Deja Vu na steroidima!

Ne postoje zabavnije igre nego kada vam se harizmatični protagonista probudi iz sna ili nečega drugog, nakon što je na vaše oči brutalno ubijen (nešto kao pijančenje u lokalnom baru tokom happy hour-a za koktel “klinički centar”). Gde sam, šta se dešava, ko je ovo pored mene, odakle mi ove poruke na telefonu, i razne druge misterije čine Deathloop poznatim iskustvom u stvarnom životu.

Nakon budjenja naś dragi harizmatični protagonista koji kao da je sveže izašao iz That’s 70’s show-a počinje tj. preciznije pokušava da se priseti koju avanturu je juče proživeo. Igra počinje da vas putem story tutorijala uvuče u ovaj specifičan mix Dishonored i pseudo futurističkog “disco funky” sveta. Kontrole su ok uz poveću dozu autoaima u nekim situacijama jer je Bethesda shvatila da FPS na konzolama mogu da budu čist pakao.

 

Sama priča će vam nabacivati delove priče kao pijanica ispred kafane njegove nepovezane avanture koje vi morate da spojite i shvatite. Colt naš dragi protagonista je jedan od ljudi zaglavljenih na Blackreef ostrvu gde se iz nekog razloga jedan isti dan ponavlja. Izgubljen u vremenu i prostoru (što se po prvi put može reći u bukvalnom smislu) Colt otkriva da ga svi na ostrvu itekako mrze i žele da provere oštrinu svoje mačete ili da mu povećaju koncentraciju olova u krvi sa automatskim i poluautomatskim oružjem.

Pored regularnih mobova u priču se uključuje i Juliana, misteriozni habitant Blackreef ostrva koji želi da upropasti vaše planove da razbijete pakao stalnog ponavljanja istog dana u nedogled.

Grafički igra nekako nije dosledna zahtevnosti i toga da je PS5 i skoro pa High End PC igra, jer grafika izgleda kao da je ispala is Dishonored-a koji sam mogao da igram u full hd rezoluciji sa 60fps na mom kompjuteru za koji me je zvala lokalna banka da otkupi jer ispunjava minimum uslova za hardversku zahtevnost bankomata na Windows XP, a za 10% je jači od digitrona koji se kupuje na buvljoj pijaci. Jednostavno igra ne zaslužuje da bude samo na gorepomenutim platformama jer bi ovo moglo i na PlayStation 3 da klizi.

Sam gameplay je tehnički miks roguelike igara sa RPG elementima. Colt svakog dana skuplja opremu (oružje, trinkete i slično) koji nestaju kako počne sledeći dan koji je u stvari isti dan od juče. Kako igra bude napredovala Colt će savladati moć da sačuva neku opremu i time postati sve bolji i bolji u svojoj misiji da razbije ciklus ponavljanja istog dana eliminacijom osam vizionara koji drže timeloop aktivnim.

Verbalna prepucavanja izmedju Colt-a i Juliane preko radija kao i Coltovi komični monolozi su pravo osveženje u odnosu na sve prethodne igre Arkane studija gde su protagonisti uvek bili ozbiljni bez trunke humora. Svaki dan u famozom loop-u ćete prolaziti kroz iste delove Blackreef ostrva, ali s obzirom da se vremenom otkriva sve više i više podataka koje Colt sakuplja, imaćete pristup novim delovima mape. Igra je donekle raj za game designere jer su napravili genijalni trik da imaju malu količinu mapa kroz koje morate stalno da prolazite uz odredjene varijacije, bez izazivanja monotonije. Treba im skinuti kapu za ovu vrstu funkcionalne lenjosti, ali to i dalje nije izgovor da igra bude ovoliko grafički zahtevna.

Svaki zadatak možete završiti na dva načina – Dishonored stealth stil ili samo no brainer guns blazing, ali morate biti pažljivi pošto vam igra daje samo dva “ekstra života” po sekciji mape i dana, tako da ako vas savladaju vraćate se na početak jutra istog dana bez ičega. Takodje pored regularnih protivnika imate i Julianu koja će vas rado lištit slobode tog dana i vratiti na plažu gde se svako jutro budite. Veliki bonus je da u slučaju da želite da uživate u multiplejeru, imate priliku da budete Juliana i nekom Coltu upropastite dan (ili više njih u zavisnosti od vašeg uspeha). Arkane  je na ovaj način ubacio i soulslike element u igru i poprilično produžio gameplay.

Oružja su dizajnirana za svačiji ukus, od mačete do minigun-a i kvalitet oružja vam odredjuje šansu da se isto zaglavi u sred akcije (osim mačete koja kada se zaglavi u protivniku je više nego zadovoljavajuć osećaj).

Na kraju dana (pun intended) kada se sumira ovaj proizvod iz Arkane kuhinje, imate zabavnu igru koja će vam pružiti sate i sate zabave u performance mode-u jer šta god da pokušate na PC ili PS5 imaćete neprijatnije iskustvo od roštilj majstora na okupu vegana.

Deathloop (PlayStation 5)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Pros:
Dishonored i Pray fanove čeka sjajna poslastica
Igra obiluje humorom što je veliki plus za sve prethodne igre Arkane studija
Pregršt izbora da završavanje misija

Cons:
Igra je užasno optimizovana
Iron sights na oružiju
Neke situacije koje zahtevaju reflekse su predvidjene za miša i tastaturu