Kada je japanski gigant Sony krajem 1994. predstavio svoju prvu igračku konzolu pod imenom PlayStation, verovatno ni vodeći ljudi ove kompanije nisu očekivali neverovatnu histeriju koja je zavladala u narednim godinama. PSX je do nogu potukao tada neprikosnoveni Nintendo i Segu čiji Saturn i Nintendo 64 jednostavno nisu mogli da mu pariraju. Bez obzira na veliki uspeh, Sony je još 1998. najavio novu generaciju sistema koja je jednostavno krštena kao PlayStation 2.

PS2 je zaista logičan naziv kada se vidi koliko je nova konzola preuzela  od svog prethodnika. Na prednjoj strani standardne verzije sistema se nalaze priključci za 2 džojpeda i mesta za dve memorijske kartice kapaciteta 8MB (koja vrši upis podataka 250 puta brže nego stara) a DVD-ROM čitač (24X za CD i 4X za DVD) je izrađen u obliku fijoke, baš kao kod PC-CD/DVD-ROM uređaja. Pomalo neverovatno deluje podatak da se Sony odlučio da kontroler nove konzole bude neznatno modifikovani Dual Shock sa PSX-a, što naravno znači da ćete na PS2 moći da koristite upravljačke uređaje sa tog sistema. Ipak, postoji jedna razlika između starih i novih džojpeda, a to je činjenica da su dugmići na onom za PS2 potpuno analogni, što je trebalo da ima veliku primenu u vožnjama npr. gde bi snaga pritiska na taster trebala da dozira jačinu davanja gasa ili intenzitet kočenja. Nažalost, proizvođači igara moraju sami da ubacuju podršku za ovu funkciju u svoje igre, a to se često odradi traljavo tako da od potpune analognosti nema ništa (npr. u Gran Turismu 3 postoje samo 3 jačine pritiska na taster). Zbog nedovoljne preciznosti odnosno osetljivosti dugmića, mnoge softverske kompanije su jednostavno odlučile da se upravljanje gasom i kočnicom prebaci na desnu “pečurku”, što se pokazalo kao mnogo praktičnije rešenje (odličan primer je Sonyjev Formula One serijal).

Iako PS2 koristi DVD-ROM čitač, većina igara je u početku dolazila na običnim CD diskovima (osim u Japanu) što se postepeno menjalo u korist DVD-a. PS2 može poslužiti i kao DVD plejer sasvim solidnih karakteristika koji je kompatibilan sa preko 95% naslova na ovom formatu. Što se tiče igara, bitno je još istaći da PS2 može da pokreće i naslove za PSX, mada nekolicina njih neće raditi. Backward compatibility, odnosno mogućnost da igrate naslove sa prethodne generacije konzole na novoj danas je postao standard koga su prihvatili i Microsoft i Nintendo (doduše, u nešto izmenjenoj formi).

1016px-PS2-Versions
“Debeli” PS2 i PS Two poznatiji kao PS2 slim, komapktiniji redizajn iz 2004.

PS2 se pojavio u Japanu 4. marta 2000. dok su američka i evropska premijera usledile 26. oktobra odnosno 24. novembra iste godine. Međutim, interesantno je da se u prvih par meseci PS2 prodavao mnogo slabije nego Dreamcast ili PS One (redizajnirani PSX), a razlog je bio jednostavan – Sony je svoju novu konzolu isporučivao u izuzetno ograničenim tiražima (koji bi naravno odmah planuli) a sve zato da se ne bi oduzimao prostor i dalje izuzetno uspešnoj prvoj generaciji konzole. Tehničke mogućnosti PlayStationa 2 su solidne i čak dosta dobro pariraju Nintendovom Gamecube-u i Microsoftovom XBOX-u u odnosu na koga su bile dosta potcenjene. Problem sa PS2 hardverom je što je dosta nezgodan za programiranje, ali je i prilično moćan a njegovu pravu snagu danas pokazuju mnoge igre, npr. Final Fantasy XII, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Tekken 5, Gran Turismo 4. Primetno je da noviji naslovi izgledaju mnogo bolje od onih koji su se pojavili u prve 2-3 godine upravo iz tog razloga što je razvojnim timovima bilo potrebno dosta vremena da do kraja upoznaju potencijale platforme.

