Nakon poprilične pauze ispunjene brojnim DLC paketima za Last Round, i odvratnom mamiparom zvanom Core Fighters, napokon imamo skroz novu, punu, Dead or Alive igru razvijanu od početka za sadašnju generaciju konzola. O istorijatu ovog borilačkog serijala, njegovom značaju i problemima nedavno smo pisali, pa ćemo ovog puta preskočiti taj deo uz savet da editorijal pročitate.

Današnje stanje na sceni 3D fightera i nije baš sjajno, posebno iz ugla igrača koji su bili tu u njegovo zlatno doba. Tekken i Soul Calibur postali su bezdušni oštancovani naslovi sa prosečnom grafikom urađeni u Unreal enžinu, operisani od nekadašnjeg triple A statusa i podređeni željama zapadnih igrača. Street Fighter V je možda najbolji primer igre pravljene od početka za eSport takmičenja, igre kao servisa koja se updatuje po sezonama, prepune DLC-a, mikrotransakcija a od nedavno i reklama u igri. Jedan Steet Fighter IV deluje kao old school igra u poređenju sa tim, kao naslov koji je izdala japanska kompanija sa velikim iskustvom na arkadama, a ne zapadni developeri – fanovi serijala.

Koei Tecmo je nakon skandala sa neobjavljivanjem DOA Xtreme 3 izvan Japana zbog straha od feminističke odmazde dobro razmislio kako da spakuje Dead or Alive 6. Igra je od starta planirana za eSport takmičenja, streamove i druge live prenose, pa je seksualizacija ženskih likova svedena na minimum, makar na površinskom nivou. Ono što je ipak najbitnije jeste da DOA i dalje ima taj japanski šmek. Pre svega za potrebe igre razvijen je kompletno novi endžin koji ovom naslovu daje unikatan izgled sa sjajnim modelima, jarkim bojama i osvetljenjem. Pravo je osveženje videti igru u pokretu u svom punom sjaju i boji posle generičkih Unreal engine fightera sa ispranim bojama i mračnim stilom. Ideja novog producenta Yohei Shimboria bila je da novi DOA nastavak bude “više cool” sa naglašenijim nasiljem a krv, znoj i prljavština sakupljaće se po likovima, čak i po njihovim licima, što je do sada bio taboo u serijalu. Odmah po pokretanju, doduše, moguće je i smanjiti nasilje i ugasiti boob fiziku koja naravno postoji i po defaultu je uključena.

Sistem je klasični DOA stil, po jedno dugme za ruku, nogu, zahvat i umesto bloka hold koji je ovoga puta još složeniji, zapravo postoji u dva moda 3 way i 4 way holds, što otvara mnogo više mogućnosti za kontriranja a i nudi prostiji sistem početnicima. Tu je i nova special skala koja omogućuje izvođenje lakih komboa i slow motion “Fatal Rush” poteza. Sistem u DOA6 je poprilično user friendly, nije preterano težak da naučite osnove, ali što je najvažnije, izuzetno je zabavan. Borba je čistija, udarci realnije izgledaju, nema vatrometa boja i efekata kao u Tekkenu, već sve deluje оštro i realnije nalik na neku stariju dobru DOA igru ili Virtua Fighter. Najbolje od svega, nećemo morati da čekamo PlayStation 5 da bi mogli da igramo DOA6 u 60fps-a, novi endžin sjajno radi kako na osnovnom tako i na Pro sistemu.

Osnovni roster likova koji za sada broji 27 uključuje većinu DOA legendi uz dva nova borca – to su Diego, meksički street fighter i pomalo krindži mlada anime naučnica NiCO. Za sada nema gostiju iz drugih igara, ali par crossover karaktera iz SNK igara već je najavljeno. Po prvi put u serijalu postoji i mod customizacije, gde je moguće menjati odeću i ostali aksesoar likovima ne bi li napravili svoj unikatni izgled za online okršaje. Svi osnovni kostimi koji su ponuđeni kao i oni koje je moguće otključati u samoj igri (bez mikrotransakcija za sada) definitivno su konvencionalniji. Izbor “autfita” za neke likove je skoro i komičan posebno kada se uzme u obzir šta je sve objavljeno za DOA5LR. Kasumi je recimo zakopčana do grla u svom default izdanju. Ipak, ako malčice zagrebete ispod porvšine, posebno kod nekih likova kao što su Tina ili Christie, itekako je moguće naći fetiš kostime koji ne sakrivaju mnogo.

Hipoteza – Tecmo je pustio DOA6 u prodaju sa ovako ograničenim brojem manje “napadnih” komada garderobe ne bi li zavarao sve velike eksperte gaming novinarstva koji će igri posvetiti pola sata i kao papagaji ponavljati ono što prvih par opisa bude reklo. Kada preguraju taj prvi talas stručne kritike, i izbegnu SJW backlash, lako će kasnije poći istim putem kao ranije, posebno ako igra ne zaživi kao eSport.

Čak i kao single player iskustvo, DOA6 nudi dosta toga. Lepo je videti fighting igru koja od prvog dana ima sve što bi se očekivalo. Sjajan story mod sastavljen od velikog broja kratkih epizodica sa in game animacijama upoznaće vas sa svim likovima i pričom, dok DOA Quest predstavlja odličan način da izlevelujete likove, otključate kostime i pre svega masterujete sve borbene tehnike. Ako neki od DOA Quest izazova ne uspete da izvedete iz prve, igra će vam sama preporučiti tutorial koji objašnjava tehniku koju ste failovali. Bolji način za učenje neke fighting igre do sada nismo videli. Naravno kao i svaki drugi fighter, DOA6 je najbolje igrati u lokalu sa živim protivnicima, ali ipak ako ste manje socijalni, online mod je veoma funkcionalan i iz Srbije sa odličnim net kodom.

Jasno je da je plan da Dead or Alive 6 bude igra kao servis, slično Street Fighteru V, ali za razliku od istog, osnovna verzija koja je od danas u prodaji za PS4, Xbox One i PC je već sasvim kompletno izdanje kome ništa ne nedostaje, a sva buduća proširenja su samo dobro došla. U sadašnjem stanju nova DOA dokazuje da je moguće napraviti nastavak legendarnog 3D fightera i u današnje vreme bez obaveznog gubitka identiteta. Igra u svakom pogledu jeste true upeglani japanski naslov koji će pružiti dosta sati zabave kako casual igračima tako i tryhard “sportistima”.

Dead or Alive 6 (PS4 Pro)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Novi Dead or Alive je bez sumnje pravi japanski 3D fighter, koji je na pametan način prilagođen današnjem vremenu. Nažalost to je vreme kada treba da pohvalimo to što je igra od samog početka kompletna bez osnovnih stvari koje nedostaju. Novi endžin, newb friendly sistem i sjajna grafika ponovo izdvajaju DOA od konkurencije i otvaraju vrata da se ovaj serijal vrati na dobar put.