“Ova igra stvarno jeste ukleti sukob!”

U poslednje vreme, teško je da se ne susretnete sa igrom koja je adaptacija neke famozne anime, ili je ,,inspirisana” sa nekim sličnim ostvarenjem na platformi koje možda i nisu toliko stroge po pitanju autorskih prava (Roblox, gledamo te!). U svetu gde se video igre i anime serijali stapaju u neodoljivim adaptacijama, Jujutsu Kaisen: Cursed Clash dolazi sa ne preterano velikim očekivanjima, posebno ako se setimo prethodnog neuspešnog pokušaja da se jedna od najvećih mangi, One Piece, prenese na konzole nove generacije. Ipak, čini se da će ova igra, iako nosi nasleđe jednog od najpopularnijih animea poslednjih godina, uspeti da impresionira samo one najzagriženije fanove.

Pre nego što zaronimo u dubine “Cursed Clash”, valja baciti pogled na istoriju Jujutsu Kaisen igara. Do sada nismo imali mnogo prilika da se uživimo u ovaj svet kroz igre, što Cursed Clash čini pionirskim pokušajem da se fanovima pruži nešto novo. Ova igra dolazi kao prvo veće ostvarenje za konzole i PC, nakon Phantom Parade koji je bio više mobilna avantura nego punokrvna borbena igra.

Priča igre Jujutsu Kaisen: Cursed Clash oslanja se na poznate elemente iz prvih epizoda serijala, gde igrači imaju zadatak da koriste svoje uklete energije kako bi se borili protiv demona. Na papiru, prenos dinamične i složene priče Jujutsu Kaisen u format borilačke igre deluje kao izazovan zadatak. U ovoj igri, igrači se pronalaze usred sukoba između Jujutsu čarobnjaka i Prokletstava, koristeći poznate tehnike iz animea. Međutim, priča se oslanja na klasične narative serije, a njen prenos kroz igru često deluje površno, sa mnogo statičnih scena i ograničenom interakcijom. Međutim, čini se da se priča gubi u prevodu sa ekrana na konzolu. Veliki deo narativa predstavljen je kroz statične slike i tekst, što malo oduzima od dinamičnosti koju anime serijal nudi. Nekome bi se ovaj pristup možda i svideo pošto podseća na manga ostvarenje mnogo više nego na anime adaptaciju, međutim meni se taj vid narativa ipak nije dopao.

Grafika igre, s druge strane, zaslužuje pohvale. Likovi su verno preneseni sa malih ekrana, a njihove posebne tehnike i napadi izgledaju spektakularno u akciji. Likovi su detaljno i verni originalu preneseni u igru, a njihove specijalne tehnike izgledaju zaista spektakularno na ekranu. Ipak, arene deluju prilično generički i ne nude mnogo prostora za istraživanje ili taktički manevrisanje, što može dovesti do osećaja klaustrofobije tokom borbi. Posebno su mi smetale borbe u urbanijim predelima, gde teksture zidova i betona izgledaju jako zastarelo i niskobudžetno, do te mere da sam prosto imao utisak da igram igru is PlayStation 2 ere. Borbe u prirodi popravljaju utisak, pogotovo kada je dan, ali ne mnogo, pošto ćete vrlo brzo uvideti limitacije grafičkog endžina u kojem je igra rađena.

Kada je reč o igranju, Jujutsu Kaisen: Cursed Clash se trudi da unese neke jedinstvene elemente u borbene igre, poput građenja uklete energije i Domenskih Ekspanzija. Ovo drugo su neka vrsta ultimativniih poteza likova, koji su dizajnirani da prikažu njihov pun potencijal kao čarobnjaka. Tu mi se posebno svidela demonstracija Nobare Kugisaki, koja umesto čarobnog štapića vitla čekićem i ekserima, koristeći ih da izvede prava čuda u borbi protiv čudovišta i loših stolarskih izvedbi. Ipak, balans između likova deluje neujednačeno, a sistem borbe, iako povremeno zadovoljavajući, često se svodi na ponavljanje istih akcija kako biste napunili svoj energijski metar. Kao još jedan negativni element moram dodati da osećaj izvođenja serija komboa ne leži baš najbolje. Uvek bih imao utisak da postoji prevelika pauza posle svake kombinacije koju napravim, a koja me čini otvorenim za protivničke napade. Pored toga, kamera se automatski zaključava na protivnike, što ponekad može zasmetati pri snalaženju u prostoru, a posebno kad se borite sa više protivnika u isto vreme. Osim toga, nedostatak lokalnog moda za više igrača oduzima igri onaj najzabavniji element – mogućnost da se sa prijateljima deli sofu i zajedno ulazi u borbu.

Jujutsu Kaisen: Cursed Clash (2024) - PlayStation 5
  • 5/10
    EmuGlx Score: - 5/10
5/10

Finalni utisci:

Jujutsu Kaisen: Cursed Clash deluje kao igra koja je mogla mnogo više. Fanovi serijala će možda pronaći zadovoljstvo u oživljavanju omiljenih likova i tehnikama, ali kao borilačka igra, Cursed Clash ostaje u senci svojih potencijala.