja adaptiranu verziju PC volana Fanatec CSL DD koji je po prvi put uspeo da relativno jeftino implementira direktno povezivanja volana sa elektromotorom, bez upotrebe kaiševa ili zupčanika koji ublažavaju osećaj koji igrač oseća u svojim rukama. Direktno povezan volan sa elektromotorom predstavlja vrhunac moderne tehnologije volana, koja je pre samo pola godine bila u veoma visokom cenovnom rangu i namenjena isključivo samo entuzijastima simulacionih vožnji na PC platformi.

Ovaj Fanatec-ov volan će doći u punom pakovanju koji sadrži bazu volana, adaptivne pedale, napajanje koje će omogućiti da motor isporuči solidnih 5 Nm sile, i sam volan koji je dizajniran u saradnji sa PlayStation studijom Polyphony Digital. Osnovna verzija volana će koštati 700 dolara/evra, a opciono se za njega može dokupiti napredna pedala za kočnicu, kao i jače napajanje koje omogućava rad sa veoma impresivnih 8 Nm sile rotacije. Volan je u potpunosti kompatibilan sa PS4, PS5 i PC platformama, može se konfigurisati sa mnogim drugim opcionim dodatcima iz ponude Fanatec-a, i u sebi sadrži opciju za direktno podešavanje rada volana preko ugrađenih preset-a.

 

Ovim potezom, Fanatec i PlayStation su omogućili konzolnim igračima da uživaju u simulacionim vožnjama sa hardverom koji se daleko uzdiže od svih ranijih volana i maltene se pokvalitetu izjednačava sa drastično skupljim hardverom koji su PC entuzijasti koristili godinama (pre CSL DD-a, direct drive volani u PC svetu su koštali iznad 1000€ samo za bazu volana).

Gran Turismo DD Pro stiže u prodaju tokom marta 2022. godine, a u pretprodaji je i bilo ponuđeno da se dokupi isporuka u decembru ove godine. Tokom 2022. godine će u prodaju biti puštena i zasebna kupovina ovog novog PlayStation volan modula, koji će onda moći da se nakači na širok spektar Fanatec baza (uključujući i CSL DD).

Više detalja o ovom volanu možete pročitati na oficijelnom sajtu Fanatec-a.