Došlo je opet ono čuveno doba godine kada se gasi priroda i cvetaju jesenja godišnja izdanja od čijih brojeva vam misaoni tok ne može ostati čitav. Kao i uvek EA glumi ranog Deda Mraza ali za razliku od pravog gde možda možete dobiti šipak u čarapi ovde dobijate sveže umijenog Punta sa novom dodatnom opremom. Radujte se stigla je nova FIFA…. au pardon ipak je i ime novo – EA Sports FC 24. Možda će u početku sve biti ispreturano u srcima fanova jer ko ima konzolu ne sme da nema FIFU zar ne? Sada nema šanse da čujete omladince kako nakaradno paradiraju po radnjama i kukaju svojim roditeljima DAJFIFU. Nema toga, vreme je da novi naraštaji nauče nove tantrume. Daj EA Sports FC 24. Toliko dobar potez da će najmlađe igrače naterati da se okanu tantruma jer čak ovo i neće umeti da izgovore.

Ruku na srce ni starija populacija nije bolje. Dok polomiš jezik stići će novo izdanje ove igre. E sada da li će stići i novi problemi ili ostati stari podstanari – pitanje je.

Kako bi rekao neko ko se loži na horoskop a da je u znaku blizanaca: „Novi dan nova ja“. Posmatrano kroz tu prizmu možemo da pomislimo nova godina nova ja ali ne vredi. Nezakrpljene rupice se i dalje vide kroz slojeve farbe. No nema veze, to su problemi sa kojima smo se srodili i sa kojima ovaj serijal već dugo vodi bitku.

Ako želimo svetlo na kraju tunela ono je na vrhu sadržaja a to su Playstyles i Tactical Visions. Dodavanje contenta na kašičicu ali je to veoma lepa kašičica pa vam je prosto žao da se razočarate u ukus onoga što se servira.

Tactical Visions je jednostavan mod gde kao menadžer kluba u okviru karijere možete podešavati taktiku vašeg tima i filozofiju pristupa igri. Zahvaljujući ovome menadžerska komponenta se produbljuje i na osnovu taktike možete skautovati igrače koji odgovaraju specifičnom stilu igre koji ste zamislili. Na taj način svi vaši zaposleni formiraju profil na osnovu koga dalje rade i biraju igrače. Na kraju dobar trener zlata vredi i balans je dosta solidan po pitanju dubine menadžerskih mehanika i pakla statistike kakav možemo videti u nekim drugim igrama.

Sa vremenom ovaj serijal je sazrevao i inkorporirao veliki broj tehnologija da bi se vizuelno odlepio od konkurencije. Dok je rat između PES-ovaca i FIFA-ovaca besneo godinama, EA se trudio uz pomoć suptilnih detalja nadogradi igru. Svaka nova stvar nosi i nove probleme koji nažalost i dan danas zagađuju gejmplej. Nisam neki preterani fan fudbalskih igara ali ovaj serijal me vraća u stara dobra vremena kada je EA imao dušu i kada su na SEGI dominirali sa sadržajem i sa inventivnošću. Dobra fasada ne čini kuću ali kada je tu Ultimate Team i osnova za istragu komisije za kocku – situacija se menja iz korena. S obzirom da sam detaljno upoznat sa anatomijom ljudskog tela moram reći da do dan danas nisam imao prilike da vidim onakve fleksije kukova i ramena čak ni pri saobraćajnim udesima. Svaki od igrača kada se dobro pogleda tokom replay-a ima neke sitnije ili krupnije anatomske nepravilnosti. Mnogima neće smetati ali mene zadivljuje činjenica da developeri i dan danas nisu sredili Hyper Motion dovoljno da se makar izbegnu ovakve stvari koje pripadaju periodu sa početka 2000-ih.

Da naglasim ovih problema nema puno ali kada se pojave glava zaboli.

Promene na nivou odbrane koje su prisutne već nekoliko godina su dobrodošle i možda je manuelna odbrana najbolja opcija. Responsiveness time defanzivaca može da bude OGROMAN tako da u igri gde se forsiraju trkački napadači odbrana je odmah u problemu. Lako probijanje linija odbrane se dešava na dobar dan i golman može samo da izvuče molitvenu brojanicu iz džepa i da krene da menja panteone po potrebi. Direkno zaletanje u golmana i šut su definitvno lek izbora u ovogodišnjem izdanju.

Ah da, imate i mod gde se igra sa ženskim fudbalskim timovima ali kao što trend demonstrira, taj mod ne poseduje neku popularnost među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu.

Iako na prvi pogled FC 24 deluje ispolirano, ispod šminke se krije stara dobra mašina koja i dalje štanca novac kao luda. Ako želimo pravi fudbal potrebno je da EA uloži dodatan trud da se „renesansa“ ovog serijala izvede do kraja. Ispada da je jedina promenjena stvar samo ime igre i to je to. Ne bih da grešim dušu ali ovo je propuštena prilika da se započne novi malo drugačiji timeline. Good job EA kao i uvek!

EA Sports FC 24
  • 7.5/10
    Emuglx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Propuštena prilika za iskupljenje ali kao i uvek zaraza Ultimate Team moda plus dobar pvp sistem na kauču će uvek biti primamljivi velikom broju ljubitelja. Samo da uzmemo kontrolere u ruke i da se ori cela kuća od navijanja. Na kraju moglo je ovo sve da se reši jednim većim patchom ali greota je to ne unovčiti…