Zvučnom potencijalu PlayStationa 2 nema šta da se zameri, bitno je samo istaći da zvuk ima frekvenciju od 48khz, da sound kartica poseduje 2MB memorije i podržava Dolby, AC3 i DTS standarde. Dimenzije konzole nisu tako male kao kod Dreamcasta (301 X 178 X 78 mm) a i težina mu je solidnih 2,1 kg.

Masovno oduševljenje koje je usledilo još mnogo pre pojavljivanja sistema nagoveštavalo je ono što je i usledilo u narednim godinama – PlayStation 2 je zauzeo vrh koji je držao do kraja, a prodaja konzole dobrano je prošla 155 miliona (mart 2012.)  što je neverovatan uspeh. Sa fantastičnom softverskom podrškom, verovatno najboljim kontrolerom i karakteristikama tek nešto slabijim od onoga što nude GameCube i XBOX (Poređenje sa XBOX360 ipak nije na mestu), PS2 je i do 2006. nudio najviše zabave za uloženi novac. Kasnije pojavljivanje PlayStationa 3 uticalo je na njegov lagani odlazak sa scene, ali kvalitetna softverska podrška nije prestla još neko vreme.

PS Two (PS2 Slim)
Tokom 2005. Sony je odlučio da postojeći model sistema zameni za kompaktniji PSTwo koji je osetno manjih dimenzija (230 mm širina x 28 mm visina x 152 dužina). Smanjenje veličine imalo je za posledicu izbacivanje HDD expansion baya, tako da je na ovu verziju sistema nemoguće priključiti hard disk (a samim tim i igrati Final Fantasy XI). Sa druge strane, uz PSTwo dolaze Ethernet i Analog Modem portovi koji se nalaze zadnjoj strani konzole, što isključuje potrebu za nabavkom Network adaptera.

PS2 u našoj zemlji
PlayStation 2 se na ovim prostorima pojavio nedugo posle svetske premijere i predstavljen je u svim relevantnim časopisima kod nas, ali je zbog izuzetno visoke cene koja je iznosila više od 700 evra i činjenice da su bili dostupni samo originali prolazio gotovo nezapaženo. Kada su se pojavili ozbiljni mod čipovi kao što je Mesiah, stanje se znatno promenilo, pa se PS2 ubrzo uselio u igraonice gde je nasledio stari PSX. Sjajan izbor igara najviše je doprineo tome da se konzola useli i u mnoge domove, pa sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je PlayStation 2 daleko najprodavanija igračka konzola u istoriji i kada je reč o Srbiji. Sa druge strane, njegovi rivali GameCube i u nešto manjoj meri Xbox, predstavljaju pravu retkost.

Launch naslovi
Evo i liste igara koje su bile dostupne na startu prodaje sistema u Severnoj Americi:
Madden, NFL 2001, SSX, NHL 2001, FIFA 2001 MLS, Kessen, X Squad, Swing Away, Theme Park World, Street Fighter EX3, Tekken Tag Tournament, Ridge Racer V, Summoner, Ready to Rumble, Star Wars: Starfighter, Unreal Tournament, Evergrace, Armored Core 2, Eternal Ring, Timesplitters, Fusion GT, Smuggler’s Run, Midnight Club, Silent Scope.

Neke od najboljih igara za PlayStation 2:
– Gran Turismo 4
– Grand Theft Auto: San Andreas
– Metal Gear Solid 3: Snake Eater
– Resident Evil 4
– Final Fantasy XII
– Dragon Quest VIII
– Soul Calibur 3
– Tekken 5
– Pro Evolution Soccer 6
– God of